Artikel top billede

Steve Ballmer og Stephen Elop har et fælles ønske om, at Windows Phone skal blive en succes.

Nokias skæbne-regnskab: Her er de barske realiteter

Nokias netop offentliggjorte årsregnskab afslører, om selskabets årelange krise er ved at være slut - eller kun bliver værre.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Så kom Nokias længe ventede årsregnskab for 2012, der for alvor afslører, om selskabets beslutning om at droppe Symbian og i stedet satse på Windows Phone begynder at give bonus.

Regnskabet er ventet med stor spænding, fordi Nokia over de seneste fem år har oplevet et regulært fald fra tinderne og både har mistet grebet om kunderne og været igennem nogle voldsomme fyringsrunder for at få økonomien til at hænge sammen.

2012 var året, hvor Nokia for alvor fik skudt gang i Windows Phone-telefonerne, og hvor Windows Phone som platform for alvor viste tænder med den nyeste version.  

Her torsdag frokost løftede Nokia så sløret for årsregnskabet 2012 og dermed for, om Windows-satsningen giver gevinst. 

Sådan klarede Nokia 2012

Smartphone-salget havde det dog fortsat ikke godt i 2012.

Således solgte Nokia 55 procent færre smartphones i 2012 end i 2011, så man landede på i alt 35 millioner enheder i 2012.

Samtidig faldt salget af mobiltelefoner også med 12 procent til 300 millioner enheder.

"Det understreger de store problemer, de har, og at de ikke har haft specielt konkurrencedygtige produkter," lyder analysen fra Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Nokias omsætning faldt med 30 procent fra 2011 til 2012 til omkring 225 milliarder kroner, og selskabet ender ud med et underskud på omkring 17 milliarder kroner. 

Sidste år lød underskuddet på omkring otte milliarder kroner. 

Alt er dog ikke den rene elendighed ifølge Morten Imsgard. 

"Det positive er, at man har fået skåret omkostningsbasen så meget, at man igen kan gøre sig forhåbninger om, at Nokia kan være lønsomt." 

Han peger på, at de fire millioner solgte Lumia-telefoner i fjerde kvartal ikke er overvældende. 

"Næste problem består i, at man skal have salget accelereret."

Derfor har Nokia brug for succes

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank hæfter sig dog først og fremmest ved Nokias kassebeholdning.

"Den er noget bedre, end markedet havde ventet, og det er også derfor, at aktien stiger. Kassebeholdningen er vigtig, fordi den er et udtryk for, hvor lang tid man har til at vende udviklingen i smartphone-segmentet."

Nokias kassebeholdning lyder nu på omkring 4,3 milliarder euro, hvilket er 22 procent under 2011-regnskabet, men altså bedre, end mange havde frygtet.

De røde tal til trods er administrerende direktør Stephen Elop positiv på Nokias vegne.
 
"Vi er meget opmuntrede af, at vores arbejde med vores forretningsstrategi begynder at kunne ses i de økonomiske resultater," udtaler Stephen Elop, der blandt andet har skåret den danske Nokia-afdeling væk som et led i en større spareplan.

Nokias problemer

For nylig viste en opgørelse fra Gartner, at Nokia på smartphone-markedet faldt fra en tredjeplads i andet kvartal 2012 til en syvendeplads i tredje kvartal. Nokia fik kort sagt lammetæv i 2012

Nokia satsning på Windows Phone som platform har vist sig mere kompliceret end måske først antaget, da Windows Phone også har haft nogle hårde år og endnu kun et par procent af markedet. Samtidig bliver Android bare mere og mere dominerende.

Da Computerworld mødte Nokia-topchef Stephen Elop i Danmark i november, stillede vi ham følgende spørgsmål:

Hvis du kunne skrue tiden tilbage med et par år, hvorfor ville du så ikke vælge Android?

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville have valgt Android - er et ord: Differentiering."

"Vi mente og var bekymrede for, at hvis vi valgte Android, så ville vores muligheder for differentiering og for virkelig at skille os ud hurtigt nok, være meget, meget ringe," svarede Stephen Elop blandt andet.

Læs også:

Nokia fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

Computerworld læsere: Dette skal Nokia satse på




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere