Artikel top billede

Sådan foregår et Anonymous-angreb

Et hackerangreb på Vatikanets hjemmeside kaster nyt lys over ‘hacktivist'-gruppens metoder.

Computerworld News Service: Sikkerhedsfirmaet Imperva har udabrejdet en detaljeret analyse af et Anonymous-angreb rettet mod en af virksomhedens kunder, og det kaster nyt lys over hacktivist-gruppens metoder og understreger behovet for bedre sikkerhed i applikationslaget.

Ifølge New York Times er omtalte kunde Vatikanet, men Imperva selv vil ikke bekræfte organisationens identitet.

Angrebet, som ikke fik negative følger for hjemmesiden eller kompromitterede nogen brugerdata, bestod af tre forskellige faser:

Den første beskrives som "rekruttering og kommunikation."

I denne fase handlede det om at samle støtte fra ligesindede via sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube for at kunne gennemføre og retfærdiggøre angrebet.

Den anden fase, der bliver kaldt "rekognoscering og angreb på applikationslag" involverer et mindre antal professionelle hackere, der bruger almindelige værktøjer til sporing af sårbarheder til at finde sikkerhedshuller og lancere applikations-angreb, som SQL-injektioner, for at forsøge at stjæle data fra ofrene.

Tilkaldte hjælp

Da forsøget på at skabe et databrud fejlede, tilkaldte de professionelle hackere hjælp fra såkaldte "lægmænd" for at gennemføre et distribueret denial-of-service (DDoS)-angreb.

Ifølge Amichai Shulman, der er medgrundlægger af og teknologi-chef for Imperva, efterlignede Anonymous-angrebet de metoder, som professionelle og kommercielle hackere bruger.

Gruppen bestod af 10-15 professionelle hackere, der har brugt almindelige værktøjer som Havij, Acunetix og Nikto til at søge efter sårbarheder og indlede SQL-injektions-angreb.

Amichai Shulman siger, at det er tydeligt, at der var tale om professionelle hackere, eftersom de havde kendskab til hacker-værktøjerne og desuden sørgede for at skjule deres identitet ved hjælp af anonymiserings-tjenester.

Da det ikke lykkedes hackerne at finde nogen sårbarheder, blev DDoS-angrebet gennemført ved hjælp af et skræddersyet værktøj, der gør det muligt for brugerne at angribe sider med mobile browsere.

Sådan anvender Anonymous Javascript

Ulig de mere traditionelle DDoS-angreb på netværkslag var dette målrettet applikationslaget med det formål at æde serverressourcer.

Anonymous havde skabt en hjemmeside med Javascript, der blev gentaget i det uendelige, så længe siden var åben i browseren.

Den type angreb er også kendt som mobile LOIC ('low orbit ion cannon').

Det eneste, det krævede for en lægmand at deltage i angrebet, var at gå ind på hjemmesiden og efterlade den åben.

Økonomisk beskyttelse
Amichai Shulman siger, at hvis en organisations trusselslandskab inkluderer Anonymous, så bør man installere sikkerhed i applikationslaget såvel som beskyttelse mod DDoS-angreb, eftersom det har været hackernes førstevalg.

Men den virkelige motivation for at implementere den form for sikkerhed burde være økonomisk beskyttelse.

"Hvis man ser på, hvad Anonymous har gjort i løbet af de seneste år, så har det været mere irriterende end noget andet," siger han.

"Men Anonymous bruger samme værktøj som kommercielle og kriminelle hackere, og det er det, organisationerne burde bekymre sig om," konkluderer han.

Imperva overvåger konstant omkring 40 kunde-applikationer, og Amichai Shulman hævder, at der bliver lanceret angreb på applikationslaget hvert andet eller tredje minut.

"Dette er en meget større trussel, end når Anonymous hacker en hjemmeside af politiske grunde," siger han.

Amichai Shulman tilføjer, at mens de fleste Anonymous-angreb har været målrettet forholdsvis små organisationer ved hjælp af LOIC eller mobile LOIC-angreb, så har gruppen dog med jævne mellemrum lanceret massive angreb mod internetgiganter som American Express eller FBI.

"I Operation Payback benyttede de botnet," fortæller Amichai Shulman.

"Den form for angreb kan ikke skabes på baggrund af frivillig deltagelse. Det kræver helt andre værktøjer. Det kræver hestekræfter, penge og planlægning. Så hvem står bag? Og hvilke motiver har de? Det er stadig et mysterium."

Han fortæller, at kommercielle hackere også i stadigt højere grad lancerer SQL-injektioner ved hjælp af botnet, og at det giver langt større problemer, fordi angriberne på den måde kan opskalere meget hurtigere.

Imperva har offentliggjort rapporten "Anatomy of an Anonymous Attack", der er baseret på data fra virksomhedens Application Defense Center (ADC).

En kopi af rapporten kan downloades her.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere