Artikel top billede

Dansk forsyningsgigant hyrer ny CIO

Dansk energikæmpe henter sin nye CIO fra LM Wind Power. Se her, hvad han især vil fokusere på den i den kommende tid.

Læs også:
Danske el-selskaber stiller frivilligt op til it-angreb

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Danmarks hovedåre i forsyningsnetværket, Energinet.dk, henter ny CIO, nemlig Morten Gade Christensen, der kommer fra stillingen som CIO i vingeproducenten LM Wind Power.

"Jeg fik et tilbud, hvor mulighederne for at gøre en forskel er markante. Det kunne jeg ikke sige nej til," siger Morten Gade Christensen.

Hos Energinet.dk får Morten Gade Christensen ansvaret for it-afdelingen, der for nuværende består af 65 mand.

For den 34 årige CIO handler det om drift, projektudvikling og forretningsudvikling. Hvor særligt sidste punkt, forretningsudvikling, har fokus.

Morten Gade Christensen indsættes samtidig ved forsyningsvirksomheden i en tid, hvor spørgsmålet om cyberkrig og it-sikkerhed i produktionsmiljøet for alvor kommet på dagsordenen.

Sådan skal arbejdet struktureres

Morten Gade Christensens vil i den nye stilling stille skarpt på driften, for derefter at kunne frigive ressourcer og øge fokus på forretningen.

"Jeg ser på, hvilke processer og it-systemer Energinet.dk har. Det holder jeg op mod, hvordan virksomhedens medarbejdere rent faktisk bruger systemerne," siger Morten Gade Christensen og fortsætter:

"Et klasse eksempel er jo, at du sætter dig blandt medarbejderne og ser på deres arbejdsgang. Mange gange viser det sig, at de ikke følger processen, eller systemet som det var tiltænkt,"

Her kommer der et bestemt værktøj ind i billedet, "den gyldne trekant", som består af tre hjørner med proces, drift og eksekvering.

"For mig handler det om, at det folk rent faktisk gør, hænger sammen med virksomhedens processer og drift. Konkret det, at eksempelvis projekt eksekvering, ikke bare bliver et spørgsmål om at implementere et it-system. Det er et spørgsmål om, at vi ændrer folks adfærd," siger Morten Gade Christensen.

Her er it-chefen helt tæt på forretningen

Morten Gade Christensens bliver i den nye stilling tættere forankret i forretningen.

Hos LM Wind Power er it-afdelingen med 70 mand forholdsvis lille sammenlignet med den totale medarbejderstab på i alt 6.000 mand.

"Energinet.dk har omkring 500 ansatte med 65 it-folk. Derfor er it-området positioneret markant anderledes her," konstaterer Morten Gade Christensen.

It-sikkerhed er mere end teknologiske restriktioner

Ifølge den nye CIO er it-strukturen hos Energinet.dk anderledes, end hvad Morten Gade Christensen har arbejdet med tidligere.

"Normalt er ERP-systemerne det vigtigste. Hos Energinet.dk bruges SAP, men det er et støttesystem. Det vigtigste system hos Energinet.dk er SCADA-systemerne. Området er derfor vildt anderledes end hos traditionelle virksomheder, fordi det er yderst kritiske systemer, der kontrollerer infrastrukturen i Danmark," siger Morten Gade Christensen.

Netop SCADA-systemerne har været på dagsordenen i november da Forsvarets Efterretningstjeneste i en ny risikovurdering fremlagde, at den største trussel mod Danmark er digitale angreb.

Men Morten Gade Christensen har en helt klar plan for, hvordan it-sikkerheden skal klares.

"Du kan indføre så meget teknologi med dertil indrettede restriktioner, som du overhovedet vil. Men det handler ligeså meget om det mind-set, som medarbejderne har," mener Morten Gade Christensen og afslutter.

"Hvis du som medarbejder kan få klassificerede informationer frem på en skærm, så kan du ikke sikre det mere. Du kan tage et billede med din telefon, skrive informationerne ned på et stykke papir,"

Læs også:
Danske el-selskaber stiller frivilligt op til it-angreb

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere