Sundhedsstyrelsen lover EPJ til tiden

Elektroniske patientjournaler er en realitet på de fleste af landets sygehuse i 2006. Strukturreform og en endnu ufærdig grundstruktur for EPJ giver dog rynker i panden hos Hovedstadens Sygehusfællesskab.

Med termometret begravet i spillerne på EPJ-scenen antyder temperaturen, at patienten, trods modvind og mange skældud, lever og har det godt.

Sådan ser det i hvert fald ud, når man spørger Sundhedsstyrelsen og Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S).

H:S vil, når EPJ efter planen er rullet ud til alle hospitaler i løbet af 2006, have brugt over en milliard kroner på at gennemføre regeringens handlingsplan om at indføre it på landets hospitaler.

Undfanget for 10 år siden
De første planer om at digitalisere journalføringen blev undfanget for 10 år siden.

Amtslige projekter spirede frem, og på hospitalerne kunne de fleste få øje på fordelene ved at erstatte en tung papirgang med digitale journaler.

Men frygten for at de gode intentioner skulle drukne i ustandardiseret vand mellem proprietære informationsøer, fik Sundhedsstyrelsen til at udforme en strategi, der skulle gælde for udrulningen af EPJ over hele landet.

Sundhedsstyrelsens G-EPJ ? grundstruktur for EPJ ? beskyldes for at være en stopklods for amterne, da den som udgangspunkt foreskriver, at alle journaler skal bygges op på samme måde. I øvrigt er den ikke færdig endnu, ligesom det er betænkeligt, at man nu på sjette år ikke kan præsentere den færdige standard.

Det holder udviklingen tilbage, lyder kritikken.

Tilmed er Strukturkommissionen på trapperne med en fundamental forandring af amternes administrative placering, og det føjer kun mere usikkerhed til om EPJ?s endelige udformning.

God dialog
I Sundhedsstyrelsen indtager kontorchef Arne Kverneland den udskældte post som ansvarlig for det standardiseringsarbejde, som beskyldes for at forsinke en landsdækkende EPJ.

- Vi har arbejdet med standarder for den kliniske del og med de it-mæssige standarder, og vi er nået dertil, at vi er i god dialog med amterne og de faglige miljøer. Vi har i dag den overordnede ramme på plads, og G-EPJ er i høj grad accepteret af dem, siger Arne Kverneland.

I løbet af de næste uger går der test i gang i de kliniske miljøer på Amager Hospital og på Århus Kommunehospital. De skal afdække, hvordan arbejdet med G-EPJ fungerer i drift. Brugergrænsefladerne her er leveret af henholdsvis Acure og WM-data.

- Det er spændende at se virkeliggørelsen af en model, vi har arbejdet teoretisk med i mange år, siger Arne Kverneland.

I H:S ser informatikchef Johannes Thomsen ingen vej uden om Sundhedsstyrelsens rolle som samlende faktor.

Struktur skulle defineres
- En central myndighed som Sundhedsstyrelsen har skullet definere en journalstruktur. Det er nødvendigt for, at de forskellige systemer kommer til at kommunikere med hinanden og med de centrale registre. Med de førstegenerations-EPJ?er, som man har implementeret rundt omkring i landet - og som hver for sig kan fungere ganske godt - risikerer man, at de bliver proprietære systemer i sundhedsvæsnet. Der er gjort mange gode og nødvendige erfaringer med de små systemer, og vi har også kigget på den svenske model, som har imponeret de seneste 10 år. Men svenskerne har i dag også erkendt, at man skal tænke tingene sammen og lave en sammenhængende it-understøttelse, siger Johannes Thomsen.

Hans største frygt lige nu er, at systemerne ikke virker, og at de nye arbejdsgange og kommunikationsmønstre ikke bliver implementeret på klinikken. For så er målet om bedre kvalitet i diagnostik, behandling og pleje af patienten, større patienttryghed og bedre ressourceudnyttelse ikke nået.

- Det tænker vi mere over lige nu end strukturreformen, siger Johannes Thomsen.

Han erkender dog, at arbejdsvilkårene kunne være bedre. Strukturreformens kommunale og amtslige sammenlægninger af de administrative enheder hænger som et sværd over deres hoveder.

- Vi lader det ikke være en hæmsko. Vi arbejder videre med vores strategi med behørig hensyntagen til, hvordan det kan komme til at gå. Vi har desuden etableret et østdansk it-samarbejde, så amterne på Sjælland kan udveksle erfaringer og lave projekter sammen.

Han kunne desuden ønske sig, at Sundhedsstyrelsen havde været i stand til at præsentere den færdige model.

- Vi står med en regeringsbeslutning om, at EPJ skal gennemføres, og om, hvornår den skal være klar. Men G-EPJ-modellen er en ufærdig model. Vi ved, vi skal følge den, men vi ved jo også, at der kommer justeringer. Det er først nu, man går i gang med den kliniske verificering af modellen. Det havde været nemmere med en fast og velbeskrevet model. Men sådan er vilkårene nu engang, siger Johannes Thomsen.

Væsentligste forudsætninger på plads
De væsentligste forudsætninger er på plads, og de allerfleste amter vil 1. januar 2006 have indført EPJ, vurderer Arne Kverneland, Sundhedsstyrelsen.

- Der ligger altid en Amanda-skræk, når man skal lave store systemer. Der er langt større risiko ved at gennemføre et stort, centralt it-projekt. Derfor satser vi på decentrale systemer, der taler sammen. Derved minimerer vi sundhedsvæsenets risiko for en Amanda-sag. Strategien siger, at vi er klar ved indgangen til 2006, og da vil mange amter have en pæn EPJ-dækning. Om det hele er veltrimmet og fuldt integreret fra dag et er mindre sikkert, siger han.

I den strategi, H:S arbejder efter, løber deres EPJ-projektet til og med udgangen af 2006. Budgettet på 1,1 milliard kroner kommer til at holde, mener Johannes Thomsen.

- Vi ser EPJ som et organisationsudviklingsprojekt, fordi vi gennem brugen af it sigter på at ændre og videreudvikle både it-anvendelsen, de kliniske arbejdsgange og kommunikationen mellem de forskellige enheder og faggrupper. Og så har vi den ambition, at de penge, vi skal ud at låne til at indføre EPJ på alle H:S-hospitalerne, skal tilbagebetales med de midler, der skaffes gennem rationaliseringer, siger han.

Der har været sået tvivl om, hvorvidt patientretstillingsloven overhovedet tillader sundhedsinstitutionerne at udveksle persondata i det omfang, det bliver aktuelt med EPJ. Men det er snarere et spørgsmål om at anvende de nuværende regler hensigtsmæssigt, mener Arne Kverneland.

- Vi skal selvfølgelig have fuldstændigt styr på den it-mæssige sikkerhed, ligesom vi skal sørge for, at patientrettighederne overholdes. Men i virkeligheden handler det bare om at spørge patienten, som skal give sin tilladelse til, at data udveksles. Har du tilladelsen, er der næsten ingen grænser. Der vil selvfølgelig opstå situationer, hvor det ikke er muligt at spørge, eller hvor lægen gerne vil handle uden at spørge. Men vi kan overholde alle gældende regler, og vi vil ikke slække på noget, for det skaber utryghed hos patienterne. Og det går ikke, siger Arne Kverneland, Sundhedsstyrelsen.


Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.