Artikel top billede

It-brugere enige: Vil have Windows-startknap tilbage

Microsoft er helt ude at trit med de professionelle it-brugere, når det kommer til beslutningen om at fjerne startknappen i Windows. Men beslutningen var - tilsyneladende - velbegrundet.

Microsofts beslutning om at fjerne startknappen i den seneste version af Windows giver muligvis rigtig god mening i Redmond-hovedkvarteret, men spørger man læserne af Computerworld, er opbakningen alt andet end overbevisende. 

Computerworld stillede i sidste uge spørgsmålet, om startknappen skal tilbage i Windows?

Ud af de 556 læsere, der har stemt, lyder svaret fra 79 procent: "Ja, lad os få den tilbage."

Blot 14 procent mener, at "det var godt, at Microsoft fjernede den," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det var netop den holdning blandt it-brugerne, der i sidste uge fik blandt andre Forrester-analytiker J.P. Gownder til at argumentere for, at Microsoft skal bringe startknappen tilbage i Windows med den næste opdatering af Windows 8. 

"At give brugerne velkendte værktøjer vil ikke være at overgive sig, men snarere et tegn på, at Microsoft lytter til brugerne," lød det blandt andet fra J.G. Gownder, der havde en række argumenter for, hvorfor der ikke er nogen vej uden om for Microsoft.

"Desktop mode forbliver væsentlig for brugeroplevelsen, hvilket betyder, at det skal fungere mindst lige så godt som i Windows 7."

Afstemningen på Computerworld kom ud med følgende resultat:


Derfor fjernede Microsoft startmenuen
Tilbage i oktober 2011 forklarede Microsoft og daværende Windows-boss Steven Sinofsky beslutningen i et længere blogindlæg:

"Startmenuen er en af de mest synlige dele af Windows, så vi tager ikke let på nogen ændringer af den."

"Miljøet omkring Windows har ændret sig umådeligt meget, siden vi første gang introducerede startmenuen, og vi ønsker at sikre os, at vi stadig leverer en oplevelse, der er både relevant og i tråd med den dynamiske computer-verden, vi lever i i dag," lød det blandt andet fra Microsoft.

Allerede dengang var flere brugervenlighedeksperter dog skeptiske over for Microsofts planer, som brugerne kritiserede. 

"Jeg deler bekymringerne. Hele ideen med Windows OS har hidtil været produktivitet, og det var endda selve salgsbudskabet for XP - for novicer såvel som for rutinerede brugere," forklarede Thomas Visby Snitker, direktør i usability-firmaet SnitkerGroup. 

"Det er et helt klassisk dilemma i softwareudvikling. Produktivitet støttes af mange ting, og mange reagerer negativt på ændringer i OS-brugergrænsefladen i forbindelse med versionsskift. De skal lære nyt, men har ikke bedt om det, og det går ud over produktiviteten, indtil det nye er tillært," sagde han dengang til Computerworld.

Men Microsoft mente selv at have helt konkrete tal, der beviste, at startmenuen var ved at blive irrelevant i Windows - og derfor skulle fjernes.

"I bruger ikke længere Start"

I blogindlægget fremlagde Microsoft dokumentation for, at brugerne af Windows ikke længere anvendte startmenuen så ofte som tidligere.

Faktisk kunne Microsoft i brugerstatistikkerne se, at der fra Vista til Windows 7 var sket et fald på hele 61 procent i brugen af startmenuen til at tilgå 'billeder.'

Der var også sket et fald på 56 procent i forhold til 'dokumenter,' 54 procent færre tilgik 'kontrolpanel' via startmenuen, og 42 procent færre valgte at gå via start for at klikke på 'alle programmer.'

I stedet valgte brugerne i stigende grad at anvende den proceslinje, der blev introduceret med Windows 7.

Den udvikling i brugen af Windows førte Microsoft frem til beslutningen om at fjerne startmenuen.

"Da vi nu ved, at de fleste af jer bare kan (og gør det) bruge proceslinjen til at få adgang til de ting, I oftest bruger på skrivebordet, har det givet os mulighed for at gøre Start endnu bedre til sine unikke styrker og give mulighed for nye scenarier."

"Forbedrede søgninger, mere plads til alle dine programmer, levende fliser med aktivitet og bedre muligheder for tilpasninger bliver pludselig muligt, når den ærværdige, men aldrende Startmenu bliver omdannet til en moderne Startskærm."

Microsofts Steven Sinofsky forlod højst overraskende Microsoft blot få uger efter, at Windows 8 var blevet sendt på markedet.

Steve Ballmer svarer igen

Steve Ballmer har selv tidligere kommenteret på beslutningen om at droppe startknappen i Windows. Det skete, da en journalist fra The Associated Press sidste efterår under et pressemøde spurgte, om det var muligt, at startknappen ville vende tilbage? 

"Du har en hel skærm som startknap," svarede Steve Ballmer dengang med henvisning til den nye Windows-brugergrænseflade.

Ikke desto mindre har der i de seneste uger været massive skriverier om, at startknappen vil vende tilbage til Windows, når Microsoft kommer med den første store opdatering, kendt som Blue eller Windows 8.1.

Opdateringen ventes frigivet senere i år, og det er allerede kommet frem, at Microsoft formentlig vil gøre det muligt at boote direkte til det klassiske Windows-skrivebord, hvilket ikke er muligt i dag, hvor man skal forbi den moderne grænseflade i Windows.

Læs også:

Vild uenighed: Skal startknappen tilbage i Windows?

Balladen om en startknap - en stor mulighed for Microsoft

Microsoft arbejder på en helt ny måde at vise Windows på?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.