BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Sun-forskere: Computere kan ikke regne

De største supercomputere er i dag så kraftige og regner med så mange decimaler, at selv små afrundingsfejl kan få stor betydning. En forsker fra Sun siger rent ud, at computere ikke kan regne.

Computere har det som fisk i vandet, når de får lov til at jonglere med heltal. Decimaltal går også fint, men under overfladen er et nyt problem begyndt at dukke op.

Computerne regner ikke præcist nok.

- Der sker mange fejl i computere, som vi aldrig opdager. Nogle gange fryser en maskine uden nogen umiddelbar grund. Som regel får Microsoft skylden. Vi giver også Microsoft skylden, fordi det er bekvemt, siger teknisk direktør i Sun, Greg Papadopoulos.

Flydende kommatal
Nu er de såkaldte "flydende kommatal" imidlertid kommet i søgelyset.

Med de flydende kommatal er det muligt at repræsentere meget store eller meget små tal, mod at man giver køb på en smule præcision.

2,36493742 * 10-42 er et eksempel på et flydende kommatal.

Når man dividerer på en computer, hvad enten det er en supercomputer eller en lommeregner, får man resultatet udtrykt som et decimaltal.

Det giver problemer, når man står med en brøk som for eksempel 2/3, fordi computeren på et eller andet tidspunkt er nødt til at afrunde det sidste ciffer fra et sekstal til et syvtal.

Lille forskel vokser
Den lille forskel mellem brøken 2/3 og det decimaltal, som computeren arbejder med, bliver ført videre i de efterfølgende beregninger.

Hvis man foretager tilstrækkeligt mange beregninger, vil man på et tidspunkt nå et forkert resultat, fordi den lille afrunding har vokset sig større.

Det giver problemer. Først og fremmest for de helt store computersystemer.

- Det er en rigtig grim hemmelighed. Flydende kommatalsaritmetik er forkert. Det kræver ikke mere end to udregninger at vise, at computere laver fejl i brøkregning, siger Sun-forsker John Gustafson.

Kun på supercomputere
På en normal kontorpc eller hjemmepc anvender man stort set ikke flydende kommatal og slet ikke i beregninger, der er store nok til at give problemer.

Supercomputere som den japanske Earth Simulator kværner til gengæld milliarder af kommatal hvert sekund.

I de matematiske simuleringer, som supercomputerne arbejder med, vil det som regel være kommatal, som bruges, fordi det handler om numeriske løsninger af komplekse ligningssystemer.

Præcision en ny flaskehals
Frem til 1970'erne var man tilfreds med at bruge flydende kommatal med enkeltpræcision, hvilket vil sige med 32 bit afsat i hukommelsen. Beregningerne var dengang ikke større, end at det var tilstrækkeligt præcist.

I 1970'erne gik man over til flydende kommatal med dobbelt præcision, hvilket vil sige 64 bit afsat i hukommelsen. Det er de kommatal, der i dag bruges i stort set alle de sammenhænge, hvor der bruges flydende kommatal.

Det hænger sammen med, at hukommelse er blevet meget billigere op gennem 1990'erne. Derfor er der ingen grund til at spare på hukommelsen ved at nøjes med et 32-bit flydende kommatal.

Men op gennem 1990'erne er supercomputerne blevet meget hurtigere. De har i dag nået en regnekraft, hvor 64-bit ikke er tilstrækkeligt.

- Tidligere var processorkraften og hukommelsen en flaskehals. Fra nu af bliver regnenøjagtigheden en tredje, siger lektor Edmund Christiansen fra Syddansk Universitet.

Dyre omveje
Der findes veje omkring problemet med den utilstrækkelige præcision.

Det er muligt at skrue sit program sammen, så det kan kompensere for begrænsningen, men de omveje koster ressourcer, fordi der i stedet for én simpel beregning skal foretages flere for at nå samme resultat.

Den enkleste udvej er at skrue op for præcisionen og fordoble den endnu en gang, som da man gik fra 32 bit til 64 bit flydende kommatal.

Det er der også adskillige grupper, der i øjeblikket arbejder på, men computermarkedet er i dag anderledes end i 1970'erne, hvor det første generationsskifte fandt sted.

- Dette generationsskifte er så voldsomt, at det ikke bliver nogen let overgang. Det er meget udstyr og software, som skal ændres i forhold til, at det indtil videre er et behov, som en meget lille del af markedet står med, siger Edmund Christiansen.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.