Artikel top billede

Myndighed: Hvad mener du egentlig med digital post?

Nyt forskningsprojekt afslører, at offentlige myndigheder blot få uger inden tvangsindførelsen af digital post er elendige til at vende tilbage på spørgsmål. Se her, hvor slemt det står til.

Et forskningsprojekt fra Roskilde og Aalborg Universitet har tidligere påpeget en endog rigtig sløv besvarelse fra offentlige myndigheder på digital post-henvendelser. 

Nu afslører forskerne andre opsigtsvækkkende fund i en ny undersøgelse omkring statslige styrelsers evne til at besvare digital post.

Undersøgelsen viser, at kun 19 procent ud af 122 styrelser besvarer borgerhenvendelser via digital post, og flere af styrelserne aner rent faktisk ikke, hvad digital post er for en størrelse. 

Digital post har ellers eksisteret i nogle år, og det bliver altså obligatorisk at benytte for offentlige myndigheder, virksomheder og borgere inden længe.

Projektet er udført, blot få måneder før op mod 600.000 virksomheder bliver tvangstilkoblet løsningen, hvorefter fire millioner danskere skal have en såkaldt digital post på borger.dk om et års tid.

"Vi havde en fornemmelse af, at det offentlige slet ikke var klar til den 'nye' digital post-kommunikationskanal, men jeg er godt nok overrasket over, at det står så sløjt til," fortæller ph.d.-studerende og en af forskerne bag projektet, Jesper Bull Berger fra Roskilde Universitet, til Computerworld.

Tidligere har forskerne undersøgt kommunerne, regionerne og ministeriernes evne til at svare på digital post, som du kan i faktaboksen til højre for denne artikel. 

"Hvad mener du egentlig med digital post?"

Myndigheder er ikke klar
Jesper Bull Berger fra Roskilde Universitet udtaler, at når det offentlige har planlagt at spare flere hundrede millioner kroner på porto, så er det ganske grotesk, at den officielle kommunikationskanal er så dårligt implementeret ude hos sagsbehandlerne, der reelt skal bruge teknikken.

"Myndighederne har været meget opsatte på at spare porto ved at bruge digital post, men vores undersøgelse viser, at de slet ikke er klar til kommunikationen den anden vej," lyder det fra Jesper Bull Berger. Han vurderer, at han har været i dialog med omkring 100 myndigheder, siden undersøgelsen omkring digital post-besvarelser blev gennemført i sommers. 

Forskningsprojektet har også afsløret, at ikke alle digital post-meddelelser bliver sendt, selv om myndigheden tror, at den er afsendt.

Og ikke nok med det. For der er også tvivl om, hvorvidt den digitale post overhovedet bliver modtaget ude hos myndighederne. 

"Når vi har været i kontakt med myndighederne, spørger mange 'hvad mener du egentlig med digital post?', og meget tyder på, at vores henvendelser med digital post slet ikke er havnet det rigtige sted hos myndighederne," siger han.

"Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, kan det eksplodere i kaos"

Kan eksplodere i kaos
Jesper Bull Berger er ganske uforstående over for, at indførelsen af digital post ikke er blevet bedre kommunikeret ud til de offentlige medarbejdere, og at teknikken ikke spiller bedre.

"Nu har de haft to år til at implementere løsningerne og lære dem at kende, og det virker, som om der mangler forståelse i de offentlige myndigheder for, at der rent faktisk kan opstå fejl i kommunikationen," siger Jesper Bull Berger

Han nævner, at myndighederne heldigvis stadig har et år til at råde bod på moradset, inden fire millioner borgere bliver tvunget til at benytte digital post, men at myndighederne allerede kommer på en prøve, når 651.000 virksomheder inden længe skal kommunikere via digital post.

"Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, kan det eksplodere i kaos," lyder vurderingen fra den ph.d-studerende.

Ud over at myndighederne langt fra er på plads med implementeringen af digital post, halter det også gevaldigt ude i virksomhederne, som du kan læse mere om her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere