Artikel top billede

Dansk firma går fra fallittens rand til it-europamestre

Efter at have stirret ned i en økonomisk afgrund har et lille dansk it-firma vendt en truende konkurs til en succes. I går blev selskabets it-sundheds-system kåret som Europas bedste.

Læs også:
Her er listen over de værste it-mangler på hospitalet

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

Mandag kunne det danske softwarehus Daintel med 25 medarbejdere lade sig hylde ved EU's eHealth-konference 2012 i Bella Center.

Hyldesten skyldes, at selskabet har Europas bedste sundheds-it-løsning udviklet af en lille eller mellemstor virksomhed.  

Det har sundheds-klyngeorganisationen TICBioMed med støtte fra EU-Kommissionens afdeling for it-sundhed bestemt, efter Daintel lå i finalestrid mod 28 andre små og mellemstore it-firmaer fra hele Europa.

Både EU-kommissær for EU's digitale agenda, Neelie Kroes, og EU-kommissær for sundhed, John Dalli, var efterfølgende nede ved Daintels udstillingsbås for at få en smagsprøve på selskabets Critial Information System, der er bygget til intensiv- og anæstesiafdelinger på landets sygehuse.

Men succesen er ikke kommet uden sved på panden for firmaet, der har til huse på IT-Universitetets femte sal.

På cykelture til Skat

I foråret 2010 gik Daintels bank, Capinordica, nemlig konkurs, og kassekreditten blev inddraget uden varsel.

Med et momsudestående på 385.000 kroner, som ikke kunne betales, balancerede selskabet på falittens rand.

I sommeren 2010 cyklede selskabets stifter og administrerende direktør Patrick Hulsen derfor sammen med Daintels kommercielle direktør Troels Bierman Mortensen ud til Skats domicil på Teglholmen i Københavns Sydhavn for at bede om henstand.

Netop på denne sommerdag havde Skat strømsvigt, og de to direktører måtte derfor lade sig kropsvisitere ved indgangen, da Skats metalscanner var brudt sammen i strømnedbruddet, inden de kunne sætte sig ind på et halvmørkt kontor til forhandlinger om, hvorvidt firmaet overhovedet havde en fremtid.

"Vi fik at vide, at vi kunne begære os konkurs, hvis vi ikke kunne betale den udestående moms, men vi prøvede at få henstand. Det lykkedes efter lange forhandlinger og meget tavshed, og vi fik så tre uger mere til at få en finansieringsplan på plads," fortæller Troels Bierman Mortensen til Computerworld.

Efter tre uger og én dag var planen på plads, men én dags forsinkelse var nok til en rykker fra Skat.

"Derfor måtte vi cykle ud til Skat igen, som atter viste sig meget fair ved at lave en afdragsordning med os, som reelt betød, at vi fik lov til at forøge vores gæld til Skat mod til gengæld at starte på at afdrage på gælden. Man kan sige, at vi fik Skat til at agere bank for os," siger Troels Bierman Mortensen.

Indtjening stiger med 800 procent

Et halvt år efter de to cykelture til Skat havde selskabet fået et hold investorer ombord og havde indgået en kontrakt med Region Syddanmark til 25 millioner kroner.

I dag har Daintel en omsætning på 20 millioner kroner mod 3,5 millioner kroner i 2010, og indtjeningen er steget til fire millioner, mens den i 2010 lå nede på en halv million kroner.  

Medvinden på cykelstien er kommet, efter Daintel har formået at udkonkurrere sundheds-giganter som General Electrics og Phillips med sit Critical Information System til læger og sygeplejersker på intensivafdelinger, hvor patienterne ofte er kritisk syge eller kræver en kompleks medicinering, som konstant skal overvåges.

Sådan fik Daintel vind i sejlene

Troels Bierman Mortensen forklarer, at systemet i dag er ude på omkring halvdelen af intensivafdelingerne på landets sygehuse, hvoraf Region Syddanmark stadig er selskabets klart største kunde.

Levede som en flue på væggen

Han siger, at succesen hænger nøje sammen med et grundigt forarbejde foretaget af Daintels stifter, Patrick Hulsen, som oprindeligt etablerede selskabet i 2004.

Han udviklede Critical Information System (CIS) i samarbejde med Rigshospitalet og Odense Universitetshospital og målet fra starten var ikke at bygge et it-system, men et klinisk system baseret på it. 

"Dengang levede Patrick nærmest som en flue på væggen på intensivafdelingerne, hvor han i to år observerede, hvordan arbejdsprocesserne fungerede. Nøglen til vores succes har været en meget grundig forståelse for kundens behov, selv om det jo lyder som en kliche," forklarer Troels Bierman Mortensen.

I beyndelsen bestod CIS kun af ét modul, men i slutningen af 2010 med investorer og storkunder på plads opgraderede selskabet på mandskabsfronten og gik fra at have fire udviklere i Ukraine og 2,5 medarbejdere i Danmark til at være ni i Ukraine og 16 i Danmark.

"Og så kom der for alvor skrald på udviklingen," forklarer Troels Bierman Mortensen.

Sådan virker systemet

I dag består CIS af fire moduler, hvor det oprindelige journalmodul er kommet i selskab med et medicineringsmodul med informationer om patienternes medicin-forbrug og et observationsmodul, der holder øje med kliniske hjælpemidler som respiratorer og pumper.

Dertil kommer et business intelligence-modul, så en intensivafdeling eksempelvis kan overvåge, hvordan afdelingen udnytter og eventuelt kan forbedre sin kapacitet.

Business intelligence-modulet giver også intensivafdelingen mulighed for at benchmarke sig direkte mod andre hospitalers intensiv-afdelinger ved eksempelvis at måle på, hvor lang tid patienter med leukæmi ligger på intensivafdelingen - og hvad sandsynligheden er for overlevelse efter udskrivning fra intensivafdelingen.

"I dag er det fedt at vide, at vi har en af Europas bedste sundheds-it-løsninger, og vores succes viser, at hvis man har hjerne og troen på projektet og kan æde smerten i sig, når det gør ondt, så kan man komme langt" afslutter Troels Bierman Mortensen.

Læs også:
Her er listen over de værste it-mangler på hospitalet

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere