Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Fem it-råd: Sådan sikrer du dig inden ferien

Her er fem tips til, hvordan du undgår at komme i karambolage med it-kriminelle, mens du er på sommerferie.

En sommerferie med masser af it-bøvl er nok uønsket af de fleste.

Med et par minutters forberedelse før du drager af sted, kan du næsten eliminere risikoen.

Vores gadgets og bærbare computer er blevet en fast bestanddel af kuffertindholdet, og i de kommende måneder vil danskere på ferie bruge deres elektronik til at tjekke mails, restaurantguider, vejrudsigter og resultater i Tour de France eller OL.

Men man skal tage sine forholdsregler, hvis man vil undgå, at ferien bliver en uforudset dyr fornøjelse.

For de it-kriminelle holder ikke ferie.

Sommerkoks med gadgets

Ifølge sikkerhedsfirmaet F-secure er sommerferien det tidspunkt på året, hvor flest danskere kommer galt af sted med deres gadgets fordi sikkerheds-paraderne er nede, når vi holder ferie.

"Der er jo ikke fordi, der er mere malware i eksempelvis Frankrig end i Danmark, men vores sikkerhed ændrer sig alligevel, fordi vi bevæger os ind i fremmede netværk med vores gadgets," siger Michael Dahl, landechef for sikkerhedsfirmaet F-Secure. 

"Og så er der jo selvfølgelig også risikoen for at få stjålet sin mobil eller computer, og det er selvfølgelig altid mere besværligt i udlandet," fotsætter han og peger på, at en it-sikker sommerferie allerede starter, før man rejser til udlandet 

Han giver følgende fem råd til en sikker it-sommerferie:

Tag altid backup før du forlader landet 
Tag altid backup af dine billeder, filer og andre data på smartphonen, computeren og tabletten, før du tager på ferie.

Anvend gerne en online backup løsning, for så er dine personlige data og minder også sikret, hvis du skulle blive udsat for indbrud eller skybrud hjemme.

I tillæg har du let adgang til dine data online, uanset hvor du befinder dig. Hvis du mister din gadget på ferien, eller den bliver inficeret med virus, er dine personlige minder og data i sikkerhed.

Opdatér før afrejse

Før du tager din gadget med til udlandet, skal du sikre dig, at den også er beskyttet med anti-virussoftware, samt har modtaget seneste sikkerhedsopdateringer.

Dette er dit allerbedste værn imod virus og andet malware. Det gælder både smartphonen, computeren og tabletten.

Pas på kodeord og brugernavne

Opbevar aldrig kodeord og brugernavne på eller sammen med dine gadgets.

Og sørg for at have forskellige kodeord til netbank, ebay, LinkedIn, Facebook og andre tjenester, så det er sværere for it-kriminelle at hacke dine oplysninger, hvis din gadget bliver stjålet eller en trojaner sniger sig ind på din på smartphone.

Hvis uheldet er ude

Du bør altid have styr på, hvad du skal gøre, hvis du mister din smartphone under ferien.

Hvem du eksempelvis skal ringe til for at spærre sim-kortet. Jo hurtigere du får spærret din telefon, jo mindre er risikoen for, at it-kriminelle eller andre svindlere får adgang til dine personlige oplysninger.

Det er også en god idé at have et tracking-system i sit anti-virus program, så man enkelt kan fjern-låse sin gadget, så tyven ikke kan bruge den, samtidig som man også kan lokalisere den, samt ringe op til tyven, selv når han skifter sim-kort.

Kend dit netværk

Mange får en overraskelse, når de kommer hjem fra ferie, på grund af regningen for at have brugt lokale netværk rundt om i verden.

Desuden er roaming og brugen af ukendte trådløse netværk er en dårlig idé, for der er ingen garanti for sikkerheden.

Det indbydende "Free Wireless Internet" kan let dække over en it-kriminel, som har tilkoblet en trådløs router, der er kraftigere end andre routere i nærheden, og som derfor forklædt som gratis internet kan stjæle al datatrafik til og fra sin egen computer.

Brug derfor officielle trådløse netværk, eksempelvis mobiloperatørens eget, eller spørger hotellet om navnet på deres netværk

Husk i øvrigt også at kontrollere hvilken type stik, der anvendes i stikkontakterne, så du har den rigtige adapter og ikke løber tør for strøm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere