Artikel top billede

(Foto: Google)

Sådan kan super-algoritme revolutionere dit datacenter

Storagekrævende videofiler hober sig op i datacentrene og medfører stigende energiomkostninger. En ny type algoritmer kan løse det problem. Læs hvordan.

Hvis der er noget, der kan give enhver it-chef sved i armhulerne, er det frygten for et nedbrud i datacenteret.

Samtidig river økonomichefen sig formentlig i håret på grund af elregniningen, der - som datamængderne - er for opadgående.

Nu har forskere fra Massachusetts Institute of Technology imidlertid set nærmere på de algoritmer, der anvendes i datacentrene - og på, hvilken betydning algoritmerne har for energiforbruget og storagebehovet. 

Konklusionen er, at man godt kan mindske antallet af data-kopier i et datacenter og dermed storagebehovet, uden at det behøver at gå ud over brugeroplevelsen.  

Det viser sig, at man formentlig kan spare op mod 35 procent i kapacitetsomkostninger og energiudgifter, skriver MIT Technology Review.

Derfor er videofiler en udfordring

Grundlæggende handler den nye type algoritmer om at sikre, at der ikke opbevares flere kopier af eksempelvis pladskrævende videofiler end højst nødvendigt.

Forskere fra Alcatel-Lucent's Bell Labs og MIT vil nu teste tesen i det kommende år med henblik på en kommerciel anvendelse af de nye algoritmer.

Besparingspotentialet på 35 procent svarer ifølge MIT Technology Review i gennemsnit til omkring 16 millioner kroner om året for et datacenter eller 105 millioner kroner i hele datacenterets levetid.

Når der er så stort et potentiale for forbedringer, skyldes det, at en videofil typisk opbevares i forskellige bidder i datacenteret, hvor hver enkelt bid så hentes til brugerens computer midlertidigt, når der er behov for det under afspilningen.

Samtidig opbevares der kopier af de forskellige dele af videofilen i tilfælde af, at et diskdrev går ned.

Sådan fungerer super-algoritmen

Forskerne fra MIT mener, at man ved hjælp af den nye type algoritmer vil kunne mindske storagebehovet og dermed energiudgifterne betydeligt.

"Den nye teknologi, netværkskodning, skærer ned på redundansen uden at ofre den glidende oplevelse," skriver MIT Technology Review.

"Algoritmer omdanner de data, der udgør videoen, til en serie matematiske funktioner, der, hvis der er behov for det, kan bruges til ikke bare den del af videoen, men også til andre dele. Dette giver en form for backup, der ikke er afhængig af, at man opbevarer kopier af data."

De nuværende storage area networks (SAN) er ifølge forskerne designet på en måde, så mange brugere kan services samtidig, og så den gennemsnitlige kvalitet bibeholdes.

Der er særligt fokus på at undgå, at bestemte data-bidder er utilgængelige på et givent tidspunkt, blandt andet ved hjælp af redundans.

Det har imidlertid sine omkostninger, ikke mindst når datamængder bare stiger og stiger.

I det researchdokument, der er udgivet om denne type datacenteralgoritmer, kan man læse, at datacentrenes globale kapacitetsbehov vil være firedoblet i år 2020 i forhold til det nuværende behov.

Mange veje til forbedringer

Datacenteret har været genstand for en betydelig modernisering i en tid, hvor klima, grøn it og energiudgifter for alvor er kommet på dagsordenen.

Det skyldes, at det ikke bare er tydeligt, at mængden af data, der skal opbevares, stiger markant, men også at strømudgifterne næppe vil falde.

Derfor har industrien fokuseret meget på alt fra servervirtualisering til smartere kølemetoder og mere energieffektive servere.

Algoritmerne, der styrer hele slagets gang, kan meget vel være en ny vej til effektiviseringer.

Læs også:

Derfor går Danmark glip af gigantiske datacentre

Sådan sparer danske datacentre kassen på vinterkulden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere