Artikel top billede

It-råd: Nu skal vi have alternativer til NemID

Konkurrence på digitale login-systemer skal give bedre sikkerhed for brugere og virksomheder. Tiden er klar til at åbne markedet for alternativer til NemID, lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed.

Der skal være konkurrence om centrale login-systemer til danskerne.

"Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne," siger formand Birgitte Kofod Olsen.

"Men teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence."

Rådet for Digital Sikkerhed peger på, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig, hvilket de mange NemID-nedbrud understreger.

"Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale id-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark," siger Birgitte Kofod Olsen.

Tiden er klar til fornyelse

Nets har tidligere luftet tanker om at sælge blandt andet DanID, der er firmaet bag NemID.

Det er blandt andet derfor, at Rådet for Digital Sikkerhed nu råber vagt i gevær.

"Det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale id-løsninger. Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 millioner brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital id-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.

Den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015, og herefter mener rådet, at markedet skal åbnes for alternativer til NemID.

"I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger," vurderer hun.

Åbne standarder

Og hun retter fokus mod, at sikkerheden skal forbedres.

"Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces."

Med andre ord vurderes det, at den kommende digitale identitetsløsning skal baseres på åbne standarder, som gennem mange aktører kan sænke sårbarheden i den nationale it-infrastruktur.

Læs også:

NemID i sort - tre millioner danskere uden netbank

NemID-nedbrud brager videre - nu på fjerde time

NemID rejser sig igen efter timelangt knockout

Komplet NemID-nedbrud det værste nogensinde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere