Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner

Portræt: Danmarks bedste CIO, Mikael Munck fra Saxo Bank, repræsenterer den retning, som mange andre it-direktører med tiden vil blive tvunget til at bevæge sig i.

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Der findes ikke it-projekter i Mikael Muncks verden. Der findes kun forretningsprojekter.

Han er en del - og meget vigtig del - af topledelsen i Saxo Bank, hvor han med lige dele it-forståelse og forretningsindsigt er drivkraft for den helt afgørende del af Saxo Bank-forretningen, der ikke kunne eksistere uden it.

Der er simpelthen en grund til, at halvdelen af alle Saxo Banks cirka 1.200 ansatte arbejder i it-afdelingen og under Mikael Munck.

Hans afdeling står for meget af den innovation, der foregår i virksomheden, men der kører ikke et eneste projekt, som en af forretningsenhederne ikke er dybt involveret i.

Saxo Bank er halvt bank, halvt it-selskab.

Som højteknologisk investeringsbank med fokus på online-investeringer på de internationale kapitalmarkeder er virksomheden især bygget op omkring handelssystemet Saxo Trader.

Enorme hastigheder

Det er en verden, der er præget af enorme hastigheder, hvor enhver forsinkelse eller latency har indflydelse. Her kan mikrosekunder udgøre den store forskel i forhold til konkurrenterne.

Det skal tænkes ind, både når det gælder udvikling, opgraderinger, forretningsinnovation og afvikling af dagligdagens transaktioner.

"Det er virkeligt vigtigt for os, at vi er blandt de hurtigste dyr i junglen. For ellers kommer der nogen og spiser os. Der er afsindig høj konkurrence på det marked, som vi er i, og vi skal forædle vores produkt hele tiden. Internationale investorer er meget krævende. Der er slet ikke denne her loyalitet over for bankerne, som man finder i Danmark. Derfor skal vores produkt være blandt de allerbedste internationalt, for ellers finder kunderne en anden udbyder," siger Mikael Munck.

Vokset med 400 procent

Mikael Munck kom til Saxo Bank for to et halvt år siden, og dengang så it-afdelingen unægtelig ikke ud, som den gør i dag.

Siden hans tiltræden som CIO er alene antallet af it-medarbejdere vokset med 400 procent, og projektprocesserne er radikalt anderledes. Men det har været svært at skabe den nye model i organisationen, fortæller han.

"De fleste it-projekter i Saxo Bank er næsten altid rendyrkede forretningsprojekter, som kommer fra vores forskellige forretningsenheder. Vores nye datacenter ligner et traditionelt it-projekt, men datacenter-projektet sikrer os bedre mod cyber-angreb, og kapacitetsmæssigt giver det mulighed for øget vækst, så i dag er det et projekt, der servicerer meget veldefinerede behov i forretningen, og derfor er forretningen en direkte del af det."

Samarbejdet med forretningsledelse er afgørende vigtigt for Mikael Muncks arbejde.

"Jeg kender vores forretning så godt, at vi ikke taler forbi hinanden. Men det kan være en udfordring at få gjort klart, hvorfor vi investerer i bestemte ting. Vores diskussioner bliver altså ulige meget lettere, når vi er enige om, at vi som udgangspunkt ikke har it-projekter, men kun forretningsprojekter. Hvis vi skulle diskutere, at it bruger for mange penge, så var selve karakteren af diskussionen en anden. Men vi har "business owners" fra forretningen på alle vores projekter, så vi står virkelig sammen i alle projekter," siger Mikael Munck.

Nøglen er kommunikation

En overvejende positiv udfordring i ledelsessamarbejdet er, at både ledelse og organisation kommer med masser af nye ideer hele tiden.

Så det kan ind imellem være svært at forklare, at det kan tage noget tid at gennemføre projekterne, fortæller han.

"Men det tror jeg, at alle it-chefer kæmper med. En ting, der ser relativt simpel ud, kan løsningsmæssigt være kompleks. Det kan være udfordrende at få folk til at forstå, at sådan noget kan tage tre eller seks måneder at udføre," siger Mikael Munck.

Derfor er grundstenen i samarbejdet kommunikation.

"Jeg skal kommunikere så tydeligt som overhovedet mulig. Min og it's opgave er at løfte hele frameworket omkring business-cases. Vi skal ensrettet det mere og mere, så vi bedre er i stand til at prioritere mellem de forskellige projekter. Vi har bygget en projektorganisation, som nu stråler ud i resten af virksomheden og viser vejen for, hvordan vi definerer og prioriterer opgaverne."

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Disse folk får it og business til at smelte sammen

Arbejdet med at få alle projekter til at være projekter og ikke it-projekter, har givet sig udslag i et team af business-analytikere, der går under betegnelsen Direction.

Det er syv-otte analytikere, der hjælper forretningen, når den har en ide.

De giver indledningsvis en halv times konsultation, hvor de vurderer, om det er muligt at gennemføre, og hvad det vil kræve it-mæssigt.

Efterfølgende tilbyder de at sidde med og bygge hele business-casen op både på it- og på omkostningssiden, så forretningen og it hver især gør det, de er gode til.

"Det fungerer rigtig godt, og alle er glade og trygge ved den model," siger Mikael Munck.

Prioriteringen af projekterne følger ét afgørende mantra, og det er, hvor vigtigt det er for forretningen.

"Er der en business-case med en fornuftig afkastprofil, så gennemfører vi det. Tiden er en udfordring i forhold den konstante iderigdom, der er i Saxo Bank, så derfor skal vi kunne ændre road-maps og planer hurtigt. Det må man ikke lade sig frustrere af. Vi skal håndtere mange input og ideer hele tiden," siger han.

Det er det, han kan, for det er det, det kræver at være fremtidens it-leder.

Mikael Munck er meget glad for at være kåret til Årets CIO 2012.

"Jeg er meget glad for titlen, og jeg havde ikke fået den uden hele min it-organisation, og derfor er det en titel, jeg deler med dem. Vi står sammen om det her. Det er en anerkendelse af, at det måske ikke er så tosset, den måde, vi gør tingene på."
 
Når man spørger Mikael Munck om, hvorfor han er god til det, han gør, er svaret klart.

"Fordi jeg forstår vores forretning rigtigt godt," siger han.

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.