ADSL-kunder tvinges til fastnet-telefoni

Danskere, der dropper fastnet-telefonen for i stedet at satse på mobilen og en bredbåndsforbindelse, skal ikke regne med at spare penge. TDC skal nemlig have dækket udgifterne til den uudnyttede fastnet-forbindelse, og regningen lander hos forbrugerne eller vrede bredbåndskonkurrenter.

Private forbrugere, der dropper fastnettelefonen for at nøjes med et mobiltelefon-abonnement og en ADSL-forbindelse, er ofte ilde stedt.

Mange steder i landet kan det nemlig kun lade sig gøre at få en ADSL-forbindelse, hvis man betaler for et fastnet-abonnement oven i hatten.

- Den store udfordring på det danske marked er, at TDC's grossist-ADSL forudsætter en fastnetlinie. Hvis ikke forbrugeren har et fastnetabonnement, skal ADSL-udbyderen betale for det, siger den administrerende direktør for Tele2 i Danmark, Niclas Palmstierna.

Derfor, gør han det klart, kan det ikke betale sig for Tele2 at tilbyde ADSL, hvis ikke kunden har et abonnement på fastnettelefoni på TDC's linie.

- Det er dybt urimeligt for både forbrugerne og os andre bredbåndsudbydere, da begge parter i sidste ende kommer til at betale en overpris til TDC, siger Roland M. Andersen, finansdirektør for Cybercity.

Forbrugerne får nemlig ADSL via telefonnettet, der ejes af den største spiller på markedet, TDC.

TDC's ejerskab af nettet betyder, at andre bredbåndsudbydere - som Cybercity, Tiscali eller Tele2 - lejer dele af nettet for at levere bredbånd til kunderne.

Udbyderne kan leje sig ind på nettet på tre forskellige måder. Enten lejer bredbåndsselskaberne sig det såkaldt rå kobber, altså to kobbertråde fra telefoncentralen ud til kunden. Det kan også ske via en forbindelse, som bliver delt med en telefonlinie. Den sidste mulighed er at købe det færdige ADSL-produkt på grossistbasis hos TDC. Det bliver benævnt bitstream access (BSA).

Ofte vælger selskaberne en af de to første muligheder, hvor de selv bidrager med opsætning af teknisk udstyr, men i mange tilfælde tvinges bredbåndsleverandørerne til bitstream access, fordi der ikke er ledige kobberkobler fra centralen ud til kundens adresse.

Ifølge den seneste telestatistik fra 1. halvår 2003 findes der 331.000 ADSL-forbindelser med bitstream access, mens 48.000 bredbåndsforbindelser går direkte over det rå kobber. Kun 11.000 forbindelser går via en delt forbindelse.

Sag rejst hos IT- og Telestyrelsen

Bredbåndsselskaberne hævder, at TDC udnytter situationen, da selskabet både kræver penge for ADSL- og fastnet-abonnement, når du køber grossistproduktet bitstream access.

Den dobbelt lejeafgift til TDC tvinger i mange tilfælde de øvrige bredbåndsudbydere til at fortælle kunderne, at de ikke kan levere ADSL uden et fastnetabonnement på adressen. De har ganske enkelt ikke mulighed for at tjene penge på ADSL-linien.

I andre tilfælde betaler bredbåndsselskaberne fastnet-abonnementet for at holde på kunderne.

- I øjeblikket betaler vi, hvis det er nødvendigt, men det er jo en uholdbar situation. Vi har rejst sagen i IT- og Telestyrelsen, som har givet Cybercity medhold i, at TDC skal tilbyde Cybercity, og dermed forbrugerne, et produkt, der løser denne problemstilling. Vi forventer, at TDC efterkommer denne anmodning snarest, siger Roland M. Andersen.

Hos IT- og Telestyrelsen bekræfter sagsbehandler Christina Nissen, at styrelsen har anmodet TDC om at blive enige med Cybercity i sagen, men styrelsen har ikke pålagt TDC en bestemt løsningsmodel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere