Artikel top billede

Fifa på vej med ny it-teknologi på fodboldbanerne

Fodbold-dommerne skal have teknologisk hjælp til at bedømme mål. Fifa er langt med planerne om at indføre ny teknologi på fodboldbanerne og er i gang med at teste forskellige teknologier.

Læs også:
Danskerne sparker it ind i fodbold

Dansk chip-håndbold vil fjerne al dommer-tvivl til VM

Og der er scoret!

... Eller var der nu også lige det?

Mange fodboldfans har prøvet at løfte armene i jubel for derefter skuffet at trække dem samme vej som mundvigene, når dommeren annullerer målet.

Han har ikke set bolden passere den altafgørende hvide kridtstreg bag målmanden.

De fleste - bortset fra dommeren og linjedommeren - var enige om, at England udlignede til 2-2 mod Tyskland under VM i 2010. Målet blev ikke anerkendt til stor frustration for de engelske fans.

Som så mange gange før affødte en dommerkendelse heftig debat om, hvorvidt bolden reelt var helt inde over stregen eller ej, selvom netmaskerne ikke blafrede.

Nu har det internationale fodboldforbund, Fifa, taget første skridt i retningen mod at aflive de livlige fodbolddiskussioner i verdens milliarder af dagligstuer, millionvis af barer og tusindvis af stadions.

Fifa er nemlig gået i gang med at teste forskellige mållinje-teknologier. Netop i disse måneder afvikles første testrunde.

Ni konkurrerende systemer får en individuel testdag, hvor målesikkerheden og præcisionen testes under forskellige lys- og vejrforhold.

Under et enkelt sekund

For at kvalificere sig til anden runde skal mållinje-systemet kunne levere det korrekte svar til dommerens ur på under et sekund.

Desuden skal systemet give det rigtige svar mellem 90 og 100 procent af gangene i første runde.

Testforløbet handler om mere end at udvikle et nøjagtigt og stabilt system, der kan hjælpe dommeren i de vanskelige tilfælde, og som Fifa vil acceptere.

For firmaerne bag de enkelte systemer er der nemlig udsigt til store penge. De konkurrerer nemlig om den potentielle milliardomsætning, der er forbundet med at blive leverandør af målsystemer til Fifa-godkendte stadions i hele verden.

Her er de teknologier, der bliver testet

Alle systemerne, der fra september til december gennemløber de første Fifa-tests, er baseret på to overordnede teknologier.

Den ene type er synsbaseret. Det vil sige, at der er tale om kameradokumentation. Dog er der forskellige tilgange til kamerabrugen.

Et af systemerne anvender samme teknik som GPS'erne. Rundt om banen er placeret en række højhastighedskameraer.

Ved hjælp af data fra tre af kameraerne samt tidsregistreringer kan boldens præcise position bestemmes ved hjælp af triangulering.

Systemet skulle efter sigende have en fejlmargin på 3,6 millimeter og kunne beregne boldens bane, selvom helt ned til kun 25 procent af bolden er synlig.

Hawk-Eye, der er et af selskaberne, der tester denne teknologi, har stor erfaring med kameravurderinger inden for professionel cricket og tennis.

En anden måde at registrere boldens vej over mållinjen er ved hjælp af magnetisme. Ved at installere en mikrochip i bolden og udstyre målstregen eller stolperne med et magnetisk felt, kan det bestemmes med fem millimeters præcision, om bolden helt har sluppet mållinjen.

Udfordringen ved denne tilgang, som blandt andet Goalminder anvender, er, at boldens bevægelse ikke må påvirkes af chippens vægt og placering. Desuden skal chippen kunne holde til den hårde behandling, den uden tvivl vil blive udsat for, når alverdens professionelle fodboldspillere svinger benene.

Det er imidlertid muligt at udvikle chip-systemet, så bold og chip kan holde. Det blev bevidst i en anden sportsgren for to år siden. Et lignende system blev nemlig introduceret under håndbold-VM i 2009.

Klar til VM 2014

Anden testrunde sparkes i gang i marts 2012 og fløjtes af ved udgangen af juni. Allerede i juli samme år vil det endelige resultat blive fremlagt på et møde i The International Football Association Board (IFAB).

Blandt de systemer, der måtte klare sig gennem testrunde to, vil der være fokus på, hvilke der vil kunne være klar til brug under VM i Brasilien i 2014.

Englænderne er mere optimistiske. Det engelske fodboldforbund (The Football Association) håber at kunne introducere mållinje-teknologier allerede i næste sæson af Premier League.
Hvornår det bliver aktuelt i andre nationale fodboldligaer deriblandt den danske SuperLiga vides endnu ikke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere