Artikel top billede

Derfor hiver it-svindlers ekskone dansk bank i retten

Millioner af kroner til en skilsmisse, der angiveligt var med til at vælte danske it-kæmpe, får nyt retligt efterspil.

Læs også:

It-svindlers ekskone fortsat i clinch med bank

Dansk it-direktør er nu i fængsel: Skal sidde i seks år

12 år efter krak: Nu hives bestyrelsen i retten

Et af de største kollaps nogensinde i den danske it-branche var, da chipkortvirksomheden Memory Card Technology gik ned med et brag.

Siden fortalte den kendte it-direktør John Trolle, at en skilsmisse fra hustruen Janni Trolle, der krævede 100 millioner kroner, var med til at trække tæppet væk under it-virksomheden.

Nu skaber disse penge ny ballade godt 13 år efter kollapset - og mange år efter John Trolle blev idømt en fængselsdom på seks år for økonomisk kriminalitet, som han er igang med at afsone.

For status er i dag, at Janni Trolle er blevet voldsomt sur på Jyske Bank, som hun kræver mere end 50 millioner kroner af i erstatning.

Hun kræver 36 millioner kroner som privatperson og 18 millioner kroner via sit firma for dårlig rådgivning fra bankens side.

I januar i år tabte hun dog sagen med et brag.

Men nu er sagen anket og skal altså behandles igen.

Sådan tabte hun alle pengene

En udskrift af dommen afsagt i retten i Århus den 11. januar 2013 mellem Janni Trolle og Wiking Invest ApS mod Jyske Bank A/S, som Computerworld har fået aktindsigt i, afslører hele forløbet.

Det fremgår, hvori uenighederne mellem banken og den tidligere rige aarhusianske kvinde består.

"Janni Trolle kom i forbindelse med en bodeling i besiddelse af et større kontantbeløb. Den 25 februar 2000 indsatte hun fem millioner kroner på en konto i Jyske Bank A/S, og i juli 2001 blev der indsat yderligere 50 millioner kroner," slås det fast i dommen.

Derefter fornemmer man nærmest ud af dommens forskellige beskrivelser af hændelser, at det går over stok og sten.

I hvert fald jongleres der flittigt med millioner af kroner.

Der overføres store summer til USA med henblik på ejendomsspekulation, tales om "gearing i schweizerfranc", optages lån i japanske yen, gøres forretninger med Jyske Bank i Gibraltar og oprettes konto i Lichtensteinische Landesbank.

Samtidig er en ny samlever senere inde over investeringerne.

"Når hun i sin e-mail af 12. oktober 2008 fremsatte ønske om at købe aktier i Carlsberg, D/S Norden og NKT Holding for i alt fem milllioner kroner, var det efter en idé fra hendes samlever René," står der i dommen.

Her oplyses det i øvrigt også, at efter at have købt ovenstående aktier "bad hun om at komme på netbank, idet Rene gerne ville kunne følge med."

Men mange af pengene investeres dog mere traditionelt via Jyske Bank.

Og det er primært risikoprofilen, som parterne er uenige om.

Privatforbrug diskuteres

Imidlertid bliver sagen i sagens natur også et slagsmål om, hvor pengene er endt. Tabt eller eksempelvis brugt?

Her afslører dommen et stort privat forbrug.

2,8 millioner kroner om året

Derfor kommer parterne i det højaktuelle slagsmål om 50 millioner kroner også ind på Janni Trolles privatforbrug.

"Revisionsfirmaet Deloitte har løbende for hvert år af årene 2002 til 2008 udarbejdet en personlig formueopgørelse og skattemæssig opgørelse for Janni Trolle."

"Det fremgår af opgørelserne, at posten privatforbrug eksempelvis indeholder forbrug af dagligvarer, tøj, rejser, vedligeholdelse af ejendom og køb af indbo. Derimod omfatter privatforbruget ikke prioritetetsydelser, indskud på pensionsordninger eller køb af værdipapirer."

"Janni Trolles samlede privatforbrug for perioden 1. januar 2002 til 31. december 2008 er af revisionsfirmaet opgjort til 19.314.000 kr, svarende til gennemsnitligt ca 2,8 mio kr. om året", fremgår det af dommen.

Forklaring fra banken

En rådgiver fra Jyske Bank forklarer ifølge dommen i retten:

"Oprindelig var det Janni Trolles ønske at bruge omkring en million kroner årligt. Der overførtes hver 14. dag 50.000 kr til hendes dankortkonto," står der.

Bankrådgiveren forklarer videre, at han ikke kender andre, der har haft et privatforbrug på op til 3,8 millioner kroner på et år.

Hendes revisor advarede ellers imod forbruget, forklarer han i retten.

"For at have et årligt privatforbrug på 3,8 millioner kroner skal man normalt have en indtægt, der er cirka tre gange så stor. Janni Trolle havde ikke en indtægt, der kunne dække et sådant privatforbrug, og indtægten ville ikke kunne genereres ved investering i obligationer. Han håber, at hun forstod dette forhold, idet de prøvede at forklare hende det. Det er hans opfattelse, at hun forstod, at hun brugte mere, end hun tjente, når de drøftede det."

Men Janni Trolle, der ikke har haft arbejde siden 1999, oplyser, at hun fra 2003 til 2006 byggede nogle huse, som hun solgte med gevinst.

Ifølge Janni Trolle dækkede privatforbruget dog over, at på et tidspunkt havde fire huse, som hun renoverede og solgte.

Janni Trolles 50 millioner kroner får under alle omstændigheder hurtigt ben at gå på.

Det selvom det "det var hendes ønske, at formuen skulle holde hele hendes levetid, og at der også skulle være til hendes børn".

Men forholdet til Jyske Bank er røget sig en tur, selvom flere af hendes økonomiske rådgivere var så tætte, at de var inviteret med til hendes 50 års fødselsdag, fremgår det af dommen.

Nul dialog og retsopgør

Men det slutter brat.

"I forbindelse med at sagen i 2009 blev overført til inkassoafdelingen, og Janni Trolle ikke længere var kunde, blev der indsat koden "kunde ønsker ej korrespondance" , fremgår det af dommen.

Og en bankrådgiveren konkluderer i retten:

"Det var alene finanskrisen, der førte til hendes utilfredshed med banken".

Tilbage står, at Jyske Bank i januar i år blev pure frikendt.

Ja, faktisk skal Janni Trolle betale 6,2 millioner kroner med omkring 25 procent i rente fra den 3. april 2009 og 1,4 millioner kroner i sagsomkostninger.

Men nu er sagen så blevet anket.

I sagen om Memory Card Technology går hovedforhandlingen i en erstatningssag imod John Trolle, bestyrelsen og revisorer, hvor boet kræver mindst 100 millioner kroner, i gang til april i år.

John Trolle afsoner en årelang dom for økonomisk kriminalitet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.