Artikel top billede

Derfor må en CIO aldrig bruge ordet 'kunde'

Klumme: Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis en CIO begynder at kalde den forretning, som han betjener, for sine 'kunder.' Se her, hvorfor det er et galt spor at slå ind på.

Det er altid en fornøjelse at høre en CIO tale passioneret.

For nylig havde jeg en sådan oplevelse, da Christian Mezler-Andelberg, CIO for den østrigske producent af bilkomponenter Magna-Steyr, indtog scenen på Computerworld CIO Executive Update.

For Christian Mezler-Andelberg har en kæphest, og det er en stor en af slagsen.

Når han hører en CIO-kollega eller en af sine ansatte i it-organisationen kalde resten af forretningen og slutbrugerne for "it-organisationens kunder," ser han med egne ord rødt.

Ikke din kunde

I en tid med øget professionalisering af it-afdelingen, med alt hvad dertil hører af interne SLA'er og afregninger, er det imidlertid ikke en atypisk formulering.

Men Magna-Steyr-CIO'en har ret: Forretningen og brugerne er ikke dine kunder, og de bør ikke omtales som kunder.

Og hvorfor så ikke det?

Svaret ligger i ordet.

Kunder er nogen, man markedsfører sig overfor.

Kunder er nogen, man sælger til. Kunder er nogen, der bestiller en vare - og kunderne har altid ret.

Overfører man det til forholdet mellem forretning og it-organisation, skal det gerne stå lysende klart, at det ikke er en gangbar dynamik for en moderne virksomhed.

Den store transformation

Netop i disse år gennemgår it-organisationen, og ikke mindst lederrollen - hvad end titlen er it-direktør, CIO, it-chef eller andet - en markant transformation.

Det er bevægelsen fra forretningens teknologileverandører til forretningens nødvendige samarbejdspartnere.

Det er en bevægelse, der sker i en erkendelse af, at i 2013 er den rigtige - med tyk streg under rigtige - brug af teknologi og teknologiske løsninger forskellen mellem at være førende på markedet og at sakke agterud.

Det er også en bevægelse, som it-organisationen skal omfavne, og hvor semantikken skal følge med.

Men hvis brugerne og forretningen ikke er kunder, hvad er de så?

Her vil jeg give ordet tilbage til Christian Mezler-Andelberg, der havde et meget enkelt svar:

De er dine kollegaer.

For kollegaer er nogen, man samarbejder med.

Line Ørskov er chefredaktør på Computerworld.

Læs også:

Her er opskriften: Sådan bliver du en dygtig CIO.

Danmarks bedste CIO: Sådan har vi effektiviseret.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner.

Disse fire roller skal den moderne it-chef mestre.

Tjeklisten: Sådan får du styr på din forretning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Kan ikke skifte leverandør: Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle uden udbud
Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle, der er eneste selskab, der kan levere den software, som regionen er afhængig af. “Et skifte fra Oracle-teknologi til anden teknologi er noget nær umuligt,” konkluderer regionen.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.