Linux-brugere truet med erstatningssager

SCO Group, der har rettighederne til dele af Unix-styresystemet, har sendt brev til 1500 af verdens største virksomheder. Budskabet er klart: Bruger virksomhederne Linux, risikerer de at blive sagsøgt.

SCO Group, der for nylig har lagt sag an mod IBM for at bryde selskabets rettigheder på Unix-styresystemet, går nu direkte i kødet på verdens største Linux-brugere.

SCO Group har sendt breve til 1500 af verdens største virksomheder, som anvender open souce-styresystemet Linux i deres IT-installationer.

SCO mener, at dele af Linux er tyvstjålet, og det kan komme til at koste virksomhederne dyrt. I brevet advarer Unix-selskabet om, at virksomhederne kan komme til at hænge på en erstatning, hvis de benytter Linux.

- Vi mener, at Linux bryder vores ophavsret til Unix. Vi har til hensigt aggressivt at sikre og beskytte vores rettigheder. Brugerne kan have en del af det ansvar, som vedrører Linux-udviklingen, står der blandt andet i brevet.

Dropper egne Linux-produkter

SCO Group har, samtidig med brevet blev sendt ud, besluttet sig til helt at droppe sine egne Linux-produkter og i stedet koncentrere sig om kommercielle versioner af Unix.

Det betyder, at SCO også sætter Unitedlinux-samarbejdet, hvor blandt andet den tyske Linux-distributør Suse deltager, på hold. SCO forlader ikke Unitedlinux, men det skyldes udelukkende, at advokaterne advarer mod det.

IBM har allerede afvist alle krav fra SCO i erstatningssagen, og heller ikke alle Linux-kunder lader sig påvirke af truslen fra Unix-ejeren.

- Når IBM har så meget på spil i denne sag, at der ikke er nogen fare. Jeg tror, at SCO falder dybt ned oven på de store søgsmål, hvis selskabet overhovedet overlever så længe, siger direktør Andrew Grygus fra den californiske systemintegrator Automation Access til IDG News Service.

Håber på at blive købt

Ifølge en analytiker er SCO med sine sagsanlæg og truslerne mod Linux-brugerne kun ude på at gøre sig så umulig, at en af de store i IT-branchen bliver træt af balladen og køber selskabet.

- SCO har smidt sin bombe ind mellem Linux-brugerne med en besked om, at de hellere må rydde op i en fart. Ellers bliver der en vældig balladen. Det lykkedes ikke at blive købt ved at sagsøge IBM, så dette er næste skridt, siger Gordon Haff fra analysebureauet Illuminata til Cnet.

SCO Group vil endnu ikke offentliggøre, hvilke dele af Linux der strider mod selskabets Unix-rettigheder. Det kunne Linux-skaberen Linus Torvalds ellers godt tænke sig.

Han påpeger over for IDG News Service, at der findes registreringer af, hvornår hver enkelt bid kode kom ind i Linux. Derfor vil det være enkelt at påvise, hvor og hvornår eventuelle brud på ophavsrettigheder blev en del af open source-styresystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere