Artikel top billede

Ekspert: Derfor går det så tit galt med it-sikkerheden

Du kan ikke føle dig sikker, selvom du har antivirus installeret. Læs her, hvad sikkerhedsselskab anbefaler, du selv kan gøre.

Du kan godt tro om igen, hvis du tror, at du er sikret mod ubudne gæster på din computer, blot fordi du har installeret et antivirusprogram.

En undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Secunia viser, at der er 45 procents risiko for, at cyberkriminelle kan omgå din antivirus- og antimalware-software.

Forskellige programmer øger risikoen

De mange sårbarheder kan skyldes, at der på almindelige pc'er er installeret mange forskellige programmer fra næsten lige så mange forskellige producenter.

Det siger Stefan Frei, som er research analyst director i Secunia.

"Vores undersøgelser viser, at en almindelig pc i gennemsnit har mere end 66 forskellige programmer installeret fra flere end 22 forskellige producenter," forklarer han.

De mange forskellige programmer og producenter betyder også, at opdateringsmekanismerne er forskellige, og det kan blive et problem, mener han.

Et enkelt hul er nok

Ifølge Stefan Frei bliver det sværere at holde sig sikker, jo flere opdateringsmekanismer, man skal igennem. 

Det er derfor vigtigt at holde alle programmer opdaterede.

"Hvis du har 22 programmer fra 22 forskellige producenter, så har du også 22 forskellige opdateringsmekanismer. Her kan det ske, at man glemmer en enkelt vital opdatering," siger Stefan Frei.

Netop manglende opdateringer kan være med til at svække sikkerheden, og et enkelt hul kan være nok.

"Så risikerer man at lade en bagdør stå vidt åben for cyberkriminelle, der får mulighed for at kompromittere nogle af de mest følsomme data," siger han.

Mangler fokus på tredjepartsprogrammer

Virksomhederne bør derfor fokusere mere på truslen fra tredjepartsprogrammer, som er steget med 75 procent på fem år, mener Stefan Frei.

"80 procent af de sårbarheder, vi har fundet, stammer fra tredjepartsprogrammer. Alle betragter Microsofts programmer som den primære kilde til usikkerhed, men de udgør altså kun omkring 20 procent af sårbarhederne."

Det betyder dog ikke, at tredjepartsprogrammer er farligere end eksempelvis Microsofts egne programmer.

Men folk er generelt bedre til at opdatere Microsoft-programmer end tredjepartsprogrammer, siger Stefan Frei.

"De fleste glemmer at opdatere programmerne. Microsofts opdateringer bliver de automatisk mindet om."

Læs også:

It-sikkerhedsfirma: Så sårbar er din virksomhed

Derfor skal du bruge penge på it-sikkerhed

Sådan sjofler ansatte virksomhedens it-sikkerhed

Her er den sikre vej til at blive snydt på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere