It-råd: Nu skal vi have alternativer til NemID

Konkurrence på digitale login-systemer skal give bedre sikkerhed for brugere og virksomheder. Tiden er klar til at åbne markedet for alternativer til NemID, lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed.

Der skal være konkurrence om centrale login-systemer til danskerne.

"Det var en nødvendig og klog beslutning at løbe digitaliseringen i gang i Danmark ved at satse på en fælles løsning, der omfattede både det offentlige og bankerne," siger formand Birgitte Kofod Olsen.

"Men teknologien er klar, og der er brug for valgfrihed og konkurrence."

Rådet for Digital Sikkerhed peger på, at den nuværende situation, hvor virksomheder og borgere kun tilbydes ét system, er for skrøbelig, hvilket de mange NemID-nedbrud understreger.

"Vi ser globalt en udvikling med flere forskellige former for digitale id-løsninger, som giver mulighed for forskellige grader af sikkerhed og anonymitet, alt efter brugernes behov. Denne udvikling skal vi byde velkommen i Danmark," siger Birgitte Kofod Olsen.

Tiden er klar til fornyelse
Nets har tidligere luftet tanker om at sælge blandt andet DanID, der er firmaet bag NemID.

Det er blandt andet derfor, at Rådet for Digital Sikkerhed nu råber vagt i gevær.

"Det vil være uheldigt og uhensigtsmæssigt, hvis danske banker sælger Nets som et de facto monopol på offentlige digitale id-løsninger. Målet med NemID var at få sat gang i digitaliseringen i Danmark. Med 3,9 millioner brugere må vi sige, at det er lykkedes. Derfor er det nu, vi skal se på behovet i fremtiden og diskutere, hvordan næste generation af en dansk digital id-løsning skal udformes," siger Birgitte Kofod Olsen.

Den nuværende kontraktperiode for NemID udløber i 2015, og herefter mener rådet, at markedet skal åbnes for alternativer til NemID.

"I dag er ID-løsninger en teknologi under hastig udvikling og modning, og vi vil som samfund, borgere og virksomheder i fremtiden få brug for mere fleksible og varierede løsninger," vurderer hun.

Åbne standarder
Og hun retter fokus mod, at sikkerheden skal forbedres.

"Det vil være vigtigt at nå frem til en løsning, som nyder bred opbakning blandt fagfolk inden for it-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Vi foreslår derfor maksimal åbenhed og dialog om specifikationen af standarder og arkitektur i den kommende udbudsproces."

Med andre ord vurderes det, at den kommende digitale identitetsløsning skal baseres på åbne standarder, som gennem mange aktører kan sænke sårbarheden i den nationale it-infrastruktur.

Læs også:

NemID i sort - tre millioner danskere uden netbank

NemID-nedbrud brager videre - nu på fjerde time

NemID rejser sig igen efter timelangt knockout


Komplet NemID-nedbrud det værste nogensinde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.