Artikel top billede

Sådan får vi god cybersikkerhed i Danmark: Kopiér USA

Dansk Industri mener, at Danmark skal bevæge sig væk den nuværende nationale cybersikkerheds-strategi. Målet bør være amerikanske tilstande.

Læs også:
Dansk it-tjeneste: Sådan overvåger vi myndighederne

Så meget net-trafik bliver gennemsniffet af dansk tjeneste

Live-data: Så massivt overvåges danskerne netop nu

Se hvor meget du overvåges af din internetudbyder

DI ITEK ser gerne, at dansk cybersikkerhed fremadrettet skal udvides fra nuværende national sikkerhedsstrategi til at have et langt større internationalt snit.

"Jeg synes ikke, at vi skal lave nye europæiske standarder. Vi bør i stedet skele til USA, der er langt længere fremme på området," siger Henning Mortensen, der er chefkonsulent i DI ITEK.

Udtalelsen falder efter at EU har offentliggjort sin nye cybersikkerheds-strategi.

Dansk Industri nikker anderkendende til en række punker i strategien, men mener samtidig, at Europa ikke bør starte på bar bund, men i stedet udnytte erfaringer og etablerer et decideret samarbejde med USA.

Strategien skal udmøntes i et EU-direktiv, der overordnet set handler om at tvinge medlemslandende til at samarbejde omkring cybersikkerhed.

Den dybe sikkerheds-tallerken er allerede opfundet
Et af punkterne, at få fastlagt fælleseuropæiske sikkerhedskrav til virksomheder, der leverer kritiskinfrastruktur.

Og det er netop et af punkterne, hvor Europa kan lære noget af amerikanerne, mener Henning Mortensen.

"Det er særligt organisationen NERC, der har lavet sine krav til energisektoren, vi skeler til," siger Henning Mortensen.

I dag er der ingen danske myndigheder, der fører kontrol med it-sikkerheden hos de virksomheder, der leverer kritisk infrastruktur.

"Vi efterlyser simpelthen, at der stilles samme krav til virksomhederne i Europa, sådan at forsyningssikkerheden bevares," siger Henning Mortensen.

Flere punkter er allerede implementeret
På flere områder er Danmark allerede forbedret til implementering af EU-direktivet.

Det drejer sig om oprettelsen af CERT-struktur, som Danmark allerede er i besiddelse af gennem GovCERT og DKCERT.

"Etableringen af en myndighed på it-sikkerheds området, den har vi i nogen grad gennem Center for Cybersikkerhed, de er ikke som sådan en myndighed endnu, men de kan blive det," mener Henning Mortensen.

Sådan blokerer vi bedst for angreb

Henning Mortensen mener, at det internationale samarbejde er nødvendigt, for at dæmme op for internationale angreb mod danske virksomheder og myndigheder.

Hvorfor kan vi ikke håndtere it-sikkerheden på nationalplan?

"Fordi vi kan se, at angrebene ikke kommer fra Danmark, og vi kan ikke komme efter de kriminelle, med mindre vi har et internationalt samarbejde,"

Samarbejdet er jo allerede etableret hos de europæiske CERT'er, er det ikke nok?

"GovCERT har deres prober hos myndighederne og i visse private virksomheder, men det er stadigvæk et meget lille netværk," siger Henning Mortensen.

Han fremhæver samtidig, at europæiske myndigheder med fordel også kan samarbejde med private virksomheder omkring informationsdeling.

"Hvis man sammenligner med den globale sikkerhedsvirksomhed Symantec. De har prober siddende overalt i verden, og på den måde meget bedre rustet fordi de har det internationale perspektiv, end vi nogensinde kan få,"

Er I ikke bekymrede for, at deling af informationer mellem private og offentlige myndigheder vil medføre problemer i forhold til privacy?

"Absolut. DI har netop gennem fem-seks år, været en af de største privacy-forkæmpere i Danmark, men direktivet fra EU formaner overholdelsen af persondataforordningen," siger han og afslutter:

"Det handler ikke om behandling af persondata, det handler derimod om, at beskytte de maskiner, der er placeret rundt omkring i den kritiske infrastruktur."

Læs også:
Dansk it-tjeneste: Sådan overvåger vi myndighederne

Så meget net-trafik bliver gennemsniffet af dansk tjeneste

Live-data: Så massivt overvåges danskerne netop nu

Se hvor meget du overvåges af din internetudbyder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.