Artikel top billede

Har dine nyansatte stjålet immateriel ejendom med sig?

Mere end halvdelen af de medarbejdere, der blev afskediget eller sagde op i løbet af de sidste 12 måneder, tog fortrolige data fra virksomheden med sig. Hvordan beskytter du immateriel ejendom?

Computerworld News Service
Tager dine tidligere medarbejdere immateriel ejendom (intellectual property, IP) med sig, når de forlader virksomheden?

Eller endnu værre, skaber nyansatte risiko for sagsanlæg mod din organisation ved at medbringe immateriel ejendom, som de har stjålet fra deres sidste arbejdsgiver?

Et nyt globalt survey fra Symantec og The Ponemon Institute viser, at halvdelen af alle medarbejdere, der blev afskediget eller sagde op i løbet af de sidste 12 måneder, beholder fortrolige data fra deres tidligere arbejdsgiver, mens 40 procent heraf oplyser, at de har planer om at bruge disse data i deres nye job.

I oktober og november 2012 gennemførte The Ponemon Institute et survey af 3.317 personer fra USA, Storbritannien, Frankrig, Brasilien, Kina og Sydkorea.

Respondenterne var gennemsnitligt 35 år og fra virksomheder med gennemsnitligt 7.000 medarbejdere.

Mere end halvdelen af respondenterne tilstår, at de e-mailer forretningsdokumenter fra deres arbejde til deres private e-mailadresser.

41 procent oplyser at gøre det mindst en gang om ugen. Samme andel fortæller, at de downloader immateriel ejendom til deres private tablets eller smartphones.

Gør da ikke noget forkert

"Størstedelen af de medarbejdere, der overfører arbejdsdokumenter ud af virksomheden, er ikke rigtigt klar over, at de gør noget forkert," forklarer Tim Matthews, der er chef for produktmarkedsføring i Data Loss Prevention Group hos Symantec.

"Mange ender med at Gmaile materiale til sig selv, så de kan arbejde på det fra deres hjemmecomputer. Og vi ved for eksempel, at en femtedel af alle hjemmecomputere er inficeret med malware."

En af grundene til dette problem er ifølge The Ponemon Institute, at de fleste medarbejdere tror, at der ikke er noget galt med at overføre forretningsdata til deres personlige enheder eller cloud-tjenester.

"En tredjedel giver udtryk for den holdning, at det er OK, så længe medarbejderen ikke selv får nogen økonomisk vinding ud af det, mens cirka halvdelen retfærdiggør deres handlinger ved at mene, at det ikke er til skade for virksomheden," skriver The Ponemon Institute i sin rapport.

Få tre gode råd til håndtering af tyveri

"Andre mener, at virksomhederne selv bærer ansvaret, fordi de ikke strikt håndhæver reglerne og proaktivt sikrer dataene. Disse resultater peger på, at medarbejderne enten ikke er klar over eller anderkender deres egen rolle i forhold til at sikre fortrolige data tilhørende virksomheden."

Herudover er det muligt, at medarbejderne har en ret afslappet holdning til data ejet af virksomheden, fordi de tror, at det er den person, der har skabt materialet, der har ejerskabet over det, fremhæves det i rapporten.

"Stillet overfor et tænkt scenarie, hvor en softwareudvikler genbruger kildekode, han eller hun har skabt til en anden virksomhed, vurderer 42 procent af respondenterne, at der ikke er noget forkert i det, og at den givne softwareudvikler bør have en andel af ejerskabet over sine egne frembringelser," står der i rapporten.

"De tror, at udvikleren har ret til at genbruge koden, selv når udvikleren ikke har tilladelse fra virksomheden. Disse resultater fremstiller dagens vidensarbejder som uvidende om, at intellectual property tilhører virksomheden."

Forurener virksomheden

Ikke alene er det et problem for den virksomhed, der mister immateriel ejendom, men det er også et potentielt stort problem for den virksomhed, der ansætter en medarbejder, der medbringer stjålet immateriel ejendom i sit nye arbejde.

"Det skaber potentiale for forurening af virksomhedens intellectual property," kommenterer Matthews. "Det handler ikke blot om et brud på sikkerhede n eller et tab af forretningsdata. Nu har du også et potentielt søgsmål på halsen."

Medarbejderne bærer dog ikke det fulde ansvar for problemet, mener Matthews, da mange virksomheder ikke klarer at udvikle en ordentlig sikkerhedskultur.

Kun 38 procent af de adspurgte medarbejdere svarer, at deres chef ser datasikkerhed som en forretningsprioritet, mens 51 procent mener, at det er acceptabelt at tage forretningsdata med sig hjem, fordi deres virksomhed ikke strikt håndhæver reglerne på området.

"Kort sagt, så gør virksomhederne ikke noget ved det," siger Matthews.

"Og fordi det ikke har nogen konsekvenser - der er ingen kontrol - så begynder folk at føle, at de kan slippe af sted med det, fordi virksomhederne er ligeglade. Virksomhederne bruger ikke tid på at kontrollere, hvad der sker med deres intellectual property."

Sådan håndterer du tyveri

Matthews har tre anbefalinger til, hvordan man håndterer risikoen for internt tyveri af immateriel ejendom:

Oplys dine medarbejdere:
Som virksomhed er man nødt til at oplyse sine medarbejdere om forsvarlig omgang med immateriel ejendom og hjælpe dem til at forstå, at det er forkert at tage fortrolige dokumenter med sig hjem.

Derfor skal du kigge grundigt i kontrakten

Opmærksomhed angående tyveri af immateriel ejendom bør være en integreret del af den almindelige oplysning om procedurerne for datasikkerhed.

Håndhæv fortrolighedsaftalerne:
Næsten halvdelen af tilfældene af internt tyveri af materiale havde virksomheden en aftale på plads med den givne medarbejder angående immateriel ejendom.

Det peger på, at virksomhederne er nødt til at benytte et tydeligere sprog i sådanne aftaler. Herudover bør et afskedsinterview indeholde fokuserede samtaler om medarbejdernes fortsatte ansvar for at beskytte fortrolige oplysninger og tilbagelevere alle virksomhedens data og ejendomme.

Her er det vigtigt, at medarbejderne forstår, at reglerne vil blive håndhævet, og at eventuelle krænkelser kan få negative konsekvenser for dem selv og deres eventuelle fremtidige arbejdsgivere.

Brug løsninger til monitorering:
Implementer en databeskyttelses-løsning, der holder styr på uretmæssig adgang til og anvendelse af immateriel ejendom, og som automatisk gør medarbejderne opmærksomme på det, hvis de bryder reglerne.

Det vil øge opmærksomheden på god sikkerhedspraksis og nedsætte forekomsten af tyveri.

Her er den bedste kur

"Hvad angår mobile medarbejderes tyveri af forretningshemmeligheder, så er forebyggelse den bedste kur," kommenterer Dave Burt, der er stifter af Mobility Legal P.C.

"Vi oplever konstant, at afgående medarbejdere ikke forstår deres forpligtelser med hensyn til at holde på forretningshemmeligheder, men vi oplever lige så tit virksomheder med særdeles mangelfulde procedurer til beskyttelse af værdifuld IP," påpeger Burt.

"Men alle taber, når en mobil medarbejder stjæler forretningshemmeligheder, og det gælder både virksomheden, som investerede i IP'en; medarbejderen som stjal den; og den virksomhed, som modtager den - også selvom det sker uden virksomhedens kendskab - da denne virksomhed som regel må forsvare sig i et efterfølgende søgsmål."

"Før medarbejderes afsked bør man gennemgå eventuelle aftaler, de sandsynligvis ikke har kigget på i årevis, finde frem til alle de steder medarbejderne har gemt følsomme forretningsdata og sørge for at få dem tilbage, og desuden sikre sig, at medarbejderne forstår deres fortsatte forpligtelser til ikke at bruge eller røbe virksomhedens forretningshemmeligheder."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”