Fem it-råd: Sådan sikrer du dig inden ferien

Her er fem tips til, hvordan du undgår at komme i karambolage med it-kriminelle, mens du er på sommerferie.

En sommerferie med masser af it-bøvl er nok uønsket af de fleste.

Med et par minutters forberedelse før du drager af sted, kan du næsten eliminere risikoen.

Vores gadgets og bærbare computer er blevet en fast bestanddel af kuffertindholdet, og i de kommende måneder vil danskere på ferie bruge deres elektronik til at tjekke mails, restaurantguider, vejrudsigter og resultater i Tour de France eller OL.

Men man skal tage sine forholdsregler, hvis man vil undgå, at ferien bliver en uforudset dyr fornøjelse.

For de it-kriminelle holder ikke ferie.

Sommerkoks med gadgets
Ifølge sikkerhedsfirmaet F-secure er sommerferien det tidspunkt på året, hvor flest danskere kommer galt af sted med deres gadgets fordi sikkerheds-paraderne er nede, når vi holder ferie.

"Der er jo ikke fordi, der er mere malware i eksempelvis Frankrig end i Danmark, men vores sikkerhed ændrer sig alligevel, fordi vi bevæger os ind i fremmede netværk med vores gadgets," siger Michael Dahl, landechef for sikkerhedsfirmaet F-Secure. 

"Og så er der jo selvfølgelig også risikoen for at få stjålet sin mobil eller computer, og det er selvfølgelig altid mere besværligt i udlandet," fotsætter han og peger på, at en it-sikker sommerferie allerede starter, før man rejser til udlandet 

Han giver følgende fem råd til en sikker it-sommerferie:

Tag altid backup før du forlader landet 
Tag altid backup af dine billeder, filer og andre data på smartphonen, computeren og tabletten, før du tager på ferie.

Anvend gerne en online backup løsning, for så er dine personlige data og minder også sikret, hvis du skulle blive udsat for indbrud eller skybrud hjemme.

I tillæg har du let adgang til dine data online, uanset hvor du befinder dig. Hvis du mister din gadget på ferien, eller den bliver inficeret med virus, er dine personlige minder og data i sikkerhed.

Opdatér før afrejse
Før du tager din gadget med til udlandet, skal du sikre dig, at den også er beskyttet med anti-virussoftware, samt har modtaget seneste sikkerhedsopdateringer.

Dette er dit allerbedste værn imod virus og andet malware. Det gælder både smartphonen, computeren og tabletten.

Pas på kodeord og brugernavne
Opbevar aldrig kodeord og brugernavne på eller sammen med dine gadgets.

Og sørg for at have forskellige kodeord til netbank, ebay, LinkedIn, Facebook og andre tjenester, så det er sværere for it-kriminelle at hacke dine oplysninger, hvis din gadget bliver stjålet eller en trojaner sniger sig ind på din på smartphone.

Hvis uheldet er ude
Du bør altid have styr på, hvad du skal gøre, hvis du mister din smartphone under ferien.

Hvem du eksempelvis skal ringe til for at spærre sim-kortet. Jo hurtigere du får spærret din telefon, jo mindre er risikoen for, at it-kriminelle eller andre svindlere får adgang til dine personlige oplysninger.

Det er også en god idé at have et tracking-system i sit anti-virus program, så man enkelt kan fjern-låse sin gadget, så tyven ikke kan bruge den, samtidig som man også kan lokalisere den, samt ringe op til tyven, selv når han skifter sim-kort.

Kend dit netværk
Mange får en overraskelse, når de kommer hjem fra ferie, på grund af regningen for at have brugt lokale netværk rundt om i verden.

Desuden er roaming og brugen af ukendte trådløse netværk er en dårlig idé, for der er ingen garanti for sikkerheden.

Det indbydende "Free Wireless Internet" kan let dække over en it-kriminel, som har tilkoblet en trådløs router, der er kraftigere end andre routere i nærheden, og som derfor forklædt som gratis internet kan stjæle al datatrafik til og fra sin egen computer.

Brug derfor officielle trådløse netværk, eksempelvis mobiloperatørens eget, eller spørger hotellet om navnet på deres netværk

Husk i øvrigt også at kontrollere hvilken type stik, der anvendes i stikkontakterne, så du har den rigtige adapter og ikke løber tør for strøm.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.