Artikel top billede

Derfor kan du snart bruge Facebook-login alle vegne

Det er ikke en dårlig ide, når et færgeselskab lader Google og Facebook stå for identifikationen af kunderne.

Læs også: Ny ordning: Køb færgebillet med din Facebook-login.

Danskere, der skal med en lang række danske færger, kan nu benytte deres facebook- eller Google-konto til at købe og holde styr på deres biletter.

Rederiet, der blandt andet sejler til Samsø og Bornholm, har nemlig valgt at bruge de sociale tjenesters som adgangsbillet til en ny webside.

Og det er ikke nogen dårlig ide, mener Joe Kiniry, der er lektor ved ITU, og som blandt andet er ekspert i sikkerhed.

"Så længe at de er omhyggelige og klare i mælet om, hvilke data de bruger eller indsamler om brugerne," siger han.

facebook-logon almindeligt andre steder

Han peger på, at en lang række firmaer, som sælger fysiske eller virtuelle varer, allerede har bundet deres brugerautentifikation op på Google, facebook og andre systemer.

"Jeg er personligt endnu ikke stødt på det hos et dansk firma. Det er en af den slags ting, der typisk opstår med et brag i USA og spreder sig ud over verden," siger han. 

Derfor er Færgens brug af Facebook og Googles brugerlogins muligvis et af de første danske eksempler, men det er almindeligt andre steder.

Joe Kinery slår fast, at færgeselskabet i det her tilfælde kun benytter de sociale tjenester til at kontrollere kundernes brugeridentitet.

"Med andre ord sikrer de sig, at du kender dit kodeord til facebook. Det er alt," siger han.

Brug af dataudtræk skal skiltes nøje

Hvis firmaer bruger kundernes data fra facebook, Google eller andre tjenester til noget som helst andet end dette, så skal det fortælles højt og tydeligt i firmaets privacy-regler i forbindelse med opsætningen af kontoen, forklarer han.

Han peger på, at det hos nogen transportfirmaer ikke er ualmindeligt at trække data om kundernes sidste 10 rejsemål fra eksempelvis facebook i forbindelse med billetkøb.

Noget som kan være udmærket, hvis det er forbrugeren, der har magten over informationerne, siger han.

Rent sikkerhedsmæssigt mener han, at brugen af de sociale tjenesters som kontrol af kundernes brugeridentitet er helt fin. 
"Fra et sikkerhedssynspunkt mener jeg oprigtigt talt, at Google og facebook er bedre at bruge til brugerautentifikation, fordi de har mere forstand på det de laver end et tilfældigt færgeselskab," siger han.

NemID er for besværligt

Hos rederiet Færgen har it-chef Ole Lundahl fortalt, at firmaet har valgt at bruge facebook og Google som adgangsnøgle, fordi det er nemt, og fordi kunderne formentlig ikke vil være parate til at benytte deres NemID hos et kommercielt firma.

På ITU fortæller Joe Kiniry, at brugerne formentlig ville følge det akavet at bruge NemID til biletter, fordi det bliver opfattet som usædvanligt på nuværende tidspunkt. Men den situationen er ved at ændre sig, forklarer han.

"NemID er begyndt at levere en identifikationstjeneste til tredjepartsfirmaer, så der nu er er et par hundrede hjemmesider i Danmark, som benytte NemID til autentifikation på denne måde," siger han.

Læs også: Ny ordning: Køb færgebillet med din Facebook-login.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere