Artikel top billede

Lad os lave en it-revolution som i England

Klumme: De danske myndigheder burde skæve til deres britiske kolleger. I Storbritannien har man nemlig udviklet en supersimpel offentlig portal til borgerne.

Man kan sige meget godt om det kommunale selvstyre, men nogle gange virker det sgu lidt fjollet, at knap 100 organisationer kæmper med hver deres begrænsede ressourcer om at løse præcis den samme opgave på hver deres måde.

Især i den digitale del af verden, hvor en god løsning er lige til at kopiere.

I øjeblikket er der en hurtigt voksende trend mod at benytte open source i kommunerne. Kommunale websites udvikles i stigende grad i Drupal, Umbraco og andre open source-løsninger.

Og det er fornuftigt, for så kan man dele udviklingen med hinanden og spare både tid og penge. Jeg kender især til Drupal, som for nylig førte til et større møde mellem interesserede og involverede kommuner, som så store perspektiver i at dele. Det er fornuftigt og godt.

Men de spæde danske skridt er for intet at regne i forhold til udviklingen i Storbritannien. Her har man siden februar sidste år arbejdet på at udvikle en supersimpel offentlig portal til borgerne.

Den er drastisk anderledes: Forsiden er et søgefelt, og finder man ikke, hvad man leder efter i første omgang, må man søge igen.

Her er ingen dømt-til-at-mislykkes-forsøg på at organisere indholdet i træstrukturer og menuer - til gengæld er det en virkelig stærk søgefunktion og et superhurtigt, superenkelt og (indholdet taget i betragtning) superoverskueligt website. En sand fornøjelse at klikke rundt i.

Projektet er nu gået fra alpha-versionen (alphagov.co.uk) til beta (gov.co.uk) - al koden er skrevet igennem på ny - og kan i øvrigt hentes ganske gratis på github.

Hvor svært kan det være

Interfacet er kogt helt ned til det absolut nødvendige. Less is more-filosofien kommer smukt til udtryk her.

Skal du have et pas? En byggetilladelse? Vil du ansøge om boligstøtte? Bare skriv det i søgefeltet, og du finder det.

Informationen er forbilledligt enkelt skrevet - og med et klik er man i gang med at ansøge digitalt. Ja, hvis det ikke var for deres gyselige madvaner, var det lige før, jeg ønskede, at jeg var brite.

Herhjemme har vi borger.dk. Den har en masse information på en masse knap så overskuelige sider.

Søgefunktionen er blevet bedre, men informationen er stadig tung at konsumere - og når vi kommer til at skulle udføre en egentlig ansøgning, skal vi vælge hver vores kommune, hvorefter vi bliver stillet om til den lokale løsning.

Jeg har ikke prøvet dem alle - og jeg har endnu ikke set en god selvbetjeningsløsning.

Forskellen på de to forsøg er tydelig. Borger.dk er en evolution - en stædig trin-for-trin udvikling i kunsten at betjene borgerne digitalt. Gov.uk er en revolution.

Det hele er gentænkt, det hele er bygget fra ny. Det hele er udviklet i samarbejde med borgerne og en lang række bidragsydere udi sindrige koder.

Borgere bruger sitet, kommenterer på Twitter og andre steder - og teamet bag arbejder på den fede måde, ændrer, justerer og beder brugerne prøve igen. Er de bedre nu?

Se selv på gov.uk. Klik på "take the tour" øverst til højre for en kort forklaring, klik på "Beta"-linket og se, hvor aktivt udviklerne kommunikerer med borgerne. Og leg løs på sitet for at se, hvor smukt de skærer informationen til. Det er til at få tårer i øjnene over.

Evolution er godt, revolution er bedre. Og det er lige før, jeg hellere vil være brite.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Tidligere CIO i Mærsk Tom Christensen ny it-chef hos Conscia
Conscia har hyret tidligere CIO hos Mærsk Tom Christensen som chef for IT Operations og CISO. Tom Christensen stod blandt andet i spidsen for it-afdelingen hos Mærsk Oil & Gas under det berygtede ransomware-angreb på koncernen i 2017.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.