Politikere vedtager dvd-forbud

Det vil fremover være ulovligt at kopiere kopibeskyttede cd'er til en MP3-afspiller, ligesom det bliver ulovligt at parallelimportere dvd'er fra lande uden for EU. Det er nogle af konsekvenserne af en ny ophavsretslov, som et stort flertal i Folketinget står bag trods politisk modstand.

Under store protester fra specielt Dansk Folkeparti blev en ny dansk ophavsretslov i dag tredjebehandlet i Folketinget. Der var stort flertal for loven, og dermed er den endelige vedtagelse en formalitet.

Loven implementerer EU's infosoc-direktiv og forbyder at bryde digital kopibeskyttelse, ligesom den gør det ulovligt at importere en række kulturprodukter som cd?er, dvd?er og computerspil fra lande uden for EU.

- Det her er en kolossal beskyttelse af rettighedshavernes interesser. Det er helt centralt, og det er derfor, at vi har valgt at gennemføre direktivet, sagde kulturminister Brian Mikkelsen (K) fra talerstolen.

Dansk Folkeparti kæmpede imod

Kulturministeren mødte dog modstand fra specielt Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Louise Frevert, som er stærkt utilfredse med lovforslaget.

De mener, at hele infosoc-direktivet er så forvirrende og teknisk kompliceret, at Folketinget skulle have brugt mere tid på at forhandle det.

Dansk Folkeparti har under hele processen støttet Initiativet Digitale Forbrugerrettigheder, som er en organisation, der har kæmpet mod dele af infosoc-direktivet.

- Vi er dybt utilfredse med hele ideen i at give teknisk sikring juridisk beskyttelse. Når forbrugerne får ringere produkter, som for eksempel cd'er, man ikke kan afspille i sin dvd-afspiller eller minidisc, begynder folk at søge mod de illegale markeder, siger Peter Mogensen, der er medlem af organisationen.

Dansk Folkeparti havde i dag fremsat tre ændringsforslag til loven, men de blev alle stemt ned.

Socialdemokrater ændrede standpunkt

Socialdemokratiet stemte under andenbehandlingen for et forslag fra Enhedslisten, som vil have gjort det lovligt forsat at parallelimportere kulturprodukter fra lande uden for EU. Under dagens tredjebehandling vendte Socialdemokratiet dog rundt på en tallerken og stemte imod ændringsforslaget, der ellers ville være blevet vedtaget.

Kristian Thulesen Dahl beskyldte kulturministeren for at have vredet armen rundt på Socialdemokratiet, men det afviste ordfører Poul Qvist Jørgensen (S) blankt.

- Vi har ikke fået vredet armen om i denne sag. Jeg forledte mit parti til at stemme forkert ved andenbehandlingen, erkendte han fra talerstolen.

Den melding står i skarp kontrast til den kommentar, Poul Qvist Jørgensen gav til Computerworld Online for en uge siden. Her sagde han, at Socialdemokratiet stemte for ændringsforslaget, fordi partiet ville markere den problemstilling, der er omkring virksomheder, som lever af at importere for eksempel dvd-film.

Det fik Kristian Thulesen Dahl til at foreslå, at Danmark skulle undlade at implementere disse dele af direktivet, fordi det strider mod EU's målsætning om fri konkurrence, og i stedet tage en sag ved EF-domstolen.

Det fik dog ingen opbakning fra kulturministeren.

- Der bliver rigtigt nok mindre konkurrence på parallelimport på grund af det her direktiv. Vi er imod konsekvenserne af direktivet fra den danske regerings side, men vi er ikke enige i Kristian Thulesen Dahls fortolkning af EU's målsætninger, sagde Brian Mikkelsen.

Kulturministeren vil nu i stedet arbejde for i EU at få ændret de grundlæggende regler, så det igen vil blive lovligt at importere kulturprodukter fra andre lande.

Efter tredjebehandlingen i dag foreligger loven i sin endelige form. Loven skal nu forelægges statsministeren, hvorefter den kan vedtages i Folketinget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere