Artikel top billede

Carpe (diem) - de offentlige data

Klumme: Vi forspilder chancen for at aktivere en flok engagerede mennesker, når vi kun har fokus på at skabe kortvarige resultater, for eksempel inden en valgperiode.

Læs også: Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata.

Finansministeriet har nu sluppet en masse offentlige data fri, så vi alle fremover frit kan benytte data inden for registre såsom BBR, CVR og CPR (dog ikke de personfølsomme dele, det ville nok også have været at gå over stregen).

En længere rapport beskriver, hvorledes dette over en årrække bringer besparelser til både myndigheder og det private erhvervsliv, da sidstnævnte jo så slipper for at frikøbe disse data - for det har staten allerede gjort for dem.

Det er håbet, at iværksættere også vil gøre brug af disse data og skabe nye startups ud fra dette.

Mange barrierer

Tilbage i 2011 var Miracle rent faktisk medarrangør på den såkaldte Data Camp, hvor vi samlede en række iværksættere til at lave forskellige websites og mobile apps med stor succes.

Dengang viste det sig dog med stor tydelighed, at der var en række barrierer hos myndighederne, for at denne frigørelse af data kunne slå igennem:

Dels skulle data rent teknisk udstilles til aftagerne som services, men mange af myndighederne havde stadig data liggende i regneark og skuffesystemer, som ikke tillod en egentlig integration.

Dels havde myndighederne også en indtægt fra de pågældende data, hvilket besværliggjorde business case'n endnu mere.

For summen af dette var jo, at myndighederne skulle INVESTERE penge for at miste indtjening - med andre ord, et regnestykke man hverken kunne blive rig eller lykkelig af.

Positive tanker

Jeg håber, det nye initiativ for alvor har tænkt sig at rydde disse barrierer af vejen og give myndighederne den investering, de har brug for og den rådgivning, der skal til for at sikre, at data reelt bliver tilgængelige for alle.

Jeg noterer, at der er gjort positive tanker om en fælles infrastruktur til formålet.

I samme forbindelse er det nærliggende at påpege, at iværksætterne er gjort af et helt særligt stof, og at vi skal passe på ikke at drive rov på deres energi og indsats.

Til Data Camp'en samlede vi i Miracle en god håndfuld dygtige udviklere fra iværksættermiljøet, og de viste på dagen, at deres idérigdom og evne til at eksekvere er guld værd for det offentlige.

Men selvom dagen var en stor succes isoleret set, var det svært for disse iværksættere at se en vej fremad.

Derfor forspilder vi chancerne

Hvordan skulle man være innovativ på en løsning, hvor forretningsmodellen var så ualmindeligt tynd, fordi myndighedernes incitament til at slippe data fri ikke var til stede?

Nu er der så nye lovende signaler efter to års ventetid, men de her gæve gutter er jo allerede videre og har efter min vurdering mistet interessen for offentlige data.

Tag for eksempel Michael Friis, som lavede Folkets Ting og var med på Data Camp'en.

Han fik kort efter stor succes med sit startup, AppHarbour, og bor nu i USA, hvor firmaet har fået investeringspenge.

Vi forspilder chancerne

Med sin tekniske indsigt og sin glimrende evne til at kombinere data på kryds og tværs fik han med meget få midler skabt interessante løsninger på ingen tid.

Den profil har vi nogle få stykker af herhjemme, men hvis det for alvor skal rykke, skal flere til at lære denne metier.

Vi forspilder tit chancen for at aktivere en flok engagerede mennesker, når vi kun har fokus på at skabe kortvarige resultater, for eksempel inden en valgperiode, hvor man hastigt skal fremvise millionbesparelser på et stykke glittet papir.

Udefra set foregår der en masse, som dybest set mest har interesse for den flok, der arbejder med det selv - og iværksætterne føler ikke, at der er grund til at holde sig ajour og forfølge nye projekter i den retning.

I virkeligheden står initiavet om offentlige data ikke alene med den problemstilling.

Den er generelt fremherskende i alle snitflader mellem iværksætteri og det offentlige.

Der er ikke nogle reelle politiske handlinger, politikkerne kan foretage, som vil gavne iværksætterne - de har ikke brug for penge, og de har slet, SLET ikke brug for råd fra et system, der ikke selv har iværksætterblod i årerne.

Lad nu være med at gå i vejen

Når vi spørger iværksætterne, hvad de danske politikere burde gøre, lyder det ofte:

"Lad være med at gå i vejen" og "Vi vil ikke have jeres penge", og det gør det svært at agere på et så vigtigt område for Danmark.

Lad os krydse fingre for, at initiativet til at frigøre offentlige data er en af de konkrete ting, som faktisk kan gøre en forskel for iværksættere.

Og bede til, at det ikke blot er et hult løfte om en besparelse på mere end 260 millioner i 2020, som den nuværende finansminister kan sole sig i, men ingen har tænkt sig at følge til dørs ud over de næste to valgperioder.

Læs også: Sådan vil udviklerne kunne udnytte danske grunddata.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.