Artikel top billede

Sådan vinder du it-udbud i fremtiden

I fremtiden vil mængden af offentlige udbud stige eksplosivt, vurderer ekspert. Er du klar?

I dag hærger udbudskaos landet, hvor særligt de offentlige it-udbud, rammeaftaler, med videre rammes af aflysninger, annulleringer og bommerter på stribe.

Ikke desto mindre vil mængden af offentlige udbud stige eksplosivt i fremtiden.

Det spår direktør Christian Kaic fra firmaet Ignizion, der blandt andet har hjulpet større virksomheder som Novo Nordisk, TDC og Københavns Lufthavne med at opnå besparelser på indkøbssiden.

Han peger på, at den offentlige sektor er under massivt pres. Da der bliver flere der skal forsøges, men færre til at betale.

"Da man i et land som Danmark har svært ved, at hæve skatterne er man nødsaget til, at reducere udgifterne," fotæller han.

Derfor vil leverandører i stigende grad skulle håndtere kompleksitet og den juridisk indpakning af udbud, vurderer rådgiveren.

Virksomheder må ruste sig.

Fantastisk forretningsmulighed

For hvis man som virksomhed vælger, at gribe opgaven rigtigt an, kan offentlige udbud være en fantastisk forretningsmulighed.

"Hvis virksomheder skal sikre sig offentlige kontrakter, må de være i stand til at forstå mere og mere komplekst udbudsmateriale."

"Det er ikke længere nok, at være en god sælger. Virksomheden skal også være i stand til at skaffe relevant information og til at strukturere sit tilbud, så kan læses af en ikke-fagmand, som måske i sidste ende er den, der træffer beslutningen om, hvorvidt der skal laves en kontrakt eller ej," forklarer Christian Kaic.

Og der er mulighed for at slå konkurrenterne, vurderer rådgiveren.

"Der eksisterer i dag en skov af virksomheder, der ikke forstår offentlige udbud, og hvordan de fungerer, og området er i kraftig vækst."

"Hvor det tidligere var vigtigt at have nogle gode salgsrelationer, er det i dag vigtigt at forstå, hvordan man overhovedet kommer i spil til opgaverne i den offentlige sektor," siger Christian Kaic.

De gode råd

Derfor gælder det mere end nogensinde, at virksomheder skal forstå processen omkring offentlige udbud.

"Virksomheden skal imponere med, at den forstår hvad der skaber værdi for kunderne," fortæller rådgiveren om udarbejdelsen af buddet til udbyderen.

Og endelig skal virksomheden internt opbygge relevante værktøjer, der kan genbruges hver gang der skal bydes og at man har udviklet de rigtige skabeloner. 

"Virksomheder der satser på offentlige kunder skal opbygge kompetencer og erfaring med at byde på udbud," fortæller rådgiveren.

Samtidig er der uden tvivl meget tid og dermed penge, at spare hvis man er villig til, at lære af andres erfaringer, vurderer Christian Kaic.

Man skal som virksomhed typisk svare på flere udbud, inden man får styr på det grundlæggende, og derfor kan man tabe mange udbud, inden man bliver rigtig god til at svare på dem, forklarer han.

"Hvis man derfor kan have 30-50 procent af en besvarelse klar, giver det tid til at fokusere, på det der har størst betydning i besvarelsen, og vise man er det mest attraktive valg i stedet for at bruge unødigt tid på at udfylde papirerne - hver gang er jo som en eksamen, og er man dårligt forberedt, vinder man ikke udbuddet," lyder rådet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere