Artikel top billede

Ny type webhosting-firmaer på vej i Danmark

Den danske hostingbranche vil af med sit cowboy-image. Ny brancheforeninger forklarer her, hvorfor hostingbranchen allerede i år vil få et kraftigt troværdighedsløft.

For ganske få år siden var situationen temmelig uigennemskuelig på det danske hosting-marked, hvis lovløshed i flere sammenhænge blev sammenlignet med det vilde Vesten

Lykkeriderne stod i kø for at score hurtige penge på web-hoteller, hvor kunderne kunne risikere at miste alle deres data på for derefter blive efterladt med håret i postkassen fremfor at have en velfungerende hjemmeside på nettet.

Sådan ser hosting-landskabet egentligt stadig ud med Match2webs dataudleverings-problemer og søsterselskabet SecNets konkurs, som blandt andre Danmarks Radio har skrevet om for nyligt som de seneste skrækeksempler. 

Andre eksempler på en anarkistisk branche med ulykkelige kunder er sagerne om Buydomains.comAspect Networks og firebee,dk

Vejrer morgenluft 
Men alligevel er der spirende optimisme at spore hos Brancheforeningen for IT-hostingvirksomheder i Danmark (BFIH).

Foreningen blev stiftet i december 2011 med netop det formål at få ryddet ud blandt hosting-cowboys, der ikke tøver med at skyde fra hoften, når nye kunder skal indfanges i folden.

I dag er der knap 50 hosting-virksomheder meldt ind BFIH ud af omkring 200 danske hosting-selskaber.

Medlemmerne underlægger sig en årligt tilbagevendende certificering og betaler det årlige medlemsgebyr på 15.000 kroner, der på længere sigt skal være med til at skille fårene fra bukkene i hosting-branchen.

"Man kan sige, at vi er gået fra det vilde vesten til, at vi nu har fået en forfatning, og der er også kommet en del nye sheriffer til i hosting-branchen, og det vil gavne både vores branche og slutkunderne," bedyrer formand for BFIH, Niels Reinau. 

Et hemmeligt mærke

Hvis vi lige lægger cowboy-jargonen til side et øjeblik, så forklarer Niels Reinau, at den nye forfatning består af hosting-kvalitetsmærket, som er en pendant til webhandlernes e-mærke.

"Det koster blod, sved og tårer at få det kvalitetsmærke, så det vil være noget, som slutkunderne forhåbentligt lægger mærke til og vælger leverandør ud fra," bedyrer BFIH-formanden.

Han fortæller, at der i dag er blot tre hosting-selskaber indehavere af kvalitetsmærket.

Telebranchen er det helt store skræmme-eksempel

Det antal vil ifølge BFIH-formandens tidsplan stige til små 50 virksomheder inden for et halvt år, hvor kvalitetsmærket også vil blive markedsført bredt med et nyt og indtil videre hemmeligt navn.

"Vi venter lige med at offentliggøre navnet, indtil videre har flere af vores medlemmer certificerede. Men det vil formentligt blive offentliggjort inden for de næste tre måneder", lyder det fra Niels Reinau.

Frygter telebranche-image

Ifølge BFIH-formanden vil mærket udmærke sig ved, at det er det synlige bevis på, at en hosting-virksomhed med kvalitetsmærket på hjemmesiden kan differentiere sig i forhold til konkurrenterne.

"Der vil uden tvivl komme et konkurrencemæssigt pres på resten af hosting-branchen, fordi kunderne vil efterspørge hosting-kvalitetsmærket, når de skal købe hosting," lyder logikken fra Niels Reinau.

Mærket er baseret på ISAE 3402-standarden og ISO 27002-standarden, som er henholdsvis en revisionsstandard og en sikkerhedsstandard. 

Det betyder, at alle medlemmer med kvalitetsmærket for eksempel skal lade deres regnskaber, forsikringer og til dels deres tekniske setup blive undersøgt af en uafhængig it-revisor.

Revisoren skal derefter godkende papirerne og skrive under på, at der er tale om økonomisk veldrevne virksomheder, der med stor sandsynlighed også findes i morgen, før hosting-selskabet kan klistre kvalitetsmærket op på hjemmesiden.

Derudover er BFIH-medlemmer med kvalitetsmærket også forpligtede til at leve op til en række markedsføringsmæssige standarder, hvor de tydeligt skal oplyse kunderne om deres forretningsvilkår.

"Vi vil nødigt havne i samme grøft som telebranchen, som har en meget lav troværdighed hos slutbrugerne. Derfor mener vi godt, at vi med hosting-kvalitetsmærket kan regulere os selv," siger Niels Reinau.

Derfor ikke slut med at sælge billige web-løsninger

Han indskyder, at mærket derimod ikke stiller krav til eksempelvis backup og support.

Derimod fordrer det, at man tydeliggør backup- og supportniveauet i sit markedsføringsmateriale, så kunderne er informeret klart og tydeligt, hvilke vilkår de indgår deres hosting-kontrakter på.

De billiges fest fortsætter

Niels Reinau fortæller, at festen for de allerbilligste hosting-selskaber langtfra er slut, da man kan markedsføre sig ud af et relativt spinkelt it-miljø med en lav grad af service.

"Vi ønsker at skabe en klar varedeklaration, så kunderne nøjagtigt kan se, hvad de får, når de indgår en aftale med en hosting-udbyder," siger han.

Samtidig har brancheforeningen også ideer om en fond, der i lighed med eksempelvis Rejsegarantifonden kan hjælpe nødstedte danskere i udlandet med at komme hjem.

I hosting-regi skal fonden hjælpe slutbrugere, der er rendt ind i et konkursramt hosting-selskab med at holde selskabet kørende, indtil en køber har meldt sig på banen.

Indtil videre er det dog småt med midlerne i den godt et år gamle hosting-brancheforening, så den plan ligger formentlig på tegnebrættet en rum tid endnu.

Kan hjælpe med data-recovery

Formanden for Brancheforeningen for IT-hosting-virksomheder i Danmark, Niels Reinau, forklarer dog, at selve kvalitetsmærket indirekte kan hjælpe slutbrugere, hvis data og hjemmesider er havnet i hænderne på et lukket selskab.

Det skyldes, at der igennem en årlig, grundig it-revision er klarlagt, hvordan det enkelte BFIH-medlems økonomi og forretning kører.

"Ofte har kurator og købere svært ved at gennemskue et konkursramt selskabs egentlig værdier, og så kan det være svært at finde en interesseret køber. Med kvalitetsmærket vil det blive nemmere, og brancheforeningen hjælper desuden med at finde en ny køber til sine medlemmer," fortæller Niels Reinau.

Det vil vise sig omkring sommerferien, om formanden har ret i sine antagelser om, at der er nye vinde på vej i den danske hosting-branche.

For til den tid anslår han, at næsten samtlige små 50 BFIH-medlemmer har erhvervet sig hosting-branchens kvalitetsmærke, der eftersigende skal være den afgørende forskel på de gennemskuelig og mindre gennemskuelige hosting-selskaber.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.