Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Flame spreder sig via falsk Windows-opdatering

Malwaren skaber falske certifikater, der gør det muligt for den at narre Windows til at tro, at bestemte komponenter af malwaren kommer fra Microsoft.

Læs også:

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame.

Her er verdens hidtil allerværste virus.

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb.

Computerworld News Service: Den nye super-malware, der målrettet udfører spionagevirksomhed mod computere i Mellemøsten, spreder sig ved hjælp af falske Windows-opdateringer.

Den meget avancerede malware, der bruges af ukendte bagmænd til at stjæle information fra Iran og Irans naboer, opretter falske certifikater, der gør den i stand til at narre Windows til at tro, at bestemte komponenter af Flame er produkter fra Microsoft.

Efter at have opdaget et certifikat-problem har Microsoft dog været hurtig til at imødegå det.

Tilbagekalder certifikater

Søndag udsendte selskabet en forhåndsmeddelelse og en sikkerhedsopdatering, der tilbagekalder de kompromitterede certifikater.

En af de måder, som Flame bruger certifikaterne til at sprede sig på, er via falske Windows-opdateringer, forklarer Alex Gostev, der er malware-ekspert hos Kaspersky Lab.

Gostev beskriver i et blogindlæg, at når en computer kører Windows Update, vil en Flame-komponent, der kaldes Gadget, omdirigere den opdaterende klient-pc til en anden inficeret maskine på netværket.

Det falske Microsoft-certifikat gør det ifølge sikkerhedseksperten "muligt for den falske Windows-opdatering at køre på offerets computer uden advarsel."

Opdateringer udsendt

Siden Flame blev opdaget, har producenter af sikkerhedssoftware udsendt opdateringer til deres antivirusprogrammer i et forsøg på at neutralisere den nye trussel.

Gostev advarer dog om, at Flame stadig kan have flere trick i ærmet.

"Der findes muligvis stadig en uopdaget 0-dagssårbarhed, som udnyttes til indledende at inficere computere med Flame," advarer han.

"Det er vigtigt at være opmærksom på, at den indledende Flame-infektion muligvis stadig sker via 0-dagssårbarheder."

En 0-dagssårbarhed er et sikkerhedshul, som er ukendt for både softwareleverandøren og sikkerheds-miljøet, indtil det opdages, fordi det allerede aktivt bliver udnyttet af malware.

Microsoft påpeger i et blogindlæg, at langt størstedelen af dets kunder ikke er i nogen umiddelbar risiko fra denne malware, netop fordi Flame anvendes i avancerede, målrettede angreb.

Selskabet understreger dog, at det ikke er nogen gyldig grund til at tøve med at installere den sikkerhedsopdatering, der retter certifikat-problemet.

Visse af teknikkerne brugt af Flame kan også udnyttes af mindre avancerede angribere til at lancere mere udbredte angreb mod computere uden for Flames målgruppe, advarer Microsoft.

Læs også:

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame.

Her er verdens hidtil allerværste virus.

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere