Artikel top billede

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) kommer med et teleudspil til bedre mobil- og bredbåndsdækning senere på året.

Minister: Teleselskaber skal ikke tvinges til bredbånd

Minister siger nej til forslag om, at danske teleselskaber skal tvinges til at sikre bredbånd til alle danskere. Se her hvorfor.

Den danske teleindustri skal ikke holde for, når danskere i yderområder skal have mobildækning.

Det slog erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i sidste uge fast fra Folketingets talerstol, efter Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, havde stillet hende spørgsmål om, hvorvidt det var regeringens politik at tvinge teleselskaberne til dækning i hele landet.

Spørgsmålet fra Venstres teleordfører kom i kølvandet på, at regeringspartiet Socialdemokraterne i sit nyligt publicerede teleudspil slår på, at teleindustrien har et 'sociale ansvar', således at den kan blive forpligtet til også at dække Danmarks yderområder.

Spørgsmålet gik konkret på, om ministeren er enig med socialdemokraternes teleordfører Trine Bramsen i, at "TDC og andre bredbåndsfirmaer bør tvinges til at lægge bredbånd ud til den del af befolkningen, som i dag har rigtig dårlig eller ingen forbindelser".

Ingen planer om tvang

Hertil svarer erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen:

"Regeringen har ikke planer om at pålægge telebranchen regulering i form af krav om fastnetbredbånd," hvorefter Annette Vilhelmsen henviser til det brede teleforlig fra 1999 som et pragmatisk grundlag for at skabe brede rammer for teleindustrien herhjemme.

Samtidig påpeger hun, at telebranchen inden for de seneste 10 års tid samlet har foretaget investeringer for 70 milliarder kroner, og at regeringen arbejder fokuseret på at få en velfungerende bredbåndsinfrastruktur i hele landet.

"Derfor vil regeringen i løbet af kort tid lancere et udspil, som skal medvirke til bedre mobildækning og bredbåndsforbindelser i hele Danmark," lyder det fra Annette Vilhelmsen, som dog ikke vil røbe meget af indholdet fra det kommende teleudspil.

Hun fortæller dog fra Folketingets talerstol, at udspillet blandt andet vil indeholde bedre rammebetingelser for teleselskabernes investeringer ved at fjerne barrierer uden at komme ind på disse barrierer.

Derudover vil regeringen i sit kommende teleudspil også kigge på, hvordan kommunerne kan hjælpe lokalt med at få bredbånd og mobildækningen bredere ud.

Undrer sig over regeringsparti

Teleordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre er godt tilfreds med svaret.

"Jeg havde forventet netop det svar fra ministeren, fordi det jo ikke fremmer investeringslysten i Danmark, hvis vi tvinger industrien til at dække bestemte områder i Danmark. Det vil jo betyde færre investeringer og derfor risiko for dårligere dækning i sidste ende," siger Torsten Schack Pedersen til Computerworld.

Samtidig med tilfredsstillelse over for svaret, er han lidt uforstående over for, at Socialdemokraternes it- og teleordfører, Trine Bramsen, der igen er fremme med forslag, som bliver skudt ned af den siddende minister.

"Jeg synes, at det er temmelig problematisk, at regeringens største parti skyder forbi så ofte i teledebatten. Det kan jo godt give stof til eftertanke, siger Torsten Schack Pedersen.

At en erhvervs- og vækstminister sætter Trine Bramsen på plads, er sket flere gange før, da Ole Sohn (SF) sad som minister i Erhvervs- og Vækstministeriet.

Her kommenterede Ole Sohn blandt andet et forslag om at forbyde teleselskaberne at markedsføre sig og bruge frekvenser til telefoni.

Ole Sohn har i sin ministerperiode også tidligere været ude og påpege, at udrulningen af mobildatanettet skal ske på et markedsbaseret grundlag modsat et forslag fra Trine Bramsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere