Artikel top billede

It-brugere enige: Vil have Windows-startknap tilbage

Microsoft er helt ude at trit med de professionelle it-brugere, når det kommer til beslutningen om at fjerne startknappen i Windows. Men beslutningen var - tilsyneladende - velbegrundet.

Microsofts beslutning om at fjerne startknappen i den seneste version af Windows giver muligvis rigtig god mening i Redmond-hovedkvarteret, men spørger man læserne af Computerworld, er opbakningen alt andet end overbevisende. 

Computerworld stillede i sidste uge spørgsmålet, om startknappen skal tilbage i Windows?

Ud af de 556 læsere, der har stemt, lyder svaret fra 79 procent: "Ja, lad os få den tilbage."

Blot 14 procent mener, at "det var godt, at Microsoft fjernede den," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det var netop den holdning blandt it-brugerne, der i sidste uge fik blandt andre Forrester-analytiker J.P. Gownder til at argumentere for, at Microsoft skal bringe startknappen tilbage i Windows med den næste opdatering af Windows 8. 

"At give brugerne velkendte værktøjer vil ikke være at overgive sig, men snarere et tegn på, at Microsoft lytter til brugerne," lød det blandt andet fra J.G. Gownder, der havde en række argumenter for, hvorfor der ikke er nogen vej uden om for Microsoft.

"Desktop mode forbliver væsentlig for brugeroplevelsen, hvilket betyder, at det skal fungere mindst lige så godt som i Windows 7."

Afstemningen på Computerworld kom ud med følgende resultat:


Derfor fjernede Microsoft startmenuen
Tilbage i oktober 2011 forklarede Microsoft og daværende Windows-boss Steven Sinofsky beslutningen i et længere blogindlæg:

"Startmenuen er en af de mest synlige dele af Windows, så vi tager ikke let på nogen ændringer af den."

"Miljøet omkring Windows har ændret sig umådeligt meget, siden vi første gang introducerede startmenuen, og vi ønsker at sikre os, at vi stadig leverer en oplevelse, der er både relevant og i tråd med den dynamiske computer-verden, vi lever i i dag," lød det blandt andet fra Microsoft.

Allerede dengang var flere brugervenlighedeksperter dog skeptiske over for Microsofts planer, som brugerne kritiserede. 

"Jeg deler bekymringerne. Hele ideen med Windows OS har hidtil været produktivitet, og det var endda selve salgsbudskabet for XP - for novicer såvel som for rutinerede brugere," forklarede Thomas Visby Snitker, direktør i usability-firmaet SnitkerGroup. 

"Det er et helt klassisk dilemma i softwareudvikling. Produktivitet støttes af mange ting, og mange reagerer negativt på ændringer i OS-brugergrænsefladen i forbindelse med versionsskift. De skal lære nyt, men har ikke bedt om det, og det går ud over produktiviteten, indtil det nye er tillært," sagde han dengang til Computerworld.

Men Microsoft mente selv at have helt konkrete tal, der beviste, at startmenuen var ved at blive irrelevant i Windows - og derfor skulle fjernes.

"I bruger ikke længere Start"

I blogindlægget fremlagde Microsoft dokumentation for, at brugerne af Windows ikke længere anvendte startmenuen så ofte som tidligere.

Faktisk kunne Microsoft i brugerstatistikkerne se, at der fra Vista til Windows 7 var sket et fald på hele 61 procent i brugen af startmenuen til at tilgå 'billeder.'

Der var også sket et fald på 56 procent i forhold til 'dokumenter,' 54 procent færre tilgik 'kontrolpanel' via startmenuen, og 42 procent færre valgte at gå via start for at klikke på 'alle programmer.'

I stedet valgte brugerne i stigende grad at anvende den proceslinje, der blev introduceret med Windows 7.

Den udvikling i brugen af Windows førte Microsoft frem til beslutningen om at fjerne startmenuen.

"Da vi nu ved, at de fleste af jer bare kan (og gør det) bruge proceslinjen til at få adgang til de ting, I oftest bruger på skrivebordet, har det givet os mulighed for at gøre Start endnu bedre til sine unikke styrker og give mulighed for nye scenarier."

"Forbedrede søgninger, mere plads til alle dine programmer, levende fliser med aktivitet og bedre muligheder for tilpasninger bliver pludselig muligt, når den ærværdige, men aldrende Startmenu bliver omdannet til en moderne Startskærm."

Microsofts Steven Sinofsky forlod højst overraskende Microsoft blot få uger efter, at Windows 8 var blevet sendt på markedet.

Steve Ballmer svarer igen

Steve Ballmer har selv tidligere kommenteret på beslutningen om at droppe startknappen i Windows. Det skete, da en journalist fra The Associated Press sidste efterår under et pressemøde spurgte, om det var muligt, at startknappen ville vende tilbage? 

"Du har en hel skærm som startknap," svarede Steve Ballmer dengang med henvisning til den nye Windows-brugergrænseflade.

Ikke desto mindre har der i de seneste uger været massive skriverier om, at startknappen vil vende tilbage til Windows, når Microsoft kommer med den første store opdatering, kendt som Blue eller Windows 8.1.

Opdateringen ventes frigivet senere i år, og det er allerede kommet frem, at Microsoft formentlig vil gøre det muligt at boote direkte til det klassiske Windows-skrivebord, hvilket ikke er muligt i dag, hvor man skal forbi den moderne grænseflade i Windows.

Læs også:

Vild uenighed: Skal startknappen tilbage i Windows?

Balladen om en startknap - en stor mulighed for Microsoft

Microsoft arbejder på en helt ny måde at vise Windows på?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere