Artikel top billede

It-råd: Nu skal vi have alternativer til NemID

Konkurrence på digitale login-systemer skal give bedre sikkerhed for brugere og virksomheder. Tiden er klar til at åbne markedet for alternativer til NemID, lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed.

Der skal være konkurrence om centrale login-systemer til danskerne.

"Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne," siger formand Birgitte Kofod Olsen.

"Men teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence."

Rådet for Digital Sikkerhed peger på, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig, hvilket de mange NemID-nedbrud understreger.

"Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale id-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark," siger Birgitte Kofod Olsen.

Tiden er klar til fornyelse

Nets har tidligere luftet tanker om at sælge blandt andet DanID, der er firmaet bag NemID.

Det er blandt andet derfor, at Rådet for Digital Sikkerhed nu råber vagt i gevær.

"Det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale id-løsninger. Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 millioner brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital id-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.

Den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015, og herefter mener rådet, at markedet skal åbnes for alternativer til NemID.

"I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger," vurderer hun.

Åbne standarder

Og hun retter fokus mod, at sikkerheden skal forbedres.

"Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces."

Med andre ord vurderes det, at den kommende digitale identitetsløsning skal baseres på åbne standarder, som gennem mange aktører kan sænke sårbarheden i den nationale it-infrastruktur.

Læs også:

NemID i sort - tre millioner danskere uden netbank

NemID-nedbrud brager videre - nu på fjerde time

NemID rejser sig igen efter timelangt knockout

Komplet NemID-nedbrud det værste nogensinde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere