Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danmark mister it-vækstbranche til udlandet

Mangel på uddannelsesmuligheder og for lidt forskning, risikerer at sende en af landets vækstbrancher til udlandet.

Der hænger mørke skyer over en af Danmarks vigtigste brancher inden for it-erhvervene.

"Hvis ikke vi gør noget i universitetsverdenen nu, vil virksomheder og den offentlige sektor om få år komme til at mangle kompetente GIS-kandidater. Så vil opgaverne og dermed arbejdspladser flytte ud af landet," advarer seniorforsker Hans Skov-Petersen fra LIFE-fakultetet på Københavns Universitet.

GIS, geografiske informationssystemer, har i en årrække været i stor vækst og er blevet hvermandseje. Der er digitale kort på nettet, GPS-navigation, og alle bruger kort og geodata i stort omfang.

Danmark har i forhold til andre lande hidtil været godt med inden for GIS på grund af vores høje teknologisk stade, en veludviklet infrastruktur for geodata og dygtige specialistvirksomheder, forklarer Hans Skov-Petersen.

"Men skal vi fastholde og udbygge Danmarks position som geografisk kompetence-nation, kræver det udvikling af uddannelsesmuligheder og vilkår for forskning inden for GIS og geodata."

Konference i dag

En række ministerier, styrelser, universiteter og spillere i erhvervslivet er gået sammen om at beskrive behovet for forskning og uddannelse.

Første skridt er den konference, der holdes i dag, 'Forskningsstrategi for GIS og geodata i Danmark', på Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet.

Seniorforsker Hans Skov-Petersen anslår, at der i Danmark er 40-50 forskere inden for GIS og geodata.

"Udfordringen er, at forskerne er spredt ud over hele landet på forskellige universiteter og institutter. Vi bør koordinere arbejdet i et sammenhængende forskningsmiljø på tværs af de eksisterende institutioner. Det vil føre til bedre forskning og mere attraktive studiemiljøer," siger han.

Behov for arbejdskraft

Geoforum, der er GIS-aktørernes interesseorganisation i Danmark, har lavet en undersøgelse, der afslører et stort behov for arbejdskraft, som har indsigt i geografisk information.

Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at det i de eksisterende uddannelsesforløb er svært at indpasse en høj specialiseringsgrad i geografisk informationsteknologi og softwareudvikling.

Det er derfor nødvendigt at nytænke uddannelserne, fordi vi kommer til at mangle konsulenter med specialist-viden, geo business managere, landinspektører og teknikere med speciale i datafangst samt geodataloger, som er dataloger med stor indsigt i GIS.

50.000 daglige brugere

Alene i den offentlige sektor bruger cirka 50.000 ansatte dagligt geodata i en professionel sammenhæng. Der findes ingen opgørelser af antallet af professionelle brugere i den private sektor i Danmark.

Den uddannelsesmæssige baggrund for GIS-folket er typisk geograf, landinspektør, ingeniør, landskabsarkitekt, datalog, biolog eller geolog.

Forskere inden for GIS og geodata er befinder sig især på Institut for geografi og geologi (KU), Skov & Landskab (KU), Institut for Planlægning (AAU), Institut for Arkitektur og Medieteknologi (AAU), Space (DTU), Transport (DTU), Geografi og Miljødynamik (RUC), Institut for Datalogi (AU), Biologisk Institut (AU), Idræt og Biomekanik (SDU), samt Kartografisk Dokumentationscenter (SDU).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital