Fem dage med Windows 8: Hit eller flop?

Hvordan er det at skifte til Windows 8? Hvad fungerer, og hvad fungerer ikke? Her er dommen over Microsofts nye styresystem efter fem dage i medgang og modgang.

Dag 1: Installation og problemer

Så kom dagen, hvor Windows 7 blev lidt for gammel og udskiftet med en ny og yngre model.

Jeg havde flirtet med Windows 8 i en såkaldt Consumer Preview tidligere på året, og nu var det tid til at kaste sig over den endelige version. 

Derfor havde jeg indgået en alliance med it-afdelingens wonderboy, som havde gjort to ens bærbare computere klar til mig.

Han havde også prøvet Windows 8 i Consumer Preview tidligere på året og var allerede stærk modstander af det nye styresystem:

"Det bliver sgu det nye Windows Vista!" surmulede han, da han afleverede testmaskinerne til mig og luntede tilbage til sin grotte.

Det var nok den værste sviner, som Windows 8 kunne få.

For hvem vil sammenlignes med Vista, der af adskillige computerbrugere fik flop-stemplet og blev valgt fra til fordel for det seks år ældre styresystem Windows XP?

Jeg var noget mere forsigtig optimist og troede ikke på, at Microsoft kunne begå en lige så stor fejl som det ressourcekrævende Windows Vista.

Men de næste dage skulle alligevel få mig til at tvivle en smule. Det vender jeg tilbage til.

Simpel opgradering til Windows 8

De to test-maskiner var af typen HP ProBook 6550b og udstyret med Windows 7 og samme hardware: Core i5-processor, fire gigabyte ram og en 500 gigabyte harddisk.

Altså nogle ret gennemsnitlige maskiner.

Hardwarekravet for at opgradere til Windows 8 er forholdsvist lavt, og tommelfingerreglen er, at hvis din computer kan køre Windows 7, så kan den også køre den nye version.

Det er dog en god idé at installere en Opgraderingsassistent, og det gjorde jeg også, inden styresystemet blev installeret.

Opgraderingsassistenten er ret pædagogisk, og den forklarede, at der var enkelte udfordringer ved at opgradere.

Blandt andet pegede den på, at nogle drivere skulle geninstalleres manuelt.

Umiddelbart så det ud til at være forholdsvist billigt sluppet, så jeg valgte installere Windows 8 på den ene testmaskine.

Du kan i øvrigt få en gennemgang af installationen her. Selve installationen af Windows 8 var simpel og foregik via download fra nettet.

Det tog ikke lang tid, og så dukkede det nye styresystem frem på skærmen. Jeg havde valgt at beholde nogle personlige filer på computeren, og de var der også, da Windows 8 havde overtaget pladsen fra Windows 7.

Og så var der ellers dømt fri leg i det nye Windows wonderland.

Ups, der døde et par taster

En af de første ting, som jeg gerne ville ændre, var skærmens lysstyrke.

Men hov, hvad var det? Nogle af de såkaldte hotkeys - altså genvejstaster - på HP-computeren virkede ikke længere.

Jeg havde ellers opdateret driverne, som Opdateringsassistenten tidligere havde sagt var nødvendigt.

Men HP-genvejstasterne var afgået ved døden og kunne ikke genoplives med voodoo eller en hjertestarter.

Efter have famlet lidt i blinde på den mørke skærm fandt jeg stedet, hvor lysstyrken kunne justeres i Windows. Og der blev lys.

Hm. Det var til at leve med, men umiddelbart en forringelse i forhold til Windows 7.

Det kan så diskuteres, om det er Microsofts fejl eller HP's. Men det ændrer ikke på, at brugeroplevelsen blev noget ringere.

Ingen kærlighed ved første klik

Og når vi nu er ved brugeroplevelsen, så var mødet med Windows 8 ikke helt optimalt.

Det svarer lidt til, at en teenageknægt kommer hjem og opdager, at den flinke mor har ryddet op på hans værelse.

For ham var der før orden i kaos med bunker af sure sokker og tegneseriehæfter, men nu er der flyttet rundt på alting. Det ser måske pænere og mere struktureret ud, men er pokkers svært at finde rundt i.

Det samme gælder for Windows 8. Du skal nu lukke computeren et helt andet sted end før (hint: aktivér charms-menu i højre side), og nogle programmer har ikke længere et kryds i højre hjørne, hvor de kan lukkes.

Den traditionelle Start-menu i venstre hjørne er aflivet, og du skal til at vænne dig til den nye Start-skærm.

Den blev tidligere kaldt Metro, indtil Microsoft fandt ud, at det hed et supermarked i Tyskland også. Så nu hedder det bare 'Modern UI Style'.

Få styr på nye genveje

Navigationen rundt i Windows 8 kræver, at du lærer nye genvejstaster.

Det mest bemærkelsesværdige er, at Escape-tasten ikke virker, når du er inde i et app/program i Windows 8. Den har ellers i årtier været en sikker nødgang, men den har Microsoft nu barrikaderet.

Det var virkelig svært at vænne sig til første dag, og det gav adskillige opbremsninger, når jeg navigerede rundt i det farvestrålende styresystem.

I stedet skal Windows-tasten bruges til at gå ud af apps/programmer.

Windows-tasten er formentlig valgt, fordi styresystemet er optimeret til touch, og tablet-pc'er og andre mobile enheder ikke vil være udstyret med tastaturer - til gengæld vil de have en Windows-tast på fronten.

Og derfor må man med pc-tastatur-kombi også lære at leve med Windows-tasten som en måde at forlade et program på.
Men det ændrer ikke på, at det til at begynde med er irriterende med et tastatur.

Dag 2: Fik bank af Jytte50

På andendagen med Windows 8 fik jeg tid til at foretage en grundigere opsætning.

Og det krævede tålmodighed. For hver gang jeg skulle gøre brug af en af Windows-indbyggede funktioner som mail, personer (adgang til sociale webtjenester) og Store, skulle jeg først logge ind med mit Windows-ID (det som du måske allerede i dag bruger på eksempelvis Messenger).

Det er måske en sikkerhedsfunktion, men det var lidt bøvlet at gøre det ved hver eneste tjeneste, og ud over det skulle der naturligvis angives rigtige kodeord til alt fra Flickr til Netflix. 

Netop Netflix var en af de første apps, som blev installeret på maskinen.

Den findes i Microsoft Store, der er softwaregigantens bud på en butik, hvor det er muligt at downloade apps til Windows 8.

Der er i øvrigt ikke mange danske. Ud over Netflix fandt jeg blandt andet Rejseplanen og Wordfeud.

Der gik ikke lang tid, før jeg var i gang med et spil mod Jytte50, der har et ikon-foto af noget, der minder om Colosseum.

Måske er det fordomsfuldt, men jeg mistænker Jytte for at være en Politiken-læser, der holder af romaner og kulturelle udlandsrejser. Hun var ualmindelig skarp ordjonglør, og jeg måtte se mig besejret 394-358.

Wordfeud fås både i en gratis, reklamefinansieret version og en betalingsudgave. Det er altså samme koncept som på mobilen.

Bedre styr på navigation

Windows 8 begyndte allerede på dag to at påminde mig om, at der var massevis af opdateringer til de programmer og apps, der var installeret blot dagen før. Blandt andet vejr, nyheder, musik. I alt 15 opdateringer.

Og det skulle langtfra være de eneste opdateringer, som jeg fik kastet i hovedet i løbet af min uge med Windows 8. Det vender jeg tilbage til.

Efter min første omgang wrestling med Windows 8, hvor styresystemet slamdunkede mig i kanvassen som en kludedukke, fik jeg på andendagen bedre fat i Microsofts nye krabat.

Ud med Explorer - ind med Chrome

Navigation via tastaturgenveje blev nemmere, og jeg blev bedre venner med Windows-tasten.

Samtidig gjorde jeg flittigt brug af Windows+D, der bruges til at gå direkte til skrivebordet.

Det var dog stadigvæk svært at huske, at Escape-tasten ikke virker i Windows 8-apps.

Jeg begyndte også at lægge mærke til de opdateringslyde, der pludselig bimlede. I takt med at jeg fik installeret apps og foretaget opsætning af webtjenester, modtog jeg også løbende flere notifikationer.

Død over Explorer

Og sorry, Microsoft. Jeg blev altså træt af Explorer. Den findes i to versioner i Windows 8, og det er forskelligt, om du aktiverer den på skrivebordet eller den version, som er i den nye brugergrænseflade.

Den på skrivebordet har browserlinjen i toppen, mens den anden har browserlinjen i bunden. For pokker, det er altså noget rod.

Forskellen skyldes naturligvis, at browseren i 'Modern UI Style' - altså den nye Start-menu - er optimeret til touch, og det muligvis er nemmere at have browserlinjen i bunden for hurtig navigation (det er i øvrigt samme koncept med Explorer på Windows Phone).

Men med et tastatur og mus er det bare forvirrende, at der er to så forskellige navigationsoplevelser fra "samme" browser.

Derfor blev Google Chrome installeret i stedet og Explorer parkeret og forladt i et af Window 8's randområder.

Dag 3: Savner mere action

Efter tre dage med Windows 8 var det efterhånden ved at være nemt at finde rundt.

Det tog lidt tid at lære at bruge charms-menuen i højre side, men den var jeg faktisk blevet ret glad for. 

Det er her, man kan slukke computeren og foretage andre indstillinger som justering af lysstyrken på skærmen, trådløst netværk og personlige indstillinger.

Men samtidig med at jeg følte mig mere og mere på hjemmebane i Windows 8, opstod en mærkelig følelse af, at styresystemet ikke var dynamisk nok.

Det er paradoksalt, da den nye visuelle brugergrænseflade er den helt store ændring ved Windows 8, og den umiddelbart kan virke overvældende.

Men efter at have vænnet mig til det ville jeg faktisk gerne have flere opdateringer i de fliser - eller tiles - som kan håndtere dynamisk indhold.

Jeg begyndte ganske enkelt at gennemskue billedskift i apps som Personer, Rejser og Netflix. Det er bare de samme, der looper.

Ligesom at se TV 2 News lidt for længe. Det bliver en smule trist med gentagelserne - og det gjaldt også for mange af de "dynamiske" felter.

Derfor gik jeg på jagt efter flere apps, der kunne give mere liv i Start-menuen. Udvalget virkede dog ikke synderligt prangende, og toplisterne over det mest populære indhold bød ikke ligefrem på et festfyrværkeri af muligheder.

Måske er det bare mig, den er gal med. Men jeg kan ikke rigtig komme op at køre over apps som eTilbudsavis, Rema 1000 og Karolines Køkken.

Og så til en ting, der irriterer. Det er ikke muligt at begynde at taste for at søge. Det kan man i Start-menuen, og det fungerer fint.

Men inde i Microsoft Store, hvor der kan downloades apps, fungerer det ikke. Der er man nødt til at aktivere charms-bjælken i højre side og klikke på luppen - eller bruge genvejstaster.

Igen en irriterende navigationsudfordring.

Møgkedelige apps

Der er i øvrigt ikke mange danske apps at vælge imellem i Store.

BT og Berlingske har dog smidt apps ind i Windows Store, men kun så man kan købe papiravisen (!) i digital form.

For pokker, så tænk dog lidt ud af boksen.

Der er ingen tvivl om, at der nok skal komme nye, smarte apps, men som det ser ud nu, er det lidt sørgeligt.

Som at træde ind i et betongråt supermarked i Polen i 1980'erne. Der mangler noget wow-faktor.

Jeg prøvede at installere en håndfuld udenlandske apps med blandt andet gadget-anmeldelser, men det var bare ikke særligt indbydende.

På Engadgets app står teksten ligesom i et Word-dokument, men den går bare på tværs i stedet for ned.

Så det er faktisk nemmere at læse i en browser, hvor der kan scrolles nedad. I stedet er man tvunget til at føre cursoren hen til menulinjen i bunden af Windows 8 app'en og klikke sig fremad.

Samtidig var billederne meget små, og der var ikke rigtig tænkt "interaktivt indhold" ind i Engadget app'en. Sørgeligt.

Det samme gjaldt i øvrigt for vores amerikanske søstermagasin PC World, der ligeledes har en noget trist Windows-app.

Inden dagen var omme, fik jeg i øvrigt en it-specialist og to it-interesserede personer til at prøve Windows 8. Jeg åbnede en app og sagde: Værsgo, kan du finde ud? De fleste trykkede forgæves på Escape, og der var ingen, som prøvede Windows-tasten. En enkelt fandt efter lidt frustration Charms-menuen i højre side og kom ud den vej.

Uha, Microsoft. Når det er så svært at gennemskue for it-kyndige folk, hvordan vil det så være for Herman på 65 år uden det store it-kørekort?

Dag 4: Programmer kokser

Gennem de første fire dage var der ikke meget at brokke sig over, når det kom til hastighed. Windows 8 kørte glimrende, og jeg gjorde klar til at foretage en benchmarktest. 

Men hov, PC Mark Vantage, som jeg plejer at anvende, ville ikke køre. Nedtur. 

I stedet fik jeg kørt Windows eget benchmark, Windows Experience Index. Her fik computeren med Windows 8 lidt lavere karakter end den med Windows 7, selv om de er udstyret med fuldkommen ens hardware. 

I daglig brug vil det dog formentlig ikke kunne mærkes på nogen måde. 

Øh, er betalingen krypteret?

Jeg fik også tilmeldt mig Xbox Music, der er Microsofts musiktjeneste, som kan ses som både en konkurrent til iTunes samt Spotify og WiMP.

Jeg valgte et abonnement, der koster 99 kroner om måneden. Den første måned er dog gratis, og det er muligt at stoppe abonnementet, hvis det ikke er noget for en. 

Tilmeldingen var dog ikke en så rar oplevelse.

Det foregik nemlig i Xbox Music-app'en, og det var ikke til at se - modsat i en browser - om mine kreditkortdata blev krypteret. Normalt er der en lille hængelås i browserlinjen. 

Nu er det ikke, fordi jeg render rundt med en sølvpapirshat og ser konspirationsteorier alle steder. Men lige når det gælder betaling via nettet, er det fjollet ikke at se sig for. 

Mit umiddelbare indtryk af Xbox Music er positivt, og webtjenesten ser ud til at være godt skruet sammen. 

Der er masser af fotos af kunstnerne og lidt visuelt lir, da der zoomes en smule ind i stillbilleder, og der lægges lidt funky grafik oven på albumcovers. Det får tjenesten til at virke levende og dynamisk.

Der er også lidt tekst om musikerne og deres numre. Her skal Microsoft have ros for at have gjort mere end blot at klaske en hulens masse numre ind i sin butik. 

Men konkurrenterne er også iTunes, Spotify og WiMP, og Xbox Music vil derfor på ingen måde få succes, hvis det blot var en halvbagt musiktjeneste. 

Uskøn mail 

Inden den fjerde dag var forbi, fik jeg rodet med den indbyggede mailklient i Microsofts nye styresystem. Jeg havde et par dage i forvejen parret den med min Gmail-konto, men ikke rigtig fået den brugt via Windows 8. 

Og det var der en grund til. Den er ganske enkelt ikke særlig lækker, og den virker mærkelig farveløs. Det er faktisk bedre bare at bruge Gmail i browseren. 

Samme dag fik jeg sjovt nok en mail fra en læser, der ligeledes rodede med mailklienten, der følger med Windows 8. 

Han kunne ikke få opsætningen til at virke sin netudbyder. 

Det var naturligvis ærgerligt, men han er nu ikke gået glip af noget revolutionerende. Det skulle da lige være det tamme design, der er kedeligere end at se maling tørre.

Dag 5: Utro med Windows 7

Femte dag med Windows 8 var også dommens dag. 

Og hvad sker der så? Jo, surprise, surprise - styresystemet melder om en mængde nye opdateringer. 

Efter de er installeret, virker genvejstasterne - de såkaldte hotkeys - pludselig på HP-maskinen, der styrer skærmens lysstyrke. 

