Artikel top billede

Foto: Mikael Riechs.

Danmarks bedste CIO vil blive top-direktør

Portræt: Danmarks bedste it-chef vil med tiden igen blive CEO i en virksomhed, lyder den klare vurdering. Det er der gode grunde til. Se dem her.

Læs også:

Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner.

Danmarks bedste it-chef, CIO'en i Saxo Bank, Mikael Munck, er bredt respekteret for sin evne til at træffe rigtige beslutninger, sin forretningsforståelse og iderigdom.

Det fortæller Jesper Kring, som har kendt Mikael Munck siden 2004, da han kom til Kring Technologies som direktør for salg og forretningsudvikling og senere CEO, hvor han var med til at bygge Kring Technologies om til Initto.

"Mikael er mange ting. Han er bredt favnende, og han er roligt menneske, som er meget analyserende. Han tygger på, hvad der er de rigtige beslutninger, inden han trykker på knappen. Han er god til at træffe beslutninger," siger han.

"Han er også meget reflekterende, og det er en god evne, for når man træffer mange beslutninger, træffer man både gode og dårlige, og så gælder det om at lære af sine fejl. Den evne har han, og derfor kan han hurtigt træde ind i en ny rolle, som han for eksempel har gjort i Saxo Bank."

Medgang og modgang

Det er ikke noget, man kan lære, det er en personlig og vigtig egenskab, mener Jesper Kring.

Når man bygger virksomhed sammen, kommer man til at kende hinanden godt.

Det er i medgang og modgang, når man skal have løftet tingene på plads, at det sker. Mikael Muncks helt store styrke er, at han er god til at formidle og kommunikere, fortæller Jesper Kring.

"Han er en meget eksekverende type. Når han har analyseret sig frem til en ting, så skal vi bare derudad. Det kan have den svaghed, at man skal have hele organisationen med," siger han.

"Det tror jeg til gengæld, han er meget bevidst om, for når man er kvik, så skal man hele tiden huske at kigge sig bagud for at se, om alle er med. Han er utålmodig, tror jeg, selvom han ikke umiddelbart virker sådan," siger Jesper Kring.

Derfor er CIO også CEO - og omvendt

Læs også:
Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner.

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Jesper Kring gætter på, at Mikael Munck med tiden bliver CEO igen, om end ikke nødvendigvis i Saxo Bank.

"CEO og CIO er de to nøglespillere i virksomheder i dag. CIO'en sidder med nøglen til, at hele ledergruppen kan få succes. Problemet er bare, at CIO'erne for sjældent formår at løfte it op på et forretningsstrategisk niveau, og dermed udebliver realiseringen af det forretningspotentiale, de kunne bidrage med. Men det kan Mikael, tror jeg, og derfor tror jeg også, at de ganske få CIO'er, der formår at gøre det, er fremtidens CEO'er."

"Teknologien går lige nu fra at være forretningsunderstøttende til at være forretningsskabende. Det er et kæmpe paradigmeskift. Teknologien kommer til at drive virksomheden. Mikael kommer fra forretningsverdenen, som han bærer ind i sin CIO-rolle i Saxo Bank, og det gør ham stærk i den rolle, han har," siger Jesper Kring.

"Han er opdraget i en bank og i et softwareselskab og har mange års erfaring fra begge sider og kan tale begge sprog. Han ved, hvad det betyder at holde en deadline, og hvorfor man engang imellem ikke kan gøre det alligevel," siger Christian Kromann.

Han kalder desuden Mikael Munck for en fremragende politiker, der er rigtigt god til at kommunikere både opad og nedad i en organisation og skabe sammenhæng.

"Han er rigtigt god til at læse en organisation," siger Kromann.
På det personlige plan er Mikael Munck en god diplomat, men han er ikke tålmodig.

"Tingene skal helst ske hurtigt, der skal være et godt flow. Han har utroligt mange bolde i luften og mange ideer. Han er god til at finde og sammensætte de team, der skal være med til at føre ideerne ud i livet, og han er god til at spotte folk og ansætte dem."

For fem år siden havde Mikael Munck formentlig ikke set sig selv som en CIO i en bank, gætter Christian Kromann.

"Men det passer virkelig perfekt til ham. Jeg tror ikke, han så it som en kernekompetence dengang, som han jo gør i dag. Han har virkelig fået struktur på det i Saxo Bank, der er gået fra, at it nærmest måtte halse efter forretningen, til at det nu er en integreret del af strategien," siger Christian Kromann.

Han peger på, at Saxo Bank er "den der underlige hybrid" mellem en bank og en softwareleverandør.

"Og jeg tror, Mikael stræber efter at køre en så forretningsorienteret it-organisation som overhovedet mulig. Han vil gerne have, at man kan se den direkte effekt af it på bundlinjen," siger Christian Kromann om sin tidligere chef.

Ingen nøglemedarbejdere Mikael Munck har introduceret mange ændringer, siden han startede i Saxo Bank for to og et halvt år siden.

"Jeg er glad for, at de har holdt ud," siger han om sine medarbejdere.

Opbygningen af en stor it-organisation er som bekendt ikke noget, man gør alene.

"Det ville være svært at gennemføre noget, man ikke helhjertet tror på, så jeg er sikker på, at en af de største forcer, vi har herude, er folk, som virkelig brænder for deres arbejde. De er stolte af det, vi opnår sammen," siger Mikael Munck.

Det skyldes de rammer, der udstikkes fra ledelsen, mener han, og rent praktisk gør man det ved at dedikere ansvar til enkeltpersoner.

"Vi har missionskritiske systemer, og der er masser af muligheder for at skabe et 'single point of failure'. Vi har sikret, at vi ikke er afhængige af en enkelt person, så vi skal kunne pege på vores efterfølger en gang om året. For eksempel mistede vi for nylig to ud af syv personer inden for den samme måned i IT Management-teamet. Det absorberede vi. Det er kedeligt at sige farvel til dygtige mennesker, men det kan vi klare gennem hele it-organisationen i dag."

"Nobody's perfect, sweetheart"
Mikael Munck får ros af sine kolleger for sin empati og omgang med andre mennesker.

"Han er god til at snakke med folk og god til at lytte til folks ideer. Han er god til at bakke op og er der, når vi har brug for ham med sin open-door-policy," siger Meena Mortensen, som er chef for Quality & Practices i Saxo Bank.

Hun er også aktivt medlem af outsourcing-klubben inden for Dansk IT.

Med sin indiske baggrund mødte hun som selvstændig konsulent Mikael Munck i 2005, da han talte om outsourcing til Indien med sin daværende virksomhed Initto, der i dag ejes af Saxo Bank.

"Han er en dygtig brobygger mellem it og forretningen. Han forstår, hvad der foregår i hovederne på forretningsfolkene og kan oversætte deres behov og tanker til it. Han ved, at når der er en 'sense of urgency', så skal han slå til, og så kører han. Han er en rigtigt dygtig manager og god til at drive en stor organisation," siger hun.

"Nobody's perfect except you and me, sweetheart," tilføjer Meena Mortensen med et smil, og siger, at hun godt kunne efterlyse lidt mere bestemthed hos Mikael Munck i de mindre beslutninger.

"Men det er jo et prioriteringsspørgsmål," siger hun.

Læs også:
Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner.

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere