Artikel top billede

Sådan foregår et Anonymous-angreb

Et hackerangreb på Vatikanets hjemmeside kaster nyt lys over ‘hacktivist'-gruppens metoder.

Computerworld News Service: Sikkerhedsfirmaet Imperva har udabrejdet en detaljeret analyse af et Anonymous-angreb rettet mod en af virksomhedens kunder, og det kaster nyt lys over hacktivist-gruppens metoder og understreger behovet for bedre sikkerhed i applikationslaget.

Ifølge New York Times er omtalte kunde Vatikanet, men Imperva selv vil ikke bekræfte organisationens identitet.

Angrebet, som ikke fik negative følger for hjemmesiden eller kompromitterede nogen brugerdata, bestod af tre forskellige faser:

Den første beskrives som "rekruttering og kommunikation."

I denne fase handlede det om at samle støtte fra ligesindede via sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube for at kunne gennemføre og retfærdiggøre angrebet.

Den anden fase, der bliver kaldt "rekognoscering og angreb på applikationslag" involverer et mindre antal professionelle hackere, der bruger almindelige værktøjer til sporing af sårbarheder til at finde sikkerhedshuller og lancere applikations-angreb, som SQL-injektioner, for at forsøge at stjæle data fra ofrene.

Tilkaldte hjælp

Da forsøget på at skabe et databrud fejlede, tilkaldte de professionelle hackere hjælp fra såkaldte "lægmænd" for at gennemføre et distribueret denial-of-service (DDoS)-angreb.

Ifølge Amichai Shulman, der er medgrundlægger af og teknologi-chef for Imperva, efterlignede Anonymous-angrebet de metoder, som professionelle og kommercielle hackere bruger.

Gruppen bestod af 10-15 professionelle hackere, der har brugt almindelige værktøjer som Havij, Acunetix og Nikto til at søge efter sårbarheder og indlede SQL-injektions-angreb.

Amichai Shulman siger, at det er tydeligt, at der var tale om professionelle hackere, eftersom de havde kendskab til hacker-værktøjerne og desuden sørgede for at skjule deres identitet ved hjælp af anonymiserings-tjenester.

Da det ikke lykkedes hackerne at finde nogen sårbarheder, blev DDoS-angrebet gennemført ved hjælp af et skræddersyet værktøj, der gør det muligt for brugerne at angribe sider med mobile browsere.

Sådan anvender Anonymous Javascript

Ulig de mere traditionelle DDoS-angreb på netværkslag var dette målrettet applikationslaget med det formål at æde serverressourcer.

Anonymous havde skabt en hjemmeside med Javascript, der blev gentaget i det uendelige, så længe siden var åben i browseren.

Den type angreb er også kendt som mobile LOIC ('low orbit ion cannon').

Det eneste, det krævede for en lægmand at deltage i angrebet, var at gå ind på hjemmesiden og efterlade den åben.

Økonomisk beskyttelse
Amichai Shulman siger, at hvis en organisations trusselslandskab inkluderer Anonymous, så bør man installere sikkerhed i applikationslaget såvel som beskyttelse mod DDoS-angreb, eftersom det har været hackernes førstevalg.

Men den virkelige motivation for at implementere den form for sikkerhed burde være økonomisk beskyttelse.

"Hvis man ser på, hvad Anonymous har gjort i løbet af de seneste år, så har det været mere irriterende end noget andet," siger han.

"Men Anonymous bruger samme værktøj som kommercielle og kriminelle hackere, og det er det, organisationerne burde bekymre sig om," konkluderer han.

Imperva overvåger konstant omkring 40 kunde-applikationer, og Amichai Shulman hævder, at der bliver lanceret angreb på applikationslaget hvert andet eller tredje minut.

"Dette er en meget større trussel, end når Anonymous hacker en hjemmeside af politiske grunde," siger han.

Amichai Shulman tilføjer, at mens de fleste Anonymous-angreb har været målrettet forholdsvis små organisationer ved hjælp af LOIC eller mobile LOIC-angreb, så har gruppen dog med jævne mellemrum lanceret massive angreb mod internetgiganter som American Express eller FBI.

"I Operation Payback benyttede de botnet," fortæller Amichai Shulman.

"Den form for angreb kan ikke skabes på baggrund af frivillig deltagelse. Det kræver helt andre værktøjer. Det kræver hestekræfter, penge og planlægning. Så hvem står bag? Og hvilke motiver har de? Det er stadig et mysterium."

Han fortæller, at kommercielle hackere også i stadigt højere grad lancerer SQL-injektioner ved hjælp af botnet, og at det giver langt større problemer, fordi angriberne på den måde kan opskalere meget hurtigere.

Imperva har offentliggjort rapporten "Anatomy of an Anonymous Attack", der er baseret på data fra virksomhedens Application Defense Center (ADC).

En kopi af rapporten kan downloades her.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere