Artikel top billede

Kan noget særligt: Danske firmaer slås om at få fat på denne it-mand

Der findes it-folk, som virksomhederne kæmper med næb og klør om at få fat på. Mød én af dem her.

Læs også:

Sådan gik Rolf fra top-projektleder til desperat jobjagt

Hvor er de kompetente it-folk i Danmark henne?

Sådan kommer du til tops i headhunternes databaser

Det er ikke alle, der har lige store problemer med at finde et nyt job.

For mens nogle må kæmpe om en stilling med bunkevis af kandidater, er der andre, der slet ikke har brug for at sende en eneste ansøgning. 

En af de personer er Mads Klinkby. 

Og hans vej mod toppen af it-branchen begyndte ikke med en lang kandidatuddannelse. 

"Det jeg kan, kan man ikke læse sig til. Det er i bund og grund min erfaring, der gør mig unik i forhold til virksomheder," pointerer Mads Klinkby. 

Det begyndte med en ZX81-samlecomputer og en bachelor som ingeniør.

Siden har han gået fra det ene it-projekt til det andet.

Senest har han afsluttet et større SharePoint 2010-projekt, hvor han var applikationsarkitekt på det nye SKI.dk. 

Fokuser på at få erfaring

Han forklarer sin succes med, at hans profil på den ene side er teknisk specialiseret, men på den anden side også viser nogle bredere projekt- og forretningskompetencer som eksempelvis Scrum. 

Men det er alfa omega at fokusere på at få erfaring indenfor nogle særlige områder, mener han.  

"Det er selvfølgelig vigtigt, at man tager nogle certificeringerne indenfor det felt, man ønsker at arbejde i. Men jeg mener alligevel, at det er endnu mere vigtigt, at man har erfaring, og har prøvet det af i praksis," siger han og forklarer: 

"En certificering kan tage et par dage at læse op til - i det projekt jeg lige kommer fra, har jeg beskæftiget mig med SharePoint 2010 i mere end 1.000 timer." 

Bevidste valg igennem sin karriere

Det handler om at få konkrete resultater og erfaring indenfor nogle specifikke områder på sit cv. 

"Jeg har selv valgt nogle områder ud, som jeg hele tiden har forsøgt at få mere erfaring indenfor. Derfor står jeg nu i en situation, hvor virksomheder ikke kan komme uden om én med mine kompetencer, hvis de arbejder med lige præcist mit område," siger han. 

Men hvis man skal have en spidskompetence indenfor et område, er man også nødt til at vælge fra. 

"Der er simpelthen blevet for mange teknologier. Da jeg begyndte, kunne man som Microsoft-konsulent måske vide alt om Microsofts servere. I dag skal man være heldig, hvis man bare kender et af deres serverprodukter til bunds."

Sådan satser du på det rigtige område

Derfor bliver du nødt til at satse på et særligt område, hvis du virkelig vil til tops. 

Men i den sammenhæng kan det selvfølgelig være svært at vide, hvilke teknologier eller områder, du skal gå efter. 

"Hvis Microsoft går ud i morgen og meddeler, at det var en fejl at udgive den nye version af SharePoint, og trækker det hele tilbage, så står jeg nok i lidt af en blindgyde," siger han og fortsætter: 

"Og det er jo kunsten. At kunne kigge i spåkuglen og vide, hvilke områder, der efterspørges i morgen. Her må man kigge på de trends, der er i øjeblikket og arbejde målrettet på at få bygget sit cv op omkring et af de hjørner." 

Efterspurgte trends kunne for eksempel være Apache, applikationsudvikling eller SAP-udvikling. Det kan du læse mere om her

[b]Sådan vælger de efterspurgte 'freelancere' arbejdsplads
[/b]
 Hvis du formår at specialisere dig indenfor de rigtige områder, og samtidig har erfaringen, så vil du virkelig blive efterspurgt af virksomhederne.

Det mærker Mads Klinkby i hvert fald, for han modtager flere gange om ugen tilbud fra virksomheder, som efterspørger hans kompetencer. 

Og hvis man er i den verden med det forkromede cv, så er man den, der stiller kravene og ikke omvendt. 

"Når de efterspurgte freelancere skal vælge ny arbejdsplads, så handler det generelt om virksomhedens omdømme. Hvordan behandler de konsulenter, er der erfaring for, at man kan bidrage med noget positivt, er der et langsigtet perspektiv, fænger projektets faglige indhold, vedligeholder det, og udvider ens kompetencer, får projektet god omtale, og er virksomhederne i bund og grund realistiske i forhold til, hvad de vil betale for folk?"

Tune dit cv og slip for jobansøgningerne

De freelancere, der er i den efterspurgte gruppe, søger sjældent arbejde, for virksomhederne er i princippet hele tiden på jagt efter dem, det fortæller KMD for eksempel.  

Vil du i gruppen af efterspurgte it-specialister, er det med at få tunet dit cv i forhold til erfaring og resultater på et særligt efterspurgt område.  

"Udviklingen går jo hele tiden hurtigere, og derfor er det måske endnu vigtigere, at kunne skille sig ud. Der er en større og større efterspørgsel efter konkrete erfaringer indenfor særlige områder, og her handler det altså om, at kunne fremvise resultater med at skabe forretningsværdi," siger han.

Læs også:
Gode råd: Sådan får du fat i et fedt it-job

Smidt på porten: Sådan får du job efter en it-fyring

Her er de mest eftertragtede it-kompetencer lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere