Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er de danske it-chefers foretrukne mail-løsning

Kampen om at levere virksomhedernes mail-løsninger spidser til. Særligt én spiller har et godt tag i de danske erhvervskunder.

Læs også:
Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til

Markedet for email-løsninger til erhvervslivet har over de seneste år gennemgået større forandringer.

Der er fortsat de traditionelle mail-klienter og servere fra eksempelvis Microsoft, IBM og Novell, men samtidig er der også kommet en række cloud-tilbud på banen fra ikke bare de "gamle" spillere, men også fra et selskab som Google.

Hvis man ser det hele lidt oppefra, er det dog fortsat Microsoft, der vælges af størstedelen af de danske it-chefer.

Ifølge IDC har Microsoft på det samlede email-marked i Danmark en omsætnings-markedsandel på 58 procent.

Andenpladsen går til IBM, der æder 28 procent af den samlede omsætning.

Endelig er der Google, der har fået en del opmærksomhed med sine cloud-tilbud, men stadig er den helt lille spiller på det samlede email-marked.

Googles andel af den samlede email-omsætning i Danmark er på blot 0,5 procent ifølge IDC. 

IDC-analytiker Anders Elbak tilføjer, at styrkeforholdet på markedet ikke nødvendigvis ser sådan ud, hvis man måler på antal brugere frem for på omsætning.

Der er IBM's andel lidt lavere, mens Googles er noget højere. 

Sådan ser det ud med cloud-email

Microsoft og Google har i de seneste år begge haft uhyre travlt med at sælge deres respektive cloud-tilbud, Office 365 og Google Apps.

De giver kunderne mulighed for at leje sig til en mail-løsning, der leveres som en cloud-løsning og afregnes efter forbrug.

Google har blandt andet vundet Berlingske-koncernen og Davidsen Tømmerhandel som cloud-kunder, mens Microsoft med Office 365 eksempelvis har fat i virksomheder som B&O, SuperGros, ISS, A.P. Møller og Coloplast - men i høj grad også små og mellemstore virksomheder som eksempelvis Mertz.

Også IBM kan dog levere Lotus Notes i et cloud-setup.

Anders Elbak har for nylig foretaget en undersøgelse af valget af cloud-løsninger hos små og mellemstore virksomheder i Danmark.

"Jeg kan røbe, at Microsoft også var klart dominerende her, men dette inkluderer hostede Exchange løsninger, hvilket ikke er cloud. IBM er stort set ikke-eksisterende på trods af, at Notes har eksisteret som cloud-tjeneste i flere år. Google bruges først og fremmest af helt små virksomheder."

"Alt i alt vil jeg vurdere, at Microsoft lige nu er dominerende både i traditionel email og specifikt i cloud," forklarer Anders Elbak.

Det kan være svært at skifte mail-leverandør

I et forsøg på at kapre endnu flere kunder til Office 365 har Microsoft netop indgået et samarbejde med softwareselskabet Binary Tree, som bygger migreringsværktøjer, der kan hjælpe hvis man skifter fra Lotus Notes/Domino til Office 365.

Anders Elbak fra IDC vurderer ikke, at der er de helt store udfordringer forbundet med at skifte for de virksomheder, der udelukkende bruger mail og kalender.

Her kan du få problemer

Udfordringerne opstår, når mail og kalender er smeltet sammen med andre dele af virksomhedens it-miljø.

"Mange virksomheder har integreret email-systemer med andre virksomhedsapplikationer eller bruger for eksempel Notes- databaser, hvilket gør det langt mere besværligt," forklarer Anders Elbak.

Han vurderer også, at mange kan få udfordringer, når valget falder på cloud-løsninger.

"Går man fra en traditionel løsning til en cloud-løsning, er det lidt mere besværligt, eftersom der ikke er samme adgang til data."

"Skal man skifte mellem cloud-tjenester eller af en eller anden grund skifte tilbage til en traditionel løsning, bliver det endnu vanskeligere."

Computerworld har tidligere bragt en artikel med syv tips til, hvordan man undgår at havne i "vendor lock-in," hvor man kan få svært ved at skifte softwareleverandør, fordi det er for dyrt eller teknisk umuligt. 

Læs også:

Microsoft på strandhugst hos Lotus Notes-brugerne

Google Apps vs. Office 365: Det kan de bruges til




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere