Artikel top billede

Mange begår fejl i deaktiveringen af Java

På grund af sårbarhederne i Java blev mange almindelige mennesker opfordret til at deaktivere Java i deres browsere. Men det var åbenbart ikke en let opgave.

Læs også:

Læren af Java-hullet: Vi har brug for central styring

Mens sikkerhedsbulletinerne for nyligt rumlede over det ganske internet om sikkerhedshuller i den meget udbredte Java 7-platform, begyndte folk i millionvis at deaktivere Java i deres webbrowsere.

Ikke alle deaktiveringer er dog foregået med lige stor medgørlighed, oplyser hjemmesiden NakedSecurity, som er sikkerhedsselskabets Sophos' nyhedstjeneste. 

Under overskriften "Java er ikke JavaScript - fortæl det til dine venner" forklarer sikkerhedsselskabet Sophos, at mange brugere har været bekymrede for, at når de deaktiverede Java, så røg det objektorienterede scriptsprog JavaScript også med i skammekrogen.

Deaktiveringen af JavaScript ville i givet fald betyde, at folk ikke kunne se et website som eksempelvis Facebook på normal vis, da kommentarer, likes og andet ikke vil fungere.

Mange andre sites ville også fremstå som amputerede uden JavaScript, som bruges til at skabe dynamisk indhold på et site.

Undskyld til de kloge

Sophos skriver samtidigt, at omvendt deaktivering - altså deaktivering af JavaScript i stedet for Java - ikke vil betyde et hujende hak for beskyttelsen mod Java 7-hullerne.

Det skyldes, at JavaScript og Java ikke har meget hinanden at gøre på trods af navne-sammenfaldet.

Sikkerhedsselskabet skriver samtidigt en undskyldning til sine læsere, der givetvis allerede kender forskellen på JavaScript og Java.

Den undskyldning er hermed givet videre til Computerworlds læsere.

Men hvorfor er det så overhovedet vigtigt at påpege, at de to objektorienterede sprog intet har med hinanden at gøre, når det nu er Java, der skal deaktiveres i browserne?

Komplekst hos Hr. og Fru Hansen

Underviser i brugervenlighed på IT-Universitetet, Ole Gregersen, peger på, at det rent faktisk kan være et stort, nærmest uoverskueligt problem at deaktivere Java ude hos Hr. og Fru Hansen, som trods alt udgør den største mængde af Java-brugere.

"En specialist som en Java-udvikler vil grine af problemstillingen, mens it-kyndige godt kan forklare forskellen mellem to sprog til husbehov. Og så har vi den største mængde af borgere, der ikke kender hverken det ene eller det andet, men nu bliver nødt til at forholde sig til et problem med noget, der hedder Java," siger han.

Uforskammet fra producenternes side

Med usability-ekspertens ord mangler helt almindelige mennesker simpelthen den mentale model for, hvad henholdsvis Java og JavaScript er, og det er generelt aldrig noget, som de har brug for at vide noget om i deres hverdag.

Indtil forleden.

"Samtidigt med at folk er uvidende om Java, er de helt almindelige computerbrugere også "dovne" og interesserede i at være effektive med deres tid. Så når de støder på noget, der hedder JavaScript, vil mange lave en kobling til Java og prøve sig frem med det," siger Ole Gregersen og fortsætter:

"Vi er afhængige af forslag omkring ting, som vi ikke helt forstår, og vi vælger ting, der umiddelbart virker mest logiske og kommer først frem på vores skærme," forklarer han med begrebet satisficing, der er en sammensmeltning mellem de to engelske ord satisfy and suffice (tilfredsstillelse og tilstrækkelighed).

Uforskammede, gode råd

Alt i alt mener brugervenlighedseksperten, at det øger kompleksiteten ved at gå i netbanken hos Hr. og Fru. Hansen, når de lige pludselig også skal til at forholde sig til sårbarheder mod et it-begreb, som de fleste kun har en fjern ide om og kendskab til.

"Når TV-Avisen og andre medier foreslår deaktivering af Java, så burde man hellere kigge mod producenterne og råbe og skrige, indtil de gør det rigtigt. For ingen er tjent med, at de almindelige computerbrugere skal ind og pille i motorrummet," lyder det fra Ole Gregersen.

Han kunne aldrig selv drømme om at deaktivere Java, men siger samtidigt, at det ikke er en opfordring til andre om at undlade det samme.

"Vi skal derimod have autoriteterne som leverandørerne til at hjælpe os, og det grænser mod det uforskammede at bede de almindelige computerbrugere om at deaktivere Java, så deres ting virker," fortæller Ole Gregersen.

Udover rådet om deaktivering af Java fra nogle myndigheder, så mente andre, at brugerne skulle bruge to browsere, mens et tredje råd gik på at arbejde videre med Java aktiveret, så godt man nu kunne.

Denne manglende koordinering af budskaber fra det officielle Danmark har givetvis heller ikke højnet vidensniveauet ude hos Hr. og Fru Hansen.

Læs også:

Læren af Java-hullet: Vi har brug for central styring
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere