Artikel top billede

Nørgaards mening: Sådan kan vi få sat fut i væksten

Klumme: Efter meget tænken og mange bidrag fra de kloge er jeg klar med planen: Se her, hvordan vi kan sikre vækst i Danmark

Min klumme 14. februar d.å. handlede om et besøg, jeg havde fra PA Consulting, som skulle lave en undersøgelse for IKT Vækstteam-halløjet, som regeringen havde nedsat.

Før PA dukkede op, havde jeg talt med nogle mennesker, der er klogere end jeg: Kasper Tidemann, Henrik Zangenberg, Morten Lund, Tommy Dejbjerg, Christian Lanng, Madsen-Mygdal, Peter Gram, Jim Pedersen, Jakob Hammer og Severin.

Jeg fik nogle gode idéer fra dem og gav dem videre i cue-card-format (med slagordet/overskriften på den ene side og forklaringen på den anden) til PA'erne, så de nemmere kunne huske dem.

Nej, nej og atter nej

Jeg sagde til PA'erne, at jeg gik ud fra, at alle rådata (inklusive mine cue-cards) ville blive lagt åbent ud som offentlige data, så folk kunne bruge dem.

Nej, sagde de.

Jeg sagde til PA'erne, at jeg gerne ville optage interviewet på video, så mine medarbejdere og andre bidragsydere kunne se det bagefter.

Nej, sagde de.

Jeg sagde til PA'erne, at det her ikke så godt ud som udgangspunkt for en god, bred, åben, offentlig debat om, hvad vi skal gøre.

Nu gør jeg det selv

Nå, men så må jeg jo bare selv offentliggøre nogle af de ting, som de kloge hoveder foreslog - nu da der er helt vild gang i vækstpakke-debatten i Folketinget (dette skrives 17. april 2013), og hvor Venstres magnifikke formand efter 542 dages tavshed endelig har givet sit bidrag til at redde Danmark: Lavere priser på Slotspilsner hos Fleggaard.

Jeg er hjemmefødt i de små, røde huse uden for Padborg/Frøslevlejren, så jeg er HELT med på den slags forslag, naturligvis. Man er vel lokalpatriot.

Jeg har i øvrigt af samme grund besluttet mig for at sætte prisen på øl, som jeg uddeler til gæster hjemme hos mig selv, yderligere ned, så de nu vil modtage et mindre kontantbeløb for hver pils, de nakker.

Så har jeg vist gjort lige så meget for væksten som Venstres formand.

Her er planen: Sådan sikrer vi vækst

Er I klar? Her kommer det:

1

Mere IT i IT-uddannelserne. Lidt overraskende for mig.

Det gik igen hos flere. Alle ved, at uddannelserne er blevet udvandede og mere flapsy-hapsy og noget med "krydsfeltet mellem teknikrummet og forretningen", hvilket vil sige, at man ikke kan noget.

Men at flere af vennerne sagde direkte, at for eksempel dataloger ikke kan kode, når de kommer ud - dét var sgu en overraskelse!

2

Arbejdsløse skal kunne hyres gratis og uden bureaukrati i tre til seks måneder af bikse, som prøver at "boot-strappe" nye ting - det vil sige kan tjene ekstra ved at få lavet noget, som de ikke har råd til at få lavet lige nu.

3

Offentlige data frigives via en ordning, der bruger NemID, så man kan styre, hvor meget de anvendes.

Hvis de anvendes "lidt"/privat, er det gratis, mens kommercielle anvendelser kunne takseres blidt og efter evne.

Det ville skabe en infrastruktur for nye apps og nye bikse, mv.

4

Udsættelse af tilbagebetaling af SU, hvis man starter en biks op.

5

Massiv patenthjælp til små bikse.

6

Radikale ændringer af SKI-halløjet, så man for eksempel ikke kun bedømmes på omsætning (gavner IBM og CSC, som har stor omsætning, men også kæmpe underskud - fordi staten ikke kan undvære dem), muligheder for at levere store projekter i mindre klumper og med aktiv hjælp fra det offentlige, og flere andre ting.

Jeg selv foreslog, at hvis man absolut SKAL have udvalg og VækstInnovationOpstarts-halløj i offentligt regi (hvad man jo ikke bør...), så bør flertallet af dem, der bestemmer, i det mindste være nogle, der selv har risikeret noget og også gerne fejlet og/eller lykkedes.

Det bliver spændende at se, om nogle af forslagene kan genkendes i rapporten, nåååår deeeen eeengaaaaang frrrriiiiiigiiiiveees...

Mogens Nørgaard er administrerende direktør i Miracle.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.