Her er fem gode råd til at presse outsourcing-prisen

It-outsourcing er ofte en standardiseret affære, hvor blind tillid kan risikere at koste dig dyrt. Få fem gode råd til, hvordan du kan komme sikkert i havn med dit outsourcing-projekt.

 
Når du skal til at underskrive en outsourcing-aftale, er der flere faldgruber, du risikerer at dumpe ned i.

Inden du fører kuglepennen ned mod kontraktpapiret for at sætte dit og dermed din arbejdsgivers kontrafej på en outsourcing-aftale til flere millioner kroner i flere år, er det eksempelvis en rigtig god idé, at kontrakten indeholder en form for regulering af pris henover kontraktperiodens løbetid.

Det fortæller senior managing partner Peter Suhr fra Gartner, som også beretter om, at den "tillidskultur", der præger de nordiske lande, i høj grad præger forhandlingsklimaet i forbindelse med it-outsourcingkontrakter.

Denne tillid leder ofte til uklarheder om, hvad der blev skabt forståelse for mellem parterne, og det der reelt bestemmes via kontrakten. 

"Man kan nogle gange godt undre sig over, at tingene ikke er skrevet mere præcist ned i danske outsourcing-kontrakter. For hvis der sker uregelmæssigheder i leverancerne, så kan man som kunde være ret sikker på, at leverandøren vil forholde sig meget firkantet til det nedskrevne," siger Gartner-partneren.

Skarp styring af driften
Han forklarer, at det ikke er ualmindeligt, at en virksomhed uden benchmark-klausuler og indbyggede prisjusteringer i sin kontrakt betaler omkring 20 procent mere for sin outsourcing-aftale end den pris, som virksomheden kunnet have fået ved at skifte leverandør her og nu.

Han fremhæver også, at en kunde bedre kan holde sin outsourcing-leverandør i ørerne, når kontrakten er specificeret i overensstemmelse med kundens ønsker. For kunden skal jo gerne have ret, som et gammelt ordsprog næsten lyder.

Eksempelvis har han været vidne til, at en outsourcing-leverandør i et 200 millioner kroner årligt kontraktforhold måtte slippe en bod på 50 millioner kroner, fordi leverandøren ikke levede op til de udstukne servicekrav.

For at hjælpe dig med at holde din tunge lige i munden, når du klikker kuglepennen klar til et liv med outsourcet it hos en service-leverandør, kan du med fordel skrive fem gode råd bag øret, inden du kradser underskriften endegyldigt på kontrakten.

1. Klargør outsourcing-formålet
Hele målsætningen med at få outsourcet it-driften skal gøres klar for alle interessenter i virksomheden.

"Hvorfor er det så vigtigt, at it-driften bliver outsourcet? Mangler vi kompetencer? Skal vi have en billigere drift? Skal vi have innovativ teknologi hos en ekstern leverandør?" lyder de indledende spørgsmål fra Peter Suhr, som enhver virksomhed bør have klappet af, inden den begynder at kigge sig efter en leverandør.

"Når man har svarerne, så kan man være meget klar i sine efterfølgende specifikationer til sin outsourcing-leverandør."

2. Kig efter standardløsninger
Når formålet er på plads, så er tiden kommet til at tilpasse sine ønsker med konkret informationsteknologi.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Premium
Coop ansætter ny digital direktør: Her er hans vigtigste opgave
Interview: Den danske supermarkedskoncern Coop skifter ud i topledelsen og ansætter Morten Viktor i en nyoprettet stilling som direktør for digital & e-commerce. "Min rolle bliver at få samlet hele det digitale kundemøde," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.