Artikel top billede

Thor Møger Pedersen, skatteminister (SF)

Minister truer telefirmaer: Glem alt om retskendelser

Det er i orden at Skat giver dagbøder til teleselskaber, som nægter at udlevere konkrete borgeres teleoplysniger til Skat uden en retskendelse. Det slår skatteministeren fast.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) siger nu direkte god for, at Skat med dagbøder kan tvinge teleselskaber til at udlevere oplysninger om konkrete borgere og virksomheders telekommunikation uden retskendelse.

Det sker i svarene på en sand byge af såkaldte paragraf 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål fra Folketingets Skatteudvalg efter at Computerworls har beskrevet, hvordan Skat i en række breve truer teleselskaber med dagbøder, hvis de ikke udleverer oplysningerne.

Følsomme oplysninger

Teleoplysningerne indeholder en lang række detaljerede data, som kan give Skat et detaljeret overblik over, hvem de pågældende danskere har snakket eller sms'et med i alle de år, selskabet har gemt oplysninger om kunden.

Oplysninger som Politiet og efterretningstjenester skal bruge retskendelser og mistanke om alvorlige forbrydelser for at få fingre i.

Imidlertid giver en paragraf i Skattekontrolloven Skat mulighed for at kræve oplysningerne udleveret hos teleselskaberne uden retskendelse.

Formålet med oplysningerne er ifølge Skat at finde ud af, om en person har betalt det rigtige beløb i Skat. 

Folketingets Skatteudvalg har efter Computerworlds afdækning af problemet spurgt Thor Møger Pedersen, om han synes det er rimelig at Skat afkræver teleselskaberne dagbøder for at nægte at udlevere oplysningerne.  

Dagbøder er rimeligt

"Jeg mener [...], at det er rimeligt, at et teleselskab kan pålægges daglige bøder, når selskabet vægrer sig mod udlevering af oplysninger, som det er forpligtet til," svarer Skatteministeren udvalget.

Svaret er interessant, ikke mindst fordi teleselskabernes interesseorganisation har raset over Skats praksis og opfordret medlemmerne til at nægte at udlevere de følsomme oplysninger om kunderne.

Omvendt har Skat fastholdt muligheden overfor teleselskaberne, men har dog endnu ikke har rejst krav om dagbøder, fremgår det af et andet af de mange svar fra ministeren i sagen.

"SKAT har [...] oplyst, at der indtil videre ikke er varslet dagbøder i Money Transfersagerne[...],"skriver ministeren.

Ifølge Thor Møger Petersen har Skat oplyst ham, at myndigheden i 11 tilfælde sendt breve ud til teleselskaberne i relation til operation Money Transfer, fremgår det af svaret.

Skat har tidligere i flere omgange forklaret, hvorfor teleoplysningerne er interessante, Og hvorfor de har lov til at få dem udleveret uden retskendelse.

Skat har også fortalt, at teleselskaberne i øvrigt tidligere har udleveret de sensitive oplysniger uden ballade.

Brancheforeningen er som nævnt ikke synderligt glad for ideen og har opfordret medlemmerne til at nægte, men er dog i dialog med Skat om spørgsmålet.

Senest har chefjurist Jacob Mchangama hos den borgerlige tænketank Cepos i et notat indgående kritiseret Skats praksis, som han mener overtræder Menneskerettigheds-konventionens sikring af borgere og virksomheders ret til privatliv.

Det har Skat imidlertid kaldt en misforståelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.