Artikel top billede

Stor aktion: Microsoft knalder botnet-bagmænd

Microsoft sagsøger 39 personer for at stå bag udspekuleret botnet, der har hærget i årevis på mange millioner computere.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet

Computerworld News Service: Microsoft oplyser, at selskabet sammen med flere samarbejdspartnere har forstyrret adskillige organiserede, kriminelle netværk, der har anvendt et stykke malware ved navn Zeus til at stjæle i omegnen af 562 millioner kroner i løbet de sidste fem år.

Selskabet oplyser, at de angiveligt ansvarlige for første gang er blevet sagsøgt med anvendelse af den amerikanske lov angående svindel og organiseret kriminalitet, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act.

Zeus har længe været en torn i siden på finansvirksomheder på grund af dens evne til at forblive skjult og dens meget avancerede evne til at stjæle brugeroplysninger inden for netbank og e-handel.

Det går anklagerne på

Microsoft anklager i et søgsmål indgivet 19. marts til USA's distriktsdomstol for det østlige distrikt i New York sagsøgte for i løbet af de sidste fem år at have inficeret mere end 13 millioner computere og stjålet mere end 100 millioner dollar (hvilket er knap 562 millioner kroner i dagens kurs).

I det civile søgsmål beskrives 39 sagsøgte, der alle henvises til som John Doe, da mange af dem udelukkende er identificeret ud fra internet-kaldenavne såsom Gribodemon og Harderman.

Dette er blot det seneste søgsmål i en række fra Microsoft mod operatører af botnet.

Selskabet har tidligere gået rettens vej for at få tilladelse til at tage kontrol over domænenavne associeret med command and control-infrastrukturerne fra botnets såsom Kelihos, Rustock og Waledac.

Selskabet har også tidligere indgivet civile søgsmål mod unavngivne operatører, hvilket dog på grund af problemer med juraen ikke har været nogen stor succes.

Microsoft oplyser desuden, at dette er første gang, at selskabet har medsagsøgere i en sag om botnets. Det drejer sig specifikt om Financial Services Information Sharing and Analysis Center, en nonprofit-sikkerhedsorganisation samt National Automated Clearing House Association.

NACHA fører tilsyn med Automated Clearing House-systemet (ACH), der er et meget udbredt men aldrende system, der anvendes af finansvirksomheder til transaktioner i forbindelse med betalingsservice og behandling af check og pengeoverførsler. Dette system har været ramt hårdt af Zeus.

Microsoft og selskabets partnere fik fredag lov til at beslaglægge servere placeret i Scranton i staten Pennsylvania og i Lombard i staten Illinois. Herudover har Microsoft taget kontrol over 800 domæner, der var del af Zeus' infrastruktur.

Microsoft hævder, at denne manøvre har resulteret i, at adskillige Zeus-botnet er blevet forstyrret eller lukket ned.

Selskabet vil nu arbejde på at identificere og informere folk, hvis computere er inficeret med den skadelige software. Den finske sikkerhedsleverandør F-Secure og sikkerhedsfirmaet Kyrus Tech har også bidraget til dette modangreb.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere