Artikel top billede

Thor Møger Pedersen, skatteminister (SF)

Minister truer telefirmaer: Glem alt om retskendelser

Det er i orden at Skat giver dagbøder til teleselskaber, som nægter at udlevere konkrete borgeres teleoplysniger til Skat uden en retskendelse. Det slår skatteministeren fast.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) siger nu direkte god for, at Skat med dagbøder kan tvinge teleselskaber til at udlevere oplysninger om konkrete borgere og virksomheders telekommunikation uden retskendelse.

Det sker i svarene på en sand byge af såkaldte paragraf 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål fra Folketingets Skatteudvalg efter at Computerworls har beskrevet, hvordan Skat i en række breve truer teleselskaber med dagbøder, hvis de ikke udleverer oplysningerne.

Følsomme oplysninger

Teleoplysningerne indeholder en lang række detaljerede data, som kan give Skat et detaljeret overblik over, hvem de pågældende danskere har snakket eller sms'et med i alle de år, selskabet har gemt oplysninger om kunden.

Oplysninger som Politiet og efterretningstjenester skal bruge retskendelser og mistanke om alvorlige forbrydelser for at få fingre i.

Imidlertid giver en paragraf i Skattekontrolloven Skat mulighed for at kræve oplysningerne udleveret hos teleselskaberne uden retskendelse.

Formålet med oplysningerne er ifølge Skat at finde ud af, om en person har betalt det rigtige beløb i Skat. 

Folketingets Skatteudvalg har efter Computerworlds afdækning af problemet spurgt Thor Møger Pedersen, om han synes det er rimelig at Skat afkræver teleselskaberne dagbøder for at nægte at udlevere oplysningerne.  

Dagbøder er rimeligt

"Jeg mener [...], at det er rimeligt, at et teleselskab kan pålægges daglige bøder, når selskabet vægrer sig mod udlevering af oplysninger, som det er forpligtet til," svarer Skatteministeren udvalget.

Svaret er interessant, ikke mindst fordi teleselskabernes interesseorganisation har raset over Skats praksis og opfordret medlemmerne til at nægte at udlevere de følsomme oplysninger om kunderne.

Omvendt har Skat fastholdt muligheden overfor teleselskaberne, men har dog endnu ikke har rejst krav om dagbøder, fremgår det af et andet af de mange svar fra ministeren i sagen.

"SKAT har [...] oplyst, at der indtil videre ikke er varslet dagbøder i Money Transfersagerne[...],"skriver ministeren.

Ifølge Thor Møger Petersen har Skat oplyst ham, at myndigheden i 11 tilfælde sendt breve ud til teleselskaberne i relation til operation Money Transfer, fremgår det af svaret.

Skat har tidligere i flere omgange forklaret, hvorfor teleoplysningerne er interessante, Og hvorfor de har lov til at få dem udleveret uden retskendelse.

Skat har også fortalt, at teleselskaberne i øvrigt tidligere har udleveret de sensitive oplysniger uden ballade.

Brancheforeningen er som nævnt ikke synderligt glad for ideen og har opfordret medlemmerne til at nægte, men er dog i dialog med Skat om spørgsmålet.

Senest har chefjurist Jacob Mchangama hos den borgerlige tænketank Cepos i et notat indgående kritiseret Skats praksis, som han mener overtræder Menneskerettigheds-konventionens sikring af borgere og virksomheders ret til privatliv.

Det har Skat imidlertid kaldt en misforståelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere