Artikel top billede

Sikkerhedsanalyse: Stuxnet har hærget siden 2005

Den berømte og berygtede Stuxnet-malware har ifølge et sikkerhedsfirma huseret på nettet fire år længere end hidtil antaget. Angrebsmålet har været det samme.

Læs også:
Denne mand stod bag Stuxnet-angreb mod Iran

Stuxnet har startet en tid med cybersabotage

Klare beviser: Så grusom bliver en cyber-krig

Galleri: Her er sikkerhedsbranchens virus-laboratorium

I 2010 blev et af de mest sofistikerede stykker malware, der nogensinde er blevet skrevet, opdaget af sikkerhedsforskerne. 

Stuxnet var uhyre kompleks, og det tog måneder at analysere koden, der skulle vise sig at have en direkte forbindelse til det Hvide Hus i Washington.

Koden, der sendte internetspionage op på et hidtil ukendt niveau, viste, at malware kunne infiltrere kritiske infrastrukturer i nationalstater.

Ny men gammel version

Indtil nu har den tidligste kendte version været 1.001, der kan dateres tilbage til 2009, men nu mener sikkerhedsfirmaet Symantec at have fundet en endnu ældre version af Stuxnet.

Symantec Security Response oplyser, at de har analyseret en kode i version 0,5, som firmaet mener, kan have haft tilknytning til operationer, der har foregået helt tilbage i 2005.

Med andre ord kan Stuxnet have huseret på nettet i op til otte år, hvilket er dobbelt så lang tid som hidtil antaget.

Stuxnet 0,5 har udløbsdato den 4. juli 2009, men der er i følge Symantec stadig inaktive rester, der spreder sig på nettet. 

Udbredelsen har firmaet samlet I denne grafik:

Fordeling af inaktive infektioner med Stuxnet 0,5 i det seneste år. Tallene viser en massiv overvægt i Iran, hvilket også er kodens primære mål. Kilde: Symantec.

Uoverskuelige konsekvenser

Målet for version 0,5 var også Natanz-atomudviklingsfaciliteter i Iran, og koden indeholder angrebsfaciliteter mod en Siemens PLC-enhed, der anvendes på Natanz.

En af de ting, der blev 'legitime' i forbindelse med Stuxnet, var muligheden for, at en stormagt kunne anvende internettet som offensivt våben.

Et scenarie som nogle sikkerhedseksperter stadig frygter.

"Den dag krigen bryder ud, frygter jeg virkelig, hvad der vil til at ske på it-fronten," har den finske sikkerhedsforsker Mikko Hypponen tidligere sagt til Computerworld i et interview om Stuxnet.

Mikko Hypponen har samtidig været en af de bærende kræfter i analyserne af Stuxnet.

It-angreb i fredstid

Han begrunder sin usikkerhed med eksempler på regerings-accepterede angreb på andre stater, som vi allerede har oplevet, og nu får endnu et eksempel på. 

"Stuxnet er blevet identificeret som malware, der er udviklet af den amerikanske regering med præsidenten i spidsen og ligefrem godkendt som angrebsvåben. Flame, der også har trukket store overskrifter på det seneste, falder med stor sandsynlighed i samme kategori."

"Stuxnet, der var rettet mod Siemens-installationer i Irans atom-anlæg, Natanz, er en meget alvorlig angrebsorm. Den er skabt og udsendt uden, at der er krig mellem de to nationer. Derfor gruer jeg for, hvad der kan ske i en krigssituation. Det kan få helt uoverskuelige konsekvenser," vurderer han.

Det er en holdning, der bakkes op af en anden top-sikkerhedsmand.

"Jeg er bange for, at dette blot er starten på en helt ny æra: En æra med cyberkrig og cybersabotage," siger Eugene Kaspersky.

Læs også:
Denne mand stod bag Stuxnet-angreb mod Iran

Stuxnet har startet en tid med cybersabotage

Klare beviser: Så grusom bliver en cyber-krig

Galleri: Her er sikkerhedsbranchens virus-laboratorium
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.