Artikel top billede

Mange begår fejl i deaktiveringen af Java

På grund af sårbarhederne i Java blev mange almindelige mennesker opfordret til at deaktivere Java i deres browsere. Men det var åbenbart ikke en let opgave.

Læs også:

Læren af Java-hullet: Vi har brug for central styring

Mens sikkerhedsbulletinerne for nyligt rumlede over det ganske internet om sikkerhedshuller i den meget udbredte Java 7-platform, begyndte folk i millionvis at deaktivere Java i deres webbrowsere.

Ikke alle deaktiveringer er dog foregået med lige stor medgørlighed, oplyser hjemmesiden NakedSecurity, som er sikkerhedsselskabets Sophos' nyhedstjeneste. 

Under overskriften "Java er ikke JavaScript - fortæl det til dine venner" forklarer sikkerhedsselskabet Sophos, at mange brugere har været bekymrede for, at når de deaktiverede Java, så røg det objektorienterede scriptsprog JavaScript også med i skammekrogen.

Deaktiveringen af JavaScript ville i givet fald betyde, at folk ikke kunne se et website som eksempelvis Facebook på normal vis, da kommentarer, likes og andet ikke vil fungere.

Mange andre sites ville også fremstå som amputerede uden JavaScript, som bruges til at skabe dynamisk indhold på et site.

Undskyld til de kloge

Sophos skriver samtidigt, at omvendt deaktivering - altså deaktivering af JavaScript i stedet for Java - ikke vil betyde et hujende hak for beskyttelsen mod Java 7-hullerne.

Det skyldes, at JavaScript og Java ikke har meget hinanden at gøre på trods af navne-sammenfaldet.

Sikkerhedsselskabet skriver samtidigt en undskyldning til sine læsere, der givetvis allerede kender forskellen på JavaScript og Java.

Den undskyldning er hermed givet videre til Computerworlds læsere.

Men hvorfor er det så overhovedet vigtigt at påpege, at de to objektorienterede sprog intet har med hinanden at gøre, når det nu er Java, der skal deaktiveres i browserne?

Komplekst hos Hr. og Fru Hansen

Underviser i brugervenlighed på IT-Universitetet, Ole Gregersen, peger på, at det rent faktisk kan være et stort, nærmest uoverskueligt problem at deaktivere Java ude hos Hr. og Fru Hansen, som trods alt udgør den største mængde af Java-brugere.

"En specialist som en Java-udvikler vil grine af problemstillingen, mens it-kyndige godt kan forklare forskellen mellem to sprog til husbehov. Og så har vi den største mængde af borgere, der ikke kender hverken det ene eller det andet, men nu bliver nødt til at forholde sig til et problem med noget, der hedder Java," siger han.

Uforskammet fra producenternes side

Med usability-ekspertens ord mangler helt almindelige mennesker simpelthen den mentale model for, hvad henholdsvis Java og JavaScript er, og det er generelt aldrig noget, som de har brug for at vide noget om i deres hverdag.

Indtil forleden.

"Samtidigt med at folk er uvidende om Java, er de helt almindelige computerbrugere også "dovne" og interesserede i at være effektive med deres tid. Så når de støder på noget, der hedder JavaScript, vil mange lave en kobling til Java og prøve sig frem med det," siger Ole Gregersen og fortsætter:

"Vi er afhængige af forslag omkring ting, som vi ikke helt forstår, og vi vælger ting, der umiddelbart virker mest logiske og kommer først frem på vores skærme," forklarer han med begrebet satisficing, der er en sammensmeltning mellem de to engelske ord satisfy and suffice (tilfredsstillelse og tilstrækkelighed).

Uforskammede, gode råd

Alt i alt mener brugervenlighedseksperten, at det øger kompleksiteten ved at gå i netbanken hos Hr. og Fru. Hansen, når de lige pludselig også skal til at forholde sig til sårbarheder mod et it-begreb, som de fleste kun har en fjern ide om og kendskab til.

"Når TV-Avisen og andre medier foreslår deaktivering af Java, så burde man hellere kigge mod producenterne og råbe og skrige, indtil de gør det rigtigt. For ingen er tjent med, at de almindelige computerbrugere skal ind og pille i motorrummet," lyder det fra Ole Gregersen.

Han kunne aldrig selv drømme om at deaktivere Java, men siger samtidigt, at det ikke er en opfordring til andre om at undlade det samme.

"Vi skal derimod have autoriteterne som leverandørerne til at hjælpe os, og det grænser mod det uforskammede at bede de almindelige computerbrugere om at deaktivere Java, så deres ting virker," fortæller Ole Gregersen.

Udover rådet om deaktivering af Java fra nogle myndigheder, så mente andre, at brugerne skulle bruge to browsere, mens et tredje råd gik på at arbejde videre med Java aktiveret, så godt man nu kunne.

Denne manglende koordinering af budskaber fra det officielle Danmark har givetvis heller ikke højnet vidensniveauet ude hos Hr. og Fru Hansen.

Læs også:

Læren af Java-hullet: Vi har brug for central styring
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.