Artikel top billede

Har du sort bælte i data?

Klumme: Det sorte bælte i data er forudsætningen for at tage det næste skridt i udviklingen i virksomheden.

Det sorte bælte er et tegn på mestring i flere typer af kampsport.

Det sorte bælte findes måske i flere variationer eller grader i forskellige typer af kampsport, men udgangspunktet er groft sagt at have opnået både den højeste indsigt i og bedste udførelse af sporten - derfor passer billedet godt på behovet hos os, der gerne vil blive ved med at arbejde med it-ledelse:

Vi skal have sort bælte i data.

Sort bælte i data vil sige den højeste indsigt i tilblivelsen og anvendelsen af data i alle dele af virksomheden samt den bedste håndtering af data for virksomheden ved netop at udnytte den højeste indsigt i tilblivelsen og anvendelsen af data.

Bringe orden i kaos

En rolig og enkel filosofi af den slags, der uden sammenligning i øvrigt får it-ledelsen til at fremstå som karatefilmenes helte, der med ophøjet ro og uden store armbevægelser kan nedlægge en hel bande skurke og bringe orden i kaos.

For der er næppe og bliver nok heller ikke så mange skurke der skal nedlægges i it-ledernes hverdag - men der er til gengæld masser af kaos at bringe orden i; og der skal nok blive mere af det i takt med, at vi bevæger os mod informationsteknologiens tredje platform.

Informationsteknologiens første platform var de store gamle mainframe- og terminalløsninger, der frem til midten af 1980-erne gjorde det muligt at lave elektroniske databehandling for store virksomheder.

Den tredje platform

Siden skabte pc'en og netværksteknologien den anden platform, der for alvor revolutionerede virksomhedernes brug af informationsteknologi.

I årene frem til 2020 vil udviklingen af cloud, mobile løsninger, social teknologi og big data så skabe den tredje platform.

På den første platform var det virksomhedernes administrative processer, som informationsteknologien understøttede.

På den anden platform blev arbejdsprocesserne understøttet med især ERP-løsninger som drivkraft.

På den tredje platform vil alle forretningsprocesser - ja efterhånden alle processer - være understøttet af informationsteknologi.

Millioner af applikationer vil konstant hjælpe milliarder af mennesker med alle mullige opgaver på trillioner af enheder.

Krav til it-ledelsen

For it-ledelsen i 2013 betyder udviklingen lige nu først og fremmest voksende krav.

Krav om inflydelse fra de øvrige ledere i virksomheden, der nemt kan købe og tage it-løsninger i brug til specifikke opgaver. 

Krav om indflydelse fra medarbejderne om at kunne bruge netop den teknologi, der passer dem.

Krav om større afkast af investeringerne i it og kontrol fra topledelsen.

Og kravene vil blot vokse på vej mod den tredje platform.

I løbet af de kommende år vil det være afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne at kunne anvende social teknolgi som innovationsværktøj og høste viden fra de enorme mængder data, som bliver skabt i virksomhedernes produktion og salg. 

Nye krav som virksomhedens ledere vil kunne få løst med mange forskellige applikationer, der kan købes og sættes i drift her og nu.

Ind kommer it-ledelsen i sort bælte

Men ind i direktionslokalet træder nu it-ledelsen med sort bælte i data.

For nu gælder det om at bevare it-overblikket og udnytte synergier, så kollegerne får den bedste forretningsmæssige løsning for deres domæne og topledelsen den bedste og billigste løsning for virksomheden.

Og vigtigst: Det sorte bælte i data er forudsætningen får at tage det næste skridt og gøre it til fundamentet for innovation og dermed fremtidig udvikling i virksomheden.

Jan Horsager er research manager i IDC Nordic
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.