Artikel top billede

Frustration blandt it-chefer: Vi kan ikke gennemskue kontrakten

Cloud computing rummer masser af muligheder, men også mange dilemmaer. En af de største udfordringer for it-cheferne er at opnå den nødvendige gennemsigtighed og konsekvens i kontrakten med cloud-leverandøren.

Selvom cloud computing efterhånden er ved at være hverdag i mange virksomheder, er der stadig visse udfordringer, når man som it-chef ønsker at satse på denne it-leveringsmodel.

Det gælder ikke mindst det juridiske forberedelsesarbejde, der skal sikre, at man lever op til datalovgivningen, og det gælder selve den kontrakt, man indgår med leverandøren.

Det er ikke sikkert, at der er så meget, der er til forhandling, hvis det er en stor, global cloud-leverandør, man har med at gøre.

Ikke desto mindre er det nok ikke en helt dum idé at læse det med småt en ekstra gang, så man ved, hvor man står eksempelvis i tilfælde af et nedbrud, eller hvis man ønsker at forlade leverandøren igen på et tidspunkt.

"Vi fortsætter med at se frustration blandt brugere af cloud-tjenester på grund af den type og grad af gennemsigtighed, de er i stand til at opnå."

Det er nemlig kontrakterne, der udgør en af de største udfordringer ved cloud computing, hvis man skal tro en udtalelse fra Gartner.

Analysefirmaet oplever, at mange it-ledere finder sikkerhedsbestemmelserne utilstrækkelige, når de kigger på eksempelvis Software-as-a-Service (SaaS).

"SaaS-kontrakter indeholder ofte tvetydige vilkår i forhold til vedligehold af datafortrolighed, dataintegritet og recovery efter et datatab. Det fører til utilfredshed blandt brugere af cloud-tjenester," lyder det fra Gartner.

"Vi fortsætter med at se frustration blandt brugere af cloud-tjenester på grund af den type og grad af gennemsigtighed, de er i stand til at opnå hos eventuelle og nuværende service-leverandører," udtaler analysefirmaet.

Dette skal du sikre dig

Gartners holdning er, at leverandører eksempelvis skal have et punkt i kontrakten, der lover, at der er en årlig sikkerhedskontrol og certificering af leverandøren, som tredjepart foretager - og at man man skal kunne opsige aftalen, hvis leverandøren ikke består denne audit.

Samtidig skal man ifølge Gartner som kunde være opmærksom på, at SaaS-kontrakter ikke nødvendigvis indeholder passende bestemmelser om SLA og recovery.

Derfor mener Gartner også, at man skal sikre sig, at der i kontrakten er indført en meningsfuld straf til leverandøren, hvis denne ikke lever op til det lovede.

Fordi SaaS er en én-til-mange leveringsmodel undlader mange leverandører nemlig at indføre kompensation i kontrakten, da det kan blive en dyr affære i tilfælde af et nedbrud, hvor mange kunder rammes, vurderer Gartner.

Er cloud-kontrakter til forhandling?

Det med cloud-kontrakterne har længe været et ømt punkt. For et par år siden var det omdrejningspunkt på en debat på en af Computerworlds konferencer.

Flere leverandører gav dengang udtryk for, at man har misforstået cloud som koncept, hvis man vil forhandle kontrakterne ned i mindste detalje.

"Hvis du begynder at forhandle SLA'er, så er du ude af cloud'en. En cloud er en standardiseret commodity-vare," sagde en IBM-mand eksempelvis.

Computerworld har gennem de seneste år bragt en lang række artikler om mulighederne og udfordringer ved at skifte til cloudløsninger.

Læs eksempelvis vores trin for trin-guide til, hvordan man migrerer til cloud, få gode råd til din exit-plan og forbered dig på, hvilke nye opgaver, der havner på dit bord, når du som it-chef giver dig i kast med cloud computing.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen

It-chef til cloud-leverandører: Lav jeres cloud-priser om

Disse nye opgaver havner på dit bord med cloud computing

Exit-plan når du vælger cloud: Det skal du sikre dig

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Trin for trin: Sådan migrerer du til en cloud-løsning

Fat det nu - din cloud-kontrakt er ikke til forhandling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.