Sådan sparker du gang i 23 år gammelt it-system

Årets CIO 2012 Transport-giganten DSV's it-direktør, Jesper Erichsen, har fokus stift rettet mod governance og ledelse for at holde et over 20 år gammelt it-system i luften.

Læs også:
CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder

Årets CIO: Sådan træffer man beslutninger

Tid er den afgørende faktor, når den danske transport-gigant DSV skal levere paller og pakker til kunderne.

Med over 65 millioner årlige forsendelser til lands, til vands og i luften er det derfor alfa omega, at den bagvedliggende planlægning spiller optimalt for de godt 21.500 medarbejdere, hvoraf omkring 2.000 befinder sig i Danmark.

Og her kommer DSV's centrale it-system, Cargolink fra 1989, ind i billedet.

Det skyldes, at systemet med sine 10 millioner linjer kode, 2.000 forskellige programmer og 1.000 skærmbilleder er hjerne og hjerte på samme tid i transportselskabets Road-division indeholdende alt fra trafikplanlægning til fakturering og rapportering.

Det har dog været sin sag for DSV's it-direktør Jesper Erichsen at få enderne til at mødes i det bedagede it-system med 7.000 samtidige brugere.

"På grund af sin alder er Cargolink vokset frem som et blomkålshoved med forskellige knopskud, og det har derfor været min opgave at få styr på processerne, efter en tid med store driftsproblemer og nedbrud," siger Jesper Erichsen, der tiltrådte som it-direktør i DSV i august 2010, og som nu er nomineret til årets CIO sammen med fire andre CIO's.

Først ud - og så hjem igen
Jesper Erichsen forklarer, at et af grundproblemerne med Cargolink er, at det oprindeligt er bygget til en mindre virksomhed, der i slutningen af 1980'erne havde en omsætning på omkring en halv milliard kroner.

I dag er DSV's omsætningstal oppe og ringe på 43,7 milliarder kroner.

Jesper Erichsens arbejde med at modernisere og strømline systemet har ikke været gjort nemmere af, at Cargolink har været outsourcet i 2004 og siden insourcet igen i 2008.

Outsourcingen var ikke den helt store succes, da systemet med sit gamle og usupporterede IBM-programmeringssprog VAG (VisualAgeGenerator) er noget af en håndfuld at jonglere med for en ekstern driftsleverandør.

Udover driftsproblemer i forbindelse med insourcingen, der stort set var plads ved udgangen af 2010, løb systemet ind i en skaleringsbarriere, som gjorde, at Cargolink ikke kunne udvides mere, hvis man ellers gerne ville have acceptable svartider.

Smøger ærmerne op til besparelse
Derfor var det en af Jesper Erichsens første opgaver at sikre skalerbarhed og stabil drift, hvilket er sket ved henholdsvis at skille applikationer og databaser fra hinanden og opdatere systemet, da de fleste softwarekomponenter var usupporterede og ikke opdaterede siden 2005.

Sideløbende mødte it-direktøren konstante krav fra de mange medarbejdere, der ønskede flere funktioner, hvilket af og til fik systemet til at bryde helt sammen.

"I starten patchede vi så dagligt i arbejdstiden, hvilket selvfølgelig ikke var hensigtsmæssigt. Nu opgraderer vi kun systemet uden for normale arbejdstider og nøjes med opdateringer en gang i kvartalet," siger Jesper Erichsen og fortsætter: 

"Nu har vi en oppetid på 99,94 procent, og vi har reduceret incidents med en tredjedel. Fokus på governance har med al tydelighed vist, at når man får kontrol over sit system uden den evige brandslukning, så får vi også bedre tid til udvikling," lyder det fra DSV's it-direktør.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.