Artikel top billede

It-brugere enige: Vil have Windows-startknap tilbage

Microsoft er helt ude at trit med de professionelle it-brugere, når det kommer til beslutningen om at fjerne startknappen i Windows. Men beslutningen var - tilsyneladende - velbegrundet.

Microsofts beslutning om at fjerne startknappen i den seneste version af Windows giver muligvis rigtig god mening i Redmond-hovedkvarteret, men spørger man læserne af Computerworld, er opbakningen alt andet end overbevisende. 

Computerworld stillede i sidste uge spørgsmålet, om startknappen skal tilbage i Windows?

Ud af de 556 læsere, der har stemt, lyder svaret fra 79 procent: "Ja, lad os få den tilbage."

Blot 14 procent mener, at "det var godt, at Microsoft fjernede den," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det var netop den holdning blandt it-brugerne, der i sidste uge fik blandt andre Forrester-analytiker J.P. Gownder til at argumentere for, at Microsoft skal bringe startknappen tilbage i Windows med den næste opdatering af Windows 8. 

"At give brugerne velkendte værktøjer vil ikke være at overgive sig, men snarere et tegn på, at Microsoft lytter til brugerne," lød det blandt andet fra J.G. Gownder, der havde en række argumenter for, hvorfor der ikke er nogen vej uden om for Microsoft.

"Desktop mode forbliver væsentlig for brugeroplevelsen, hvilket betyder, at det skal fungere mindst lige så godt som i Windows 7."

Afstemningen på Computerworld kom ud med følgende resultat:


Derfor fjernede Microsoft startmenuen
Tilbage i oktober 2011 forklarede Microsoft og daværende Windows-boss Steven Sinofsky beslutningen i et længere blogindlæg:

"Startmenuen er en af de mest synlige dele af Windows, så vi tager ikke let på nogen ændringer af den."

"Miljøet omkring Windows har ændret sig umådeligt meget, siden vi første gang introducerede startmenuen, og vi ønsker at sikre os, at vi stadig leverer en oplevelse, der er både relevant og i tråd med den dynamiske computer-verden, vi lever i i dag," lød det blandt andet fra Microsoft.

Allerede dengang var flere brugervenlighedeksperter dog skeptiske over for Microsofts planer, som brugerne kritiserede. 

"Jeg deler bekymringerne. Hele ideen med Windows OS har hidtil været produktivitet, og det var endda selve salgsbudskabet for XP - for novicer såvel som for rutinerede brugere," forklarede Thomas Visby Snitker, direktør i usability-firmaet SnitkerGroup. 

"Det er et helt klassisk dilemma i softwareudvikling. Produktivitet støttes af mange ting, og mange reagerer negativt på ændringer i OS-brugergrænsefladen i forbindelse med versionsskift. De skal lære nyt, men har ikke bedt om det, og det går ud over produktiviteten, indtil det nye er tillært," sagde han dengang til Computerworld.

Men Microsoft mente selv at have helt konkrete tal, der beviste, at startmenuen var ved at blive irrelevant i Windows - og derfor skulle fjernes.

"I bruger ikke længere Start"

I blogindlægget fremlagde Microsoft dokumentation for, at brugerne af Windows ikke længere anvendte startmenuen så ofte som tidligere.

Faktisk kunne Microsoft i brugerstatistikkerne se, at der fra Vista til Windows 7 var sket et fald på hele 61 procent i brugen af startmenuen til at tilgå 'billeder.'

Der var også sket et fald på 56 procent i forhold til 'dokumenter,' 54 procent færre tilgik 'kontrolpanel' via startmenuen, og 42 procent færre valgte at gå via start for at klikke på 'alle programmer.'

I stedet valgte brugerne i stigende grad at anvende den proceslinje, der blev introduceret med Windows 7.

Den udvikling i brugen af Windows førte Microsoft frem til beslutningen om at fjerne startmenuen.

"Da vi nu ved, at de fleste af jer bare kan (og gør det) bruge proceslinjen til at få adgang til de ting, I oftest bruger på skrivebordet, har det givet os mulighed for at gøre Start endnu bedre til sine unikke styrker og give mulighed for nye scenarier."

"Forbedrede søgninger, mere plads til alle dine programmer, levende fliser med aktivitet og bedre muligheder for tilpasninger bliver pludselig muligt, når den ærværdige, men aldrende Startmenu bliver omdannet til en moderne Startskærm."

Microsofts Steven Sinofsky forlod højst overraskende Microsoft blot få uger efter, at Windows 8 var blevet sendt på markedet.

Steve Ballmer svarer igen

Steve Ballmer har selv tidligere kommenteret på beslutningen om at droppe startknappen i Windows. Det skete, da en journalist fra The Associated Press sidste efterår under et pressemøde spurgte, om det var muligt, at startknappen ville vende tilbage? 

"Du har en hel skærm som startknap," svarede Steve Ballmer dengang med henvisning til den nye Windows-brugergrænseflade.

Ikke desto mindre har der i de seneste uger været massive skriverier om, at startknappen vil vende tilbage til Windows, når Microsoft kommer med den første store opdatering, kendt som Blue eller Windows 8.1.

Opdateringen ventes frigivet senere i år, og det er allerede kommet frem, at Microsoft formentlig vil gøre det muligt at boote direkte til det klassiske Windows-skrivebord, hvilket ikke er muligt i dag, hvor man skal forbi den moderne grænseflade i Windows.

Læs også:

Vild uenighed: Skal startknappen tilbage i Windows?

Balladen om en startknap - en stor mulighed for Microsoft

Microsoft arbejder på en helt ny måde at vise Windows på?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Topdanmark forventer eksplosion i antal kundehenvendelser: Investerer massivt i teknologi til at løse udfordringen
Topdanmark står med et eksplosivt stigende antal kundehenvendelser i de kommende år, som en række nye teknologier skal afhjælpe. Der er dog ikke en konkret forretningscase for uprøvede teknologier, forklarer CTO Thomas Erichsen, som alligevel kaster massive investeringer efter nye værktøjer.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.