Samtidig kunne jeg installere benchmarkprogrammet PC Mark Vantage, som ellers nægtede dagen før. Igen var testresultatet en smule til fordel for Windows 7, der fik en lidt højere score.
 
Jeg ved ikke, om det var opdateringen, men da jeg kørte en test af computeren med Windows 8 mod dens tvilling med Windows 7, var der stor forskel i opstartstiden.

Det tog blot 15 sekunder med Windows 8, mens der gik 45 sekunder med Windows 7. Altså på to maskiner med fuldkommen identisk hardware. 

Windows 8 kæmpede altså til det sidste for at overbevise mig om, at det var værd at holde fast i styresystemet. 

Spændende, nyt og alt for meget

Og hvad er min umiddelbare vurdering af Windows 8? Tja, ugen begyndte med vores shotgun wedding på en HP-bærbar, og selv om jeg har set nogle af styresystemets smukke sider, har jeg ingen problemer med at være utro og gå tilbage den gamle flamme Windows 7. 

Windows 8 er på mange måder interessant og spændende. Der er dog så mange justeringer og ændringer i forhold til Windows 7, at styresystemet formentlig vil føre til en akut stigning i salget af hjertemedicin. 

For det er nemt at få blodtrykket til at eksplodere, når man skal til at lære Windows 8 at kende. Forbered dig på at meget er forandret, og selv for it-kyndige personer kan styresystemet være en udfordring. 

Efter et par dage bliver det dog meget nemmere at navigere rundt og lære at styre...ja...styresystemet.

Men jeg kan godt frygte, at der alligevel er rigtig mange, som vil gå i panik ved mødet med Windows 8.

Det er - i hvert fald på overfladen - så markant anderledes, at det formentlig kan virke som at stå over for Frankensteins monster. 

Det er dog ikke så skræmmende, når man først bliver venner med det. 

Ville jeg kunne leve med Windows 8? 

Ja, sådan da, men det ville nok ikke være verdens mest lykkelige ægteskab netop nu. Egentlig har jeg stor sympati for styresystemet, og jeg tror på, at det får succes på lang sigt. 

Microsoft har tænkt og prøvet noget nyt, men styresystemet virker på nogle måder som en bastard, der både forsøger at tilfredsstille den gamle pc-verden og den nye tablet-verden. 
Og faktisk mest tablet-verdenen, da Start-menuen især er skræddersyet til touch-oplevelsen. 

Der er ingen tvivl om, at det er der, fremtiden ligger. Vi omgiver os i stigende grad mod tynde "minicomputere" som smartphones og tablet-pc'er, og den traditionelle pc er under forandring. 

Betjeningen går mod touch, og Microsoft har grebet chancen for at skabe et styresystem, der er fremtidssikret. 

Spørgsmålet er bare, om softwaregiganten er gået lidt for langt og forandret for meget. 

Har Microsoft begået den samme fejltagelse som med Vista, hvor brugerne ganske enkelt stod af og i stedet kastede sig tilbage i armene på det ældre Windows XP? 

Den kommende tid vise, om folk også vil løbende skrigende bort fra Windows 8. 

Mangler en god grund til at skifte 

Jeg kan sagtens se ideen med styresystemet, men Windows 8 har i mine øjne ikke nogen funktioner, som jeg bare have. 

Jo, Start-menuen med de interaktive og dynamiske fliser er forfriskende, og jeg kan også godt lide musikbutikken Xbox Music. 

Men der er stadig ting, som ikke er optimale. Der er alt for få apps til, at Microsoft Store på nogen som helst måde kan være et argument for at vælge styresystemet, og samtidig kan nogle lidt ældre programmer have svært ved at køre på platformen. 

Derfor ville jeg ikke vove mig ud i at installere Windows 8 på min primære arbejdsmaskine. De løbende opdateringer, som jeg fik den første uge, peger på, at alt ikke er, som det skal være.

Og hvis du er stærkt afhængig af, at din pc bare kører uden problemer, så er Windows 7 en no-brainer. 

Windows 8 er dog fremtiden - men prisen er en uhørt grad af omstillingsparathed.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere