It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Her er Danmarks blodigste it-skandale
Patientinvolvering og telemedicin.
Det er to hotte nøgleord hos Danske Regioner, der i dag præsenterede sine strategier for netop patientinvolvering og udrulningen af telemedicin, hvor de menneskelige og økonomiske potentialer er enorme.
De to områder udgør i alt 24 sundheds-it-pejlemærker, der i dag blev præsenteret under parolen "fra pæne ord til håndgribelige resultater" foran godt 80 personer fra sundhedssektoren, universiteterne og medico-industrien, der var trommet sammen hos Danske Regioner på Østerbro i København.
Din viden - dine data
Patientinvolveringen, eller patient empowerment som regionerne kalder det, handler i høj grad om, at personerne bag de omkring en million årlige indlæggelser på hospitalerne - det vil sige dig, mig og vores pårørende - i højere grad får indsigt og styring over deres egne sundhedsdata i form af samtykke-erklæringer om datadeling.
Derudover skal denne data-deling kunne ske på tværs af hospitaler og praktiserende læger, og danskerne skal derudover have mulighed for at booke behandlingstider, som man kender det fra flyrejsen eller biografturen.
"De store spørgsmål er stadig, hvordan vi spørger danskerne om deres behov, og hvordan vi kommer i gang. Derudover har vi også en udfordring med de mange ressourcesvage danskere," fortæller koncerndirektør Svend Hartling fra Region Hovedstaden ved fremlæggelsen af patient empowerment-strategien
Red liv i ambulancen
Efter patientinvolvering er fremlagt, så tager vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, ordet og fremlægger regionernes strategipapir for, hvordan telemedicinen skal implementeres i Danmark.
Inden for ét år er det målet, at der kommer obligatorisk tele-opkobling mellem ambulancer og specialister på hospitalets akutmodtagelse, så flere danskere kan reddes på vej mod hospitalet, hvis hospitalet eksempelvis kan kigge med i hjertediagrammet i ambulancen.
Samtidig skal hospitalerne også bruge webcam til inddragelse af specialistkompetencer på tværs af hospitalerne, mellem sengeliggende patienter hjemme i stuen og hospitalet. Derudover skal hospitalerne også have afklaring på, hvor meget videokonferencer egentlig kan bruges i behandlingen af psykisk syge.
Udlandet kigger med
På længere sigt, skal udenlandske eksperter fra eksempel John Hopkins-hospitalet også inddrages i videokonferencerne til glæde for danske patienter.
"De har trods alt fået 18 Nobelpriser på John Hopkins-hospitalet, og så kan man jo begynde at regne sig frem til hvor mange af den slags priser, vi har modtaget på Hvidovre Hospital," siger Torben Mogensen.
Artiklen fortsætter på næste side...