Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Nørgaards mening: Sådan kan vi få sat fut i væksten

Klumme: Efter meget tænken og mange bidrag fra de kloge er jeg klar med planen: Se her, hvordan vi kan sikre vækst i Danmark

Min klumme 14. februar d.å. handlede om et besøg, jeg havde fra PA Consulting, som skulle lave en undersøgelse for IKT Vækstteam-halløjet, som regeringen havde nedsat.

Før PA dukkede op, havde jeg talt med nogle mennesker, der er klogere end jeg: Kasper Tidemann, Henrik Zangenberg, Morten Lund, Tommy Dejbjerg, Christian Lanng, Madsen-Mygdal, Peter Gram, Jim Pedersen, Jakob Hammer og Severin.

Jeg fik nogle gode idéer fra dem og gav dem videre i cue-card-format (med slagordet/overskriften på den ene side og forklaringen på den anden) til PA'erne, så de nemmere kunne huske dem.

Nej, nej og atter nej

Jeg sagde til PA'erne, at jeg gik ud fra, at alle rådata (inklusive mine cue-cards) ville blive lagt åbent ud som offentlige data, så folk kunne bruge dem.

Nej, sagde de.

Jeg sagde til PA'erne, at jeg gerne ville optage interviewet på video, så mine medarbejdere og andre bidragsydere kunne se det bagefter.

Nej, sagde de.

Jeg sagde til PA'erne, at det her ikke så godt ud som udgangspunkt for en god, bred, åben, offentlig debat om, hvad vi skal gøre.

Nu gør jeg det selv

Nå, men så må jeg jo bare selv offentliggøre nogle af de ting, som de kloge hoveder foreslog - nu da der er helt vild gang i vækstpakke-debatten i Folketinget (dette skrives 17. april 2013), og hvor Venstres magnifikke formand efter 542 dages tavshed endelig har givet sit bidrag til at redde Danmark: Lavere priser på Slotspilsner hos Fleggaard.

Jeg er hjemmefødt i de små, røde huse uden for Padborg/Frøslevlejren, så jeg er HELT med på den slags forslag, naturligvis. Man er vel lokalpatriot.

Jeg har i øvrigt af samme grund besluttet mig for at sætte prisen på øl, som jeg uddeler til gæster hjemme hos mig selv, yderligere ned, så de nu vil modtage et mindre kontantbeløb for hver pils, de nakker.

Så har jeg vist gjort lige så meget for væksten som Venstres formand.

Her er planen: Sådan sikrer vi vækst

Er I klar? Her kommer det:

1

Mere IT i IT-uddannelserne. Lidt overraskende for mig.

Det gik igen hos flere. Alle ved, at uddannelserne er blevet udvandede og mere flapsy-hapsy og noget med "krydsfeltet mellem teknikrummet og forretningen", hvilket vil sige, at man ikke kan noget.

Men at flere af vennerne sagde direkte, at for eksempel dataloger ikke kan kode, når de kommer ud - dét var sgu en overraskelse!

2

Arbejdsløse skal kunne hyres gratis og uden bureaukrati i tre til seks måneder af bikse, som prøver at "boot-strappe" nye ting - det vil sige kan tjene ekstra ved at få lavet noget, som de ikke har råd til at få lavet lige nu.

3

Offentlige data frigives via en ordning, der bruger NemID, så man kan styre, hvor meget de anvendes.

Hvis de anvendes "lidt"/privat, er det gratis, mens kommercielle anvendelser kunne takseres blidt og efter evne.

Det ville skabe en infrastruktur for nye apps og nye bikse, mv.

4

Udsættelse af tilbagebetaling af SU, hvis man starter en biks op.

5

Massiv patenthjælp til små bikse.

6

Radikale ændringer af SKI-halløjet, så man for eksempel ikke kun bedømmes på omsætning (gavner IBM og CSC, som har stor omsætning, men også kæmpe underskud - fordi staten ikke kan undvære dem), muligheder for at levere store projekter i mindre klumper og med aktiv hjælp fra det offentlige, og flere andre ting.

Jeg selv foreslog, at hvis man absolut SKAL have udvalg og VækstInnovationOpstarts-halløj i offentligt regi (hvad man jo ikke bør...), så bør flertallet af dem, der bestemmer, i det mindste være nogle, der selv har risikeret noget og også gerne fejlet og/eller lykkedes.

Det bliver spændende at se, om nogle af forslagene kan genkendes i rapporten, nåååår deeeen eeengaaaaang frrrriiiiiigiiiiveees...

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere