Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Atea: Her er fremtidens forretningsmodel

Interview: En helt ny forretningsmodel vil snart vinde indpas i danske virksomheder, mener Ateas direktør, Søren Jensen. Se her, hvordan han ser fremtiden forme sig.

Interview: Når ny it eller teknologi fremover bliver implementeret i en virksomhed, vil det medføre markante forandringer, at man er nødt til at sande, at it faktisk går hen og får en stor kulturel tyngde.  

Det mener Søren Jensen, direktør i Atea, i hvert fald.

"It og teknologi vil drive meget forandring med sig i mange virksomheder. Man bliver derfor nødt til at sætte sig ned og lave et kulturprojekt omkring det, eller i det mindste gøre sig nogle overvejelser om kulturen, hvis man vil sikre sig den bedst mulige overgang, fra en måde at gøre tingene på til en anden," siger han.

Mange virksomhedsledere er bekymrede

Atea rådgiver og leverer it-løsninger til kunder over hele landet. Herudover beskæftiger de næsten 1.500 medarbejdere i Danmark. 

Søren Jensen fortæller, at han jævnligt rejser rundt til virksomheder i Danmark og snakker om det, som teknologi og it gør ved en virksomhed samt om, hvordan man skal forholde sig til det. 

"I dag møder jeg mange virksomhedsledere, der er bekymrede over, hvad it gør ved os. Og der er en stor forskel på, hvad it gør for os, og hvad it gør ved os. Det store skift bliver, at it-projekterne ofte sætter gang i større processer, som også vil påvirke kulturen i virksomheden, og hermed blive en katalysator for nye forandringer," siger Søren Jensen.

Søren Jensen mener, at denne tendens så småt begynder at blive aktuel for de danske virksomheder.

Tung beslutning

Helt konkret bliver man som organisation nødt til at tage stilling til hvilken kultur, der skal være omkring it og teknologi.

Mere specifikt handler det om platformen.

"Virksomheden skal tage stilling til enten at understøtte én platform, fordi det er rationelt og måske billigst, eller også at understøtte flere. Men du bliver simpelthen nødt til at vælge," siger Søren Jensen.

Og valget står helt konkret mellem de tre mest populære platforme på mobile enheder.

"Valget står mellem iOS, Windows 8 og Android. Og den beslutning, du tager, vil have kæmpe kulturel betydning for din organisation. Du bliver nemlig sovset ligeså meget ind i for eksempel Apple, som virksomhederne blev med IBM for 20 år siden," siger han.

Ingen vej tilbage

Det er på denne baggrund, at Søren Jensen mener, at det i dag handler langt mere om et kulturprojekt end et decideret it-projekt. For når beslutningen er taget, så er det svært at lave en U-vending.

"Du kan for eksempel ikke bare ringe til Apple og få dem til at lave tilpasninger til sit styresystem om, som du tidligere kunne som enterprisekunde med Compac, HP og for den sags skyld IBM," siger Søren Jensen.

Her er den nye forretningsmodel

Economics og scale

Og kulturprojektet handler ikke bare om at integrere en masse ny teknologi og it, men derimod om at gøre det effektivt og fornuftigt i forhold til ens forretning.

"Den forretningsmodel, der komme til at vinde indpas, det er economics of scale. Det handler om at effektivisere sin it, der hvor det giver mening ," siger han, og følger op med et eksempel.

"General Motors vil jo insource hele molevitten. Den nye CIO fandt ud af, at de havde 5000 proprietære applikationer, der er blevet bygget af alverdens firmaer. Han sagde nix, vi skal ikke bruge penge på at vedligeholde alle dem. I stedet har han sat gang i et projekt, hvor han vil finde ud af, hvilke standardapplikationer i markedet, der kan løse de fleste af opgaverne," siger Søren Jensen.

Har læst skriften på væggen

Han ser GM's nye CIO, som lidt af en pioner.

"Jeg synes det er fantastisk af ham, at han går ud og udfordrer hele det bestående og siger; vi kan ikke eksistere i det økosystem. Så alle lagacy-systemer de skal rives ud, og så skal de erstattes af nonproprietære standarder, der er åbne. Han er et godt eksempel på en person, der har læst skriften på væggen i forhold til, hvor udviklingen er på vej hen," siger Søren Jensen.

Lidt det samme som en firmabil

Den nye forretningsmodel indebærer blandt andet, at man tilbyder sine medarbejdere en bred vifte af teknologiske produkter.

På den måde ændrer modellen sig fra i stedet at pådutte teknologi, så tildeler du giver du økonomi og valgfrihed i en ny TCO, som bliver forretningsmodellen for anskaffelse af it-udstyr. 

"Det er lidt det samme som en firmabil. Du vil reelt få præsenteret et katalog, hvor du på den ene side kan vælge virksomhedens standardmodeller, mens du på den anden side kan vælge modeller i et program, hvor du selv finansierer differencen op til den model, du gerne vil have," siger Søren Jensen. 

Mere af det hele

Herudover kommer fremtiden til at byde på en langt større uafhængighed og digitalisering.

"Den fremtidige trend bliver apps, HTML og alt det, der foregår i skyen, og så bliver det på et eller andet tidspunkt også platformsuafhængigt, fordi alt kan afvikles i browseren. Herudover står det selvfølgelig lige for, at vi faktisk alle sammen går hen og bliver endnu mere digitaliseret," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.