Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Derfor kan du snart bruge Facebook-login alle vegne

Det er ikke en dårlig ide, når et færgeselskab lader Google og Facebook stå for identifikationen af kunderne.

Læs også: Ny ordning: Køb færgebillet med din Facebook-login.

Danskere, der skal med en lang række danske færger, kan nu benytte deres facebook- eller Google-konto til at købe og holde styr på deres biletter.

Rederiet, der blandt andet sejler til Samsø og Bornholm, har nemlig valgt at bruge de sociale tjenesters som adgangsbillet til en ny webside.

Og det er ikke nogen dårlig ide, mener Joe Kiniry, der er lektor ved ITU, og som blandt andet er ekspert i sikkerhed.

"Så længe at de er omhyggelige og klare i mælet om, hvilke data de bruger eller indsamler om brugerne," siger han.

facebook-logon almindeligt andre steder

Han peger på, at en lang række firmaer, som sælger fysiske eller virtuelle varer, allerede har bundet deres brugerautentifikation op på Google, facebook og andre systemer.

"Jeg er personligt endnu ikke stødt på det hos et dansk firma. Det er en af den slags ting, der typisk opstår med et brag i USA og spreder sig ud over verden," siger han. 

Derfor er Færgens brug af Facebook og Googles brugerlogins muligvis et af de første danske eksempler, men det er almindeligt andre steder.

Joe Kinery slår fast, at færgeselskabet i det her tilfælde kun benytter de sociale tjenester til at kontrollere kundernes brugeridentitet.

"Med andre ord sikrer de sig, at du kender dit kodeord til facebook. Det er alt," siger han.

Brug af dataudtræk skal skiltes nøje

Hvis firmaer bruger kundernes data fra facebook, Google eller andre tjenester til noget som helst andet end dette, så skal det fortælles højt og tydeligt i firmaets privacy-regler i forbindelse med opsætningen af kontoen, forklarer han.

Han peger på, at det hos nogen transportfirmaer ikke er ualmindeligt at trække data om kundernes sidste 10 rejsemål fra eksempelvis facebook i forbindelse med billetkøb.

Noget som kan være udmærket, hvis det er forbrugeren, der har magten over informationerne, siger han.

Rent sikkerhedsmæssigt mener han, at brugen af de sociale tjenesters som kontrol af kundernes brugeridentitet er helt fin. 
"Fra et sikkerhedssynspunkt mener jeg oprigtigt talt, at Google og facebook er bedre at bruge til brugerautentifikation, fordi de har mere forstand på det de laver end et tilfældigt færgeselskab," siger han.

NemID er for besværligt

Hos rederiet Færgen har it-chef Ole Lundahl fortalt, at firmaet har valgt at bruge facebook og Google som adgangsnøgle, fordi det er nemt, og fordi kunderne formentlig ikke vil være parate til at benytte deres NemID hos et kommercielt firma.

På ITU fortæller Joe Kiniry, at brugerne formentlig ville følge det akavet at bruge NemID til biletter, fordi det bliver opfattet som usædvanligt på nuværende tidspunkt. Men den situationen er ved at ændre sig, forklarer han.

"NemID er begyndt at levere en identifikationstjeneste til tredjepartsfirmaer, så der nu er er et par hundrede hjemmesider i Danmark, som benytte NemID til autentifikation på denne måde," siger han.

Læs også: Ny ordning: Køb færgebillet med din Facebook-login.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere