Artikel top billede

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) kommer med et teleudspil til bedre mobil- og bredbåndsdækning senere på året.

Minister: Teleselskaber skal ikke tvinges til bredbånd

Minister siger nej til forslag om, at danske teleselskaber skal tvinges til at sikre bredbånd til alle danskere. Se her hvorfor.

Den danske teleindustri skal ikke holde for, når danskere i yderområder skal have mobildækning.

Det slog erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i sidste uge fast fra Folketingets talerstol, efter Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, havde stillet hende spørgsmål om, hvorvidt det var regeringens politik at tvinge teleselskaberne til dækning i hele landet.

Spørgsmålet fra Venstres teleordfører kom i kølvandet på, at regeringspartiet Socialdemokraterne i sit nyligt publicerede teleudspil slår på, at teleindustrien har et 'sociale ansvar', således at den kan blive forpligtet til også at dække Danmarks yderområder.

Spørgsmålet gik konkret på, om ministeren er enig med socialdemokraternes teleordfører Trine Bramsen i, at "TDC og andre bredbåndsfirmaer bør tvinges til at lægge bredbånd ud til den del af befolkningen, som i dag har rigtig dårlig eller ingen forbindelser".

Ingen planer om tvang

Hertil svarer erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen:

"Regeringen har ikke planer om at pålægge telebranchen regulering i form af krav om fastnetbredbånd," hvorefter Annette Vilhelmsen henviser til det brede teleforlig fra 1999 som et pragmatisk grundlag for at skabe brede rammer for teleindustrien herhjemme.

Samtidig påpeger hun, at telebranchen inden for de seneste 10 års tid samlet har foretaget investeringer for 70 milliarder kroner, og at regeringen arbejder fokuseret på at få en velfungerende bredbåndsinfrastruktur i hele landet.

"Derfor vil regeringen i løbet af kort tid lancere et udspil, som skal medvirke til bedre mobildækning og bredbåndsforbindelser i hele Danmark," lyder det fra Annette Vilhelmsen, som dog ikke vil røbe meget af indholdet fra det kommende teleudspil.

Hun fortæller dog fra Folketingets talerstol, at udspillet blandt andet vil indeholde bedre rammebetingelser for teleselskabernes investeringer ved at fjerne barrierer uden at komme ind på disse barrierer.

Derudover vil regeringen i sit kommende teleudspil også kigge på, hvordan kommunerne kan hjælpe lokalt med at få bredbånd og mobildækningen bredere ud.

Undrer sig over regeringsparti

Teleordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre er godt tilfreds med svaret.

"Jeg havde forventet netop det svar fra ministeren, fordi det jo ikke fremmer investeringslysten i Danmark, hvis vi tvinger industrien til at dække bestemte områder i Danmark. Det vil jo betyde færre investeringer og derfor risiko for dårligere dækning i sidste ende," siger Torsten Schack Pedersen til Computerworld.

Samtidig med tilfredsstillelse over for svaret, er han lidt uforstående over for, at Socialdemokraternes it- og teleordfører, Trine Bramsen, der igen er fremme med forslag, som bliver skudt ned af den siddende minister.

"Jeg synes, at det er temmelig problematisk, at regeringens største parti skyder forbi så ofte i teledebatten. Det kan jo godt give stof til eftertanke, siger Torsten Schack Pedersen.

At en erhvervs- og vækstminister sætter Trine Bramsen på plads, er sket flere gange før, da Ole Sohn (SF) sad som minister i Erhvervs- og Vækstministeriet.

Her kommenterede Ole Sohn blandt andet et forslag om at forbyde teleselskaberne at markedsføre sig og bruge frekvenser til telefoni.

Ole Sohn har i sin ministerperiode også tidligere været ude og påpege, at udrulningen af mobildatanettet skal ske på et markedsbaseret grundlag modsat et forslag fra Trine Bramsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere