Artikel top billede

Så meget scorer Skat, mens du venter på årsopgørelsen

Ventetiden på skats hjemmeside kan virke urimelig lang, når man nu bare vil se, om man skal have penge tilbage. Men venteminutterne skæpper godt i Skats pengekiste.

Læs også:
I dag kommer det helt store stormløb mod skat.dk

Skat: Derfor tager vi den helt med ro under bruger-storm

Når Skat har lagt sammen og trukket fra for at komme frem til det beløb, som du enten skal betale eller have tilbage efter årsregnskabet, så kan du forvente ventetid foran skærmen.

For et par år tilbage betød tilstrømningen til skat.dk, at siden bragede ned, når årsopgørelserne kom.

Derfor indførte Skat det kø-system, som vi alle er stødt på i den seneste uge, og som mange har bandet over.

Men der er mening med galskaben, lyder det fra skat.

Digitaliseringen af skatteområdet har nemlig både betydet væsentlige besparelser og meget hurtigere betjening af borgerne.

"Der er flere aspekter i det. For det første så sender vi langt mindre papir ud til borgerne. Det giver en porto-besparelse på 15 millioner kroner," fortæller Klaus Østergård Jensen, kontorchef i skat.

Solide besparelser

Desuden har Skat en meget massiv besparelse på lønninger i organisationen som en direkte følge af digitaliseringen.

"Ser man på digitaliseringen af Skat, så er der jo en meget større historie. Går man ti år tilbage, var alle selvangivelser på papir, skulle sendes med posten og alle tal tastes ind i hånden," fortæller Klaus Østergård Jensen og fortsætter:

"Vi har ikke lige et tal for hvor meget, der spares, men det er mange penge. Ser man på antallet af medarbejdere i 2005-2006, hvor man sammenlagde skatteopgaverne mellem kommuner og i stat, var der ansat cirka 12.000 personer ansat. I dag er vores måltal i Finansloven cirka 8.000."

Den markante mandskabsbesparelse skyldes både stordriftsfordele og bedre organisering, men it har også en væsentlig andel af ansvaret.

"Digitaliseringen af borgerområdet har betydet, at der ikke er brug for så mange hoveder."

Sådan kan systemet inddrive flere penge

På trods af de store mandskabsbesparelser er skatteinddrivelsen blevet både hurtigere, langt mere effektiv og præcis.

"Digitaliseringen giver en bedre service. Tidligere tog det eksempelvis tre uger at sende årsopgørelsen ud. I dag skal skatteyderen vente ganske få minutter på nettet."

Flere kroner i kassen

Samtidig med lavere omkostninger og mindre papir-bøvl har digitaliseringen også haft den konsekvens, at der inddrives flere penge, og at skatteyderne betaler de beløb, som de rent faktisk skal.

"Gennem it-løsningerne inddrives flere af de manglende skattebetalinger. Indberetningerne er langt mere præcise, og derfor bliver udregningerne på årsopgørelserne tilsvarende bedre," siger Klaus Østergård Jensen.

Skat måler løbende på hvad, som bliver indbetalt og hvad, der rent faktisk skal betales i skat.

"Her kan vi se, at skattegabet på personområdet hele tiden falder. I gennem de sidste ti er det tal faldet med cirka en procent om året til i dag at være på under tre procent," fortæller Klaus Østergård Jensen.

Digitaliseringen har således gjort skatteindbetalingerne langt mere præcise.

"Mig bekendt er det danske skattegab det mindst i hele verden," lyder det fra kontorchefen.

De danske politikere har en fornemmelse af, at der er mange skattepenge at hente i it-branchen. Læs om det her.

Læs også:
I dag kommer det helt store stormløb mod skat.dk

Skat: Derfor tager vi den helt med ro under bruger-storm
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.