Artikel top billede

Steve Ballmer og Stephen Elop har et fælles ønske om, at Windows Phone skal blive en succes.

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokias netop offentliggjorte årsregnskab afslører, om selskabets årelange krise er ved at være slut - eller kun bliver værre.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Så kom Nokias længe ventede årsregnskab for 2012, der for alvor afslører, om selskabets beslutning om at droppe Symbian og i stedet satse på Windows Phone begynder at give bonus.

Regnskabet er ventet med stor spænding, fordi Nokia over de seneste fem år har oplevet et regulært fald fra tinderne og både har mistet grebet om kunderne og været igennem nogle voldsomme fyringsrunder for at få økonomien til at hænge sammen.

2012 var året, hvor Nokia for alvor fik skudt gang i Windows Phone-telefonerne, og hvor Windows Phone som platform for alvor viste tænder med den nyeste version.  

Her torsdag frokost løftede Nokia så sløret for årsregnskabet 2012 og dermed for, om Windows-satsningen giver gevinst. 

Sådan klarede Nokia 2012

Smartphone-salget havde det dog fortsat ikke godt i 2012.

Således solgte Nokia 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012.

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lyder analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner. 

Sidste år lød underskuddet på omkring otte milliarder kroner. 

Alt er dog ikke den rene elendighed ifølge Morten Imsgard. 

"Det positive er, at man har fået skåret omkostningsbasen så meget, at man igen kan gøre sig forhåbninger om, at Nokia kan være lønsomt." 

Han peger på, at de fire millioner solgte Lumia-telefoner i fjerde kvartal ikke er overvældende. 

"Næste problem består i, at man skal have salget accelereret."

Derfor har Nokia brug for succes

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank hæfter sig dog først og fremmest ved Nokias kassebeholdning.

"Den er noget bedre, end markedet havde ventet, og det er også derfor, at aktien stiger. Kassebeholdningen er vigtig, fordi den er et udtryk for, hvor lang tid man har til at vende udviklingen i smartphone-segmentet."

Nokias kassebeholdning lyder nu på omkring 4,3 milliarder euro, hvilket er 22 procent under 2011-regnskabet, men altså bedre, end mange havde frygtet.

De røde tal til trods er administrerende direktør Stephen Elop positiv på Nokias vegne.
 
"Vi er meget opmuntrede af, at vores arbejde med vores forretningsstrategi begynder at kunne ses i de økonomiske resultater," udtaler Stephen Elop, der blandt andet har skåret den danske Nokia-afdeling væk som et led i en større spareplan.

Nokias problemer

For nylig viste en opgørelse fra Gartner, at Nokia på smartphone-markedet faldt fra en tredjeplads i andet kvartal 2012 til en syvendeplads i tredje kvartal. Nokia fik kort sagt lammetæv i 2012

Nokia satsning på Windows Phone som platform har vist sig mere kompliceret end måske først antaget, da Windows Phone også har haft nogle hårde år og endnu kun et par procent af markedet. Samtidig bliver Android bare mere og mere dominerende.

Da Computerworld mødte Nokia-topchef Stephen Elop i Danmark i november, stillede vi ham følgende spørgsmål:

Hvis du kunne skrue tiden tilbage med et par år, hvorfor ville du så ikke vælge Android?

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville have valgt Android - er et ord: Differentiering."

"Vi mente og var bekymrede for, at hvis vi valgte Android, så ville vores muligheder for differentiering og for virkelig at skille os ud hurtigt nok, være meget, meget ringe," svarede Stephen Elop blandt andet.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.