Artikel top billede

Anklage: Dansk sikkerhedsfirma misbruger vigtig titel

Et dansk sikkerhedsfirma har angiveligt pyntet sig med lånte fjer ved uden tilladelse at anvende anerkendt titel. Firmaet indrømmer fodfejl.

Det fremadstormende it-sikkerhedsfirma CSIS, der håndterer sikkerheden for størstedelen af de danske pengeinstitutter, har tilsyneladende brugt den trademark-beskyttede betegnelse CERT i ugevis uden at have fået lov.

Skiftede navn

Det fremgår af materiale postet flere steder på nettet af ukendte afsendere, som spiller på stilelementer brugt af hackergruppen Annonymous. 

Materialet viser, at sikkerhedsfirmaet CSIS i forbindelse med lanceringen af en ny sikkerhedstjeneste efter omkring tre uger ændrede reklamematerialet og navnet på tjenesten.

I første omgang kaldte CSIS tjenesten for CSIS-CERT (Computer Emergency Response Team), men efter tre uger hedder tjenesten i det nye reklamemateriale pludselig CSIS-CSIRT (Computer Security Incident Response Team).

De to udgaver af reklamematerialet er overordnet set stort set identisk, men ordet CERT er skiftet ud med CSIRT, ligesom der er mindre ændringer i beskrivelserne.

Kan søge om brug af CERT

Det er det amerikanske universitet Carnegie Mellon, som ejer rettighederne til CERT-navnet, og som bestemmer, hvem der kan få tilladelse til at bruge den trademark-beskyttede betegnelse.

Der er tilsyneladende i øjeblikket højst omkring 60 institutioner i verden, som har lov at kalde sig CERT, fremgår det af en liste på hjemmesiden hos Carnegie Mellon.

Universitetet oplyser på hjemmesiden, at "interesserede Computer Security Incident Response Teams, der deler vores engagement omkring forbedring af sikkerheden for internet-forbundne net, kan ansøge om at få lov at bruge "CERT"-mærket i deres navn." 

Som udgangspunkt er det gratis at bruge, og det er typisk myndigheder, men også en række private firmaet, som har opnået ret til at kalde sig CERT.

Tester ikke kvalitet

I Danmark har eksempelvis den statslige it-sikkerhedsmyndighed GovCERT opnået officiel tilladelse til at benytte betegnelsen.

En tilladelse fra det amerikanske universitet til at benytte betegnelsen CERT er imidlertid ikke det samme som en blåstempling af den faglige kvalitet ved den givne myndigheds eller private firmas it-sikkerhedsinstitution, der i stedet foregår gennem medlemskab af andre sammenslutninger, erfarer Computerworld.

Fodfejl

Hos CSIS bekræfter teknisk direktør Jan Kaastrup, der har ansvaret for den nye tjeneste, at firmaet har ændret navnet på tjenesten efter lanceringen.

"Vi har lavet en fodfejl, fordi vi ikke har været opmærksomme på, at CERT-navnet er trademark-beskyttet," siger han.

Jan Kaastrup fortæller, at CSIS meget hurtigt blev kontaktet af Carnegie Mellon, der stille og roligt sendte firmaet en ansøgningsformular i forbindelse med, hvad Jan Kaastrup kalder en meget positiv dialog.  

"Men vi besluttede os så for at kalde os CSIRT i stedet for CERT, hvilket i virkeligheden også er mere sigende," siger han.

Han fortæller, at CSIS trods navnekiftet alligevel har søgt om lov til at bruge CERT-trademarket, men at firmaet holder fast i det nye produktnavn CSIRT, selvom de eventuelt får lov at benytte CERT-betegnelsen.

"Det er mere for at få lov til at bruge deres logo på hjemmesiden," siger han.

De ukendte afsendere af CSIS-kritikken på nettet er med stor sansynlighed ikke fra Anonymous.

Det afslører afvigelser i den velkendte ideologiske signatur, som Anonymous almindeligvis benytter.

Her står der normalt:

We are Anonymous
We are Legion
We do not Forgive
We will not Forget
Expect us.

Men i materialet om CSIS står der:

We are not Anonymous.
We are not Legion.
We do forgive.
We do not forget.
We will be watching.
Expect us.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere