Stifter bliver arbejdende bestyrelsesformand:Michael Holm stopper som direktør for Systematic

Artikel top billede

Dansk forsyningsgigant hyrer ny CIO

Dansk energikæmpe henter sin nye CIO fra LM Wind Power. Se her, hvad han især vil fokusere på den i den kommende tid.

Læs også:
Danske el-selskaber stiller frivilligt op til it-angreb

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Danmarks hovedåre i forsyningsnetværket, Energinet.dk, henter ny CIO, nemlig Morten Gade Christensen, der kommer fra stillingen som CIO i vingeproducenten LM Wind Power.

"Jeg fik et tilbud, hvor mulighederne for at gøre en forskel er markante. Det kunne jeg ikke sige nej til," siger Morten Gade Christensen.

Hos Energinet.dk får Morten Gade Christensen ansvaret for it-afdelingen, der for nuværende består af 65 mand.

For den 34 årige CIO handler det om drift, projektudvikling og forretningsudvikling. Hvor særligt sidste punkt, forretningsudvikling, har fokus.

Morten Gade Christensen indsættes samtidig ved forsyningsvirksomheden i en tid, hvor spørgsmålet om cyberkrig og it-sikkerhed i produktionsmiljøet for alvor kommet på dagsordenen.

Sådan skal arbejdet struktureres

Morten Gade Christensens vil i den nye stilling stille skarpt på driften, for derefter at kunne frigive ressourcer og øge fokus på forretningen.

"Jeg ser på, hvilke processer og it-systemer Energinet.dk har. Det holder jeg op mod, hvordan virksomhedens medarbejdere rent faktisk bruger systemerne," siger Morten Gade Christensen og fortsætter:

"Et klasse eksempel er jo, at du sætter dig blandt medarbejderne og ser på deres arbejdsgang. Mange gange viser det sig, at de ikke følger processen, eller systemet som det var tiltænkt,"

Her kommer der et bestemt værktøj ind i billedet, "den gyldne trekant", som består af tre hjørner med proces, drift og eksekvering.

"For mig handler det om, at det folk rent faktisk gør, hænger sammen med virksomhedens processer og drift. Konkret det, at eksempelvis projekt eksekvering, ikke bare bliver et spørgsmål om at implementere et it-system. Det er et spørgsmål om, at vi ændrer folks adfærd," siger Morten Gade Christensen.

Her er it-chefen helt tæt på forretningen

Morten Gade Christensens bliver i den nye stilling tættere forankret i forretningen.

Hos LM Wind Power er it-afdelingen med 70 mand forholdsvis lille sammenlignet med den totale medarbejderstab på i alt 6.000 mand.

"Energinet.dk har omkring 500 ansatte med 65 it-folk. Derfor er it-området positioneret markant anderledes her," konstaterer Morten Gade Christensen.

It-sikkerhed er mere end teknologiske restriktioner

Ifølge den nye CIO er it-strukturen hos Energinet.dk anderledes, end hvad Morten Gade Christensen har arbejdet med tidligere.

"Normalt er ERP-systemerne det vigtigste. Hos Energinet.dk bruges SAP, men det er et støttesystem. Det vigtigste system hos Energinet.dk er SCADA-systemerne. Området er derfor vildt anderledes end hos traditionelle virksomheder, fordi det er yderst kritiske systemer, der kontrollerer infrastrukturen i Danmark," siger Morten Gade Christensen.

Netop SCADA-systemerne har været på dagsordenen i november da Forsvarets Efterretningstjeneste i en ny risikovurdering fremlagde, at den største trussel mod Danmark er digitale angreb.

Men Morten Gade Christensen har en helt klar plan for, hvordan it-sikkerheden skal klares.

"Du kan indføre så meget teknologi med dertil indrettede restriktioner, som du overhovedet vil. Men det handler ligeså meget om det mind-set, som medarbejderne har," mener Morten Gade Christensen og afslutter.

"Hvis du som medarbejder kan få klassificerede informationer frem på en skærm, så kan du ikke sikre det mere. Du kan tage et billede med din telefon, skrive informationerne ned på et stykke papir,"

Læs også:
Danske el-selskaber stiller frivilligt op til it-angreb

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere