CPR-hacket: Danmark har mistet sin digitale uskyld

Leder: Der skulle et seriøst hackerangreb til, før Danmark vågnede op og forstod, at digitaliseringen af vores samfund medfører en række risici. Nu er alle i gang med at lægge afstand til ansvaret og problemerne.

Der skal lig på borde, før der sker noget

Den sandhed gør sig ofte gældende, når det drejer sig om trafiksikkerhed. 

Når vi taler digitaliseringen af vores samfund, er det data, der skal på bordet, før der sker noget - og helst meget fortrolige data som eksempelvis CPR-numre.

Når det pludselig kommer frem, at CPR-numre er havnet i de forkerte hænder, flokkes politikerne om at kræve undersøgelser og handling, ministre hives i samråd, og myndigheder og leverandører gør alt for at foregive, at man nu har styr på situationen igen

Digitaliseringen af Danmark har stået på i flere årtier. Særligt inden for det seneste årti har der været et massivt fokus på at digitalisere den tidligere så analoge kontakt med borgerne.

Den bagvedliggende drivkraft er, at man med it kan lette arbejdsgange og gøre samfundet mere effektivt.

Men kan det komme som en overraskelse for nogen, at det samtidig medfører en række risici; at systemer kan hackes, og at data kan havne i de forkerte hænder?

Det kan det åbenbart, for reaktionerne efter gårsdagens afsløring af, at CSC er blevet hacket, har været overvældende: Alle råber vagt i gevær, alle vil gøre noget. Og det skal helst være NU!

Men hvorfor egentlig? Hvorfor ikke for tre år siden?

Det eneste, der er nyt ved denne sag, er at vi nu i praksis har oplevet det, enhver med bare et minimalt kendskab til it har vidst hele tiden: At it aldrig er ufejlbarligt.

Stadig mange ubesvarede spørgsmål
Det kom torsdag frem, at Danmark har udstedt en udleveringsbegæring på den svenske Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholm Warg, og at en 20-årig dansk mand samtidig er varetægtsfængslet i foreløbig fire uger for at have hacket sig ind i politiets registre

Rigspolitiet vurderer, at op mod fire millioner CPR-numre kan være blevet downloadet og kopieret i forbindelse med hackerangrebene.

Måske er der også forsvundet mere, det vil efterforskningen vise. 

Hackerne fik hul igennem til CSC's datacenter, hvor de vigtige politi-data bliver opbevaret på en IBM-mainframe.

Om hackernes aktion kunne lade sig gøre på grund af CSC's manglende sikkerhed, på grund af mainframen fra IBM, på grund af sløseri hos Rigspolitiets eller på grund af politikernes manglende forståelse af, hvad et digitalt Danmark indebærer af risici - tja, det er svært at sige for nuværende.

Men sagen er naturligvis virkelig alvorlig. Som borger i et digitalt samfund bør man kunne stole på, at myndigheder og myndigheders it-leverandører har styr på sikkerheden.

Det har ikke været tilfældet i denne sag, men det er ikke der, den egentlige alvor ligger.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.