Vigtigt epj-register udskydes

Sundhedsstyrelsen har udsat it-udbuddet af et patientregister, som de elektroniske patientjournaler (epj) skal indberette til for at koordinere med deadline på epj. Men der skal et mirakel til, hvis der skal være fuld epj-dækning i 2006, mener en observatør.

Sundhedsstyrelsen har annulleret et it-udbud på et forløbsbaseret landsdækkende patientregister (F-LPR), som ellers var planlagt til at stå klar til brug om et lille års tid.

Men nu rykkes deadline på systemet et år frem til 1. januar 2006.

- Deadline skal forstås på den måde, at det er der, vi stiller en database til rådighed. Nu er der et klart realistisk mål for den deadline, og det ville blive forceret hvis det skulle være klar til 2005, siger Arne Kverneland, kontorchef i Sundhedsstyrelsen.

F-LPR er et led i regeringens it-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007.

Søren Vingtoft fra Epj-Observatoriet, som følger arbejdet med at indføre de nye it-systemer på sygehusene, mener, at det bliver nødvendigt at væbne sig med tålmodighed i forbindelse med epj-udviklingen, som er gået meget langsommere, end først forventet.

Håber på et mirakel

Samtidig mener han heller ikke, at man kan placere ansvaret for sendrægtigheden ét bestemt sted, hverken i amterne, hos politikerne eller i Sundhedsstyrelsen.

- Det skyldes mange ting i vekselvirkning. Opgaven er blevet undervurderet fra alle sider, så det er et fælles ansvar, siger han.

Men uanset grunden, virker den politiske vision om, at alle landets sygehussenge har en velfungerende epj tilknyttet i 2006, voldsomt fjern for Søren Vingtoft.

- Der skal et mirakel til, simpelthen, siger han.

Viser patientens sygdomshistorie

F-LPR skal indeholde de såkaldte forløbsbaserede sundhedsdata fra de elektroniske patientjournaler (epj), således at man på hospitalerne kan finde information om tidligere behandlinger frem på skærmen, når man står over for at skulle diagnosticere eller behandle en patient.

Arne Kverneland påpeger, at man dermed har koordineret deadline for både landspatient-registret samt landsdækkende udbredelse af epj på sygehusenes sengeafsnit.

- Vi har ikke tænkt os godt nok om, dengang vi skrev handlingsplanen for to-tre år siden. epj og F-LPR hænger utrolig meget sammen, og derfor giver det ingen mening at skulle lave F-LPR færdig først, siger Arne Kverneland.

I Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) understreger informatikdirektør Steen Christophersen, at udbuds-udsættelsen ikke skyldes problemer i forbindelse med de pilotprojekter omkring F-LPR, som blandt andet har kørt på Amager Hospital.

Ingen forsinkelser i H:S
Samtidig mener han ikke, at udsættelsen vil få negativ indflydelse på epj-udbredelsen.

- Vi fortsætter som hidtil, det har ingen konsekvenser for os, siger han.

Steen Christophersen påpeger, at Sundhedstyrelsen har forpligtet sig til at kunne bruge informationen fra H:S' epj-systemer i det kommende F-LPR.

Til gengæld finder han det langt mere problematisk, at kun H:S og Århus Amt kører med de såkaldt forløbsbaserede journaler, mens de resterende amtslige epj-projekter er såkaldt kontaktbaserede journaler.

- Det vil sige, ar der vil være to forskellige indberetningssystemer til det centrale landspatientregister, siger Steen Christophersen, som mener, at det er et spørgsmål om kroner og øre - det er simpelthen dyrere at lave de forløbsbaserede journaler end at holde sig til den hidtidige opskrift.

Alle epj'er skal registrere forløb

Det centrale landspatientregister, som har eksisteret siden 1970'erne, registrerer, at patienten har været på hospitalet, men ikke hvorfor - for hidtil har man ikke måttet sammenkæde persondata og sygdomsdata.

Men Arne Kverneland nedtoner problematikken.

- De andre amter er også i gang med at skaffe sig forløbsbaserede systemer. Der vil altid være brug for en overgangsperiode i en omlægning af denne karakter, og i den overgangsperiode skal vi kunne håndtere to forskellige måder at registrere patientbehandling på, siger Arne Kverneland, som håber at overgangsperioden bliver kort.

Samtidig kan han dog ikke udelukke, at Strukturkommissionens arbejde, som forventes at resultere i færre kommunale og amtslige enheder, også vil kunne få indflydelse på epj-udbredelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere