Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Sådan flyttes 80.000 bankkunders data på én gang

Data og it-systemer, der holder styr på 80.000 bankkunder, skal i denne weekend flyttes fra et datacenter til et andet. Læs den detaljerede slagplan her.

Drejebogen har været klar i månedsvis. Styregruppen med medlemmer fra Spar Lolland og SDC har hver måned holdt møder om projektet, der startede helt tilbage i februar. Missionen er at flytte en hel bank på en weekend.    
 
"En ting er, om vi får data lagt rigtigt over. Vi skal også bruge helt nye systemer. Vi skal bruge Notes i stedet for Outlook og skal slå op i nye kundesystemer."
 
Det siger Gunnar Kappel, der er it-chef hos Finansbanken. Han har været med, siden banken hed Skandiabanken og var Danmarks største internet-bank.
 
Nu hedder ejeren Spar Lolland, og når hele banken skal flyttes, er det fordi, man her gerne vil samle al it på de samme systemer, og fordi indberetning til myndighederne bliver langt nemmere med et samlet system.
 
Flytningen betyder, at omkring 80.000 kunder og medarbejdere i Finansbanken fra mandag morgen i praksis får en helt ny bank. Alle data og it-systemer bliver nemlig flytter fra BEC (Bankernes EDB Central) til SDC (Skandinavisk Data Center.)  
 
Fredag eftermiddag klokken 17.00 lukker BEC for alle Finansbankens systemer og flytter i løbet af natten data til SDC. Her modtages de, konverteres og kontrolleres i løbet af lørdagen, inden Finansbanken i løbet af søndagen kan begynde at kigge på sit helt nye banksystem i et testmiljø.  
 
Og synes Finansbanken om resultatet, loader SDC data i produktion, forklarer Tina Schmidt, der er overordnet projektleder hos SDC.
 
"Og lige så snart de har sagt go til den, triller resten af toget. Og så er der ingen vej tilbage," siger Tina Schmidt.  
    
Beslutningen er truffet
Allerede torsdag formiddag fik hun go fra Gunnar Kappel og Spar Lolland om, at flytningen skal gennemføres. Hermed har SDC sammen med folkene bag projektet reelt passeret deadline for, hvornår det er muligt at rulle tilbage og fortryde overflytningen fra BEC til SDC. Men der kommer flere vigtige beslutninger i løbet af weekenden.
 
"Jeg synes, at det mest spændende tidpunkt er, når vi natten til mandag klokken 00.00 åbner for den nye netbank. For der er bare så mange ting, som skal spille," siger Tina Schmidt.  
 
Blandt andet skal hele infrastrukturen til banken på plads. Alle opsætninger hos Nets, der har den centrale styring af bankerne, skal falde på plads, forklarer Tina Schmidt.
 
Samtidig skal nyudviklede funktionaliteter, som eksempelvis et nyt handelssystem til banken, også sættes i drift.  
 
Hun forklarer, at der rundt omkring i SDC's systemer skal ændres en del opsætninger for at få Finansbanken op at køre. Nogle af tingene er det ikke muligt at afprøve fuldt ud på forhånd.
 
"Men vi har gennemført fire prøvekonverteringer. Her har vi kunnet rette fejl og passe til. Og når vi så kører den endelige konvertering, så har vi jo set, at det ser godt ud. Det giver ro i maven," siger Tina Schmidt.  
 

Bygger bank af datastrømmen

Det svære ved at flytte en hel bank er at sørge for, at alle oplysninger om opbygningen og indhold af konti og services bliver anbragt rigtigt, når flere hundrede millioner oplysninger skal flyttes til et nyt system.
 
Det praktiske problem er, at datacentralerne har forskellige begreber for de samme metadata om kundernes konti. Derfor er udfordringen ikke så meget at modtage indholdet, men at vide, hvor man skal putte de forskellige oplysninger hen.
 
Eksempelvis kan en kontotype hedde "udlån", "kredit" eller "indlån" hos den ene datacentral, mens det hos den anden blot har et nummer.
 
Samtidig betyder opbygningen af kernesystemerne, at man ikke bare lige kan smide data ind i nogle tabeller. Opbygningen er kompleks og parameterstyret, fortæller Jørgen Andersen, der er teknisk projektleder hos SDC. 
 
At få alle oplysninger anbragt korrekt, kræver hundredtusinder at kodelinjer.
 
Autogenererer kodelinjer
For at styre dette har SDC fået udviklet et konverteringsrammeværktøj, hvor projektet kan opsætte regler for behandlingen af de nye data, der modtages. På denne baggrund genererer SDC automatisk omkring 98 procent at den nødvendige kode, der efterfølgende bruges til at konvertere Finansbankens systemer.
 
"Med den virkelighed, vi har nu, hvor vi har adskillige parallelle projekter, ville vi ikke kunne håndtere det her alene med håndkodning," siger Jørgen Andersen.    
 
Han fortæller, at den automatiske konvertering af de uhyrlige summer data minder meget om begreberne fra datawarehouse-verdenen. 
 
"Man har noget ekstrakt, noget der skal tranformeres og noget load. Det sidste kalder vi konvertering hos os," fortæller han.
 
Reglerne bestemmer, hvilke informationer fra BEC, SDC ønsker at bruge under overførslen af data. Og maskineriet bygger så et helt banksystem op ud fra disse oplysninger. Herefter danner automatikken, ved hjælp af en række skabeloner, programmer oppe på SDC's mainframe.
 
"Når vi bygger en ny maskine nede på vores konverteringsserver, så bygger vi en kopi af deres datamodel. Vi bygger hele deres database," siger han.
 
Afviklingen begynder med modtagelse af data fra hosten, som lægges ned i en række folderstrukturer. Herefter loades alle dataene ind i SDC's tabeller, og data får nogle indekseringer af, hvordan det hele hænger sammen. Når konverteringen er gennemført, er slutproduktet et nyt system til Finansbankens kunder og personale.

Banker på samlebånd

Jørgen Andersen peger på, at den indbyggede automatik i værktøjet giver mulighed for at genbruge og strukturere ting bedre fra projekt til projekt.

Samtidig giver den faste struktur ensartet dokumentation og fejlrapportering, hvilket næsten er umuligt ved manuelt kodede programmer.

Dette har givet SDC mulighed for, på en omkostningseffektiv måde, at køre flere konverteringsprojekter parallelt.

Selvom SDC konverterer banker flere gange årligt, bliver indlemmelsen af en ny bank aldrig rutine, fortæller den tekniske projektleder. Selvom forberedelserne er massive, er der ting, der kan drille.  

"Spar Lolland kan have ændret i nogle produkter i løbet af de sidste dage. Og vi kan i princippet få data ind fra BEC, som vi ikke har set før, og som så fejler. Derfor er det også vigtigt at have værktøjer og beredskab, der kan håndtere den slags situationer," siger han.

"Det er ikke første gang-agtigt. For det er aldrig det samme. Men det er altid en god følelse, når noget lykkes," siger Jørgen Andersen.
 
Live-tester ny bank på hverdagsnat
Søndag møder personalet ind for at undersøge om de nybyggede systemer rent faktisk virker efter hensigten. På dette tidspunkt er det for længst for sent at vende om og rulle tilbage. Men der kan stadig rettes til, hvis noget driller.  
Fra midnat natten til mandag begynder det spændende øjeblik. Kontrollen af, om netbanken og hævekortene faktisk fungerer ude fra byen.
 
Afprøvningerne skal blandt andet hjælpe med til at forberede telefonsupporten på de spørgsmål, som forventes at komme fra kunderne, når de senere mandag morgen tager deres helt nye netbank i brug. 

Hos Finansbanken forventer Gunnar Kappel rigtig mange kundehenvendelser i løbet af den første uges tid efter flytningen af banken.  

"Telefonerne er nok rødglødende de første dage efter konverteringen. Men jeg vil tro, at kunderne hæfter sig ved, at netbanken bliver mere brugervenlig fremadrettet," siger Gunnar Kappel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere