Fire amter sammen om centralt epj-modul

Fire amter går sammen på indkøb efter et fælles medicinmodul, som er centralt i indførelsen af elektroniske patientjournaler. Aftalen skal være med til at sikre fælles brugergrænseflade og funktionalitet i sygehusenes it-systemer, selv om den underliggende arkitektur er meget forskellig.

Fire af landets 13 amter går sammen om at indkøbe en vigtig del af de elektroniske patientjournaler og vil inden sommerferien have udpeget en leverandør til opgaven.

De fire amter - Ribe, Storstrøms, Frederiksborg og Københavns - går sammen om det såkaldte medicinmodul, der ved hjælp af stregkoder skal sikre, at den rigtige medicin anvendes til den rigtige patient på den rigtige måde og i den korrekte dosis.

Amterne har allerede udpeget syv virksomheder - CSC Scandihealth, Mærsk IT, Siemens, Systematic Software Engineering, Tietoenator, Tolvumyndir og WM-data - som nu har to måneder til at udarbejde deres tilbud på opgaven.

Mindst to får bid af kagen
Rammekontrakterne bliver på et tocifret millionbeløb per amt, vurderer Amtsrådsforeningen, der dog af udbudshensyn ikke ønsker at komme nærmere ind på kontrakternes beløbs-størrelser.

Det er sandsynligt, at mindst to af leverandørerne vil få en bid af kagen, idet de kan byde på to modeller - en modulopbygget del og en mere bredt funderet del.

Amterne har egentlig forpligtet sig til at have indført elektroniske patientjournaler på sygehusene inden udgangen af 2005.

Men allerede i dag står det dog tydeligt for amterne, at det ikke kan lade sig gøre at indføre epj på alle arbejdsområder i den komplekse sygehusverden inden for tidsrammen.

Kan ikke nå hele pakken
- Vi kan ikke nå hele pakken, og derfor er vi nødt til at prioritere. Medicinmodulet er et centralt område, hvor det er muligt på en relativ nem måde at bedre kvalitet og større effektivitet, siger Lars Hagerup, kontorchef i Amtsrådsforeningens kontor for it og kvalitet.

Amterne har sammen med Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) for flere år siden udarbejdet en fælles epj-strategi med en række fælles kliniske og tekniske krav.

Den strategi læner de fire amter sig op ad, og det betyder, at brugerfladen og funktionaliteten på de fire amters kommende medicinmodul bliver ens og magen til de systemerne, som Fyns og Nordjyllands amter senere vil tage i brug.

I Roskilde og Århus amter - der allerede har indført nye medicinmoduler - er systemerne næsten magen til, når det handler om brugergrænseflade og funktionalitet. Forskellen skyldes, at de to amter har været tidligt ude med at tage modulerne i brug, ligesom de har valgt flere funktioner til.

Sikrer sammenhæng

- Strategien sikrer, at brugergrænsefladen og funktionaliteten er den samme i amterne. Det betyder, at en læge, der for eksempel flytter fra Ribe Amt til Storstrøms Amt, uden videre kan arbejde med det nye system, og på den måde sikrer vi sammenhæng, siger Lars Hagerup.

Det er dog alene brugerflader og funktionalitet, der bliver ens, mens den underliggende arkitektur fortsat i vid udstrækning er forskellig for hvert enkelt amt.

- Men vi har indledt et arkitekturarbejde, hvor vi diskuterer arkitekturen på tværs af amterne, siger Lars Hagerup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